19.03.2021.

Izvještajno-izborna skupština Udruge umirovljenika Grada Samobora

Josip Kos ostaje na čelu samoborskih umirovljenika

Samoborski umirovljenici su u petak, 19. ožujka, u svojoj dvorani u Kompareovoj ulici održali izvještajno-izbornu skupštinu, kojoj je nazočilo 25 od 31 delegata iz 12 podružnica koje djeluju na području Grada Samobora.

Na dnevnom redu bila su izvješća o radu u 2020. godini te prijedlog programa rada u ovoj godini, koja su skupštinari jednoglasno potvrdili, a usvojene su i izmjene Statuta udruge, odnosno odluka o smanjenju broja delegata dok traju mjere stožera zbog pandemije koronavirusa.

Predsjednik udruge Josip Kos, koji će i u narednom mandatu ostati na čelu samoborskih umirovljenika, govorio je o brojnim aktivnostima koje su ostvarene tijekom protekle godine, ali i o novim inicijativama i idejama prilagođenima vremenu zbog pandemije, te onom najvažnijem - očuvanju zdravlja naših starijih sugrađana. Kos je istaknuo i iznimno dobru suradnju sa samoborskim Crvenim križem, Gradom Samoborom i drugim srodnim udrugama, što im itekako olakšava provođenje raznolikog programa tijekom godine.

Uz starog/novog predsjednika Kosa, za dopredsjednika je jednoglasno izabran Stjepan Škvorc, a za tajnicu Renata Brdarić.

Nažalost, epidemiološka situacija dodatno je uzrokovala pad broja članova udruge, kojih je na kraju 2020. bilo 2192, od ukupno oko 10 000 umirovljenika u Gradu, pa tako jedan od važnih ciljeva rada udruge ostaje povećanje članstva, pogotovo mlađih umirovljenika.

Unatoč svemu, samoborskim umirovljenicima ipak slijede bolji dani. Uz pomoć Grada Samobora obnovit će se postojeći prostor, koji će postati funkcionalna dvorana za dnevni boravak i radionice, u tijeku je rješavanje besplatnog prijevoza unutar područja Grada, a s gradskim čelnicima i mjesnim odborima dogovoreno je svrsishodnije korištenje prostora društvenih domova za potrebe umirovljenika tamo gdje je to moguće. Također, Grad je prema dostupnim europskim fondovima aplicirao projekt vrijedan 15 milijuna kuna, kojima bi se na prostoru bivše Gmajne izgradio "multiage" centar s modernim mikrodomom i dnevnim boravkom za umirovljenike.

Potvrdili su to svojim starijim sugrađanima zamjenici gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec te predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, koji su pažljivo pratili izlaganja predsjednika Kosa i predstavnika podružnica udruge, poručivši im kako je obaveza i briga prema starijima dužnost svake gradske administracije, jer su upravo umirovljenici ona populacija od kojih mlađi nasljeđuju kulturne, materijalne, socijalne i sve druge vrijednosti nužne za očuvanje tradicije koje Samobor čine posebnim gradom.

Nakon skupštine uslijedilo je kratko "epidemiološko" druženje, barem da se nazdravi budućim projektima i željenoj ljepšoj budućnosti.

M.K.

 
19.03.2021.

Zagrebačka županija dodijelila 4,6 milijuna kuna snagama civilne zaštite

Spremni za moguće nove katastrofe

Zagrebačka županija dodijelila 4,6 milijuna kuna snagama civilne zaštite

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je u Zaprešiću ugovore vrijedne 4,6 milijuna kuna s predstavnicima operativnih snaga civilne zaštite Zagrebačke županije. Time je Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije dodijeljeno 4.355.000 kn, Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije 70.000 kn, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanje – stanici Samobor 100.000 kn, stanici Zagreb 40.000 kn, dok je za Hrvatsku udrugu za obuku potražnih pasa osigurano 25.000 kn.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček ovom je prigodom istaknuo da u Zagrebačkoj županiji djeluje 19 tisuća vatrogasaca, a ukupno je 45 tisuća ljudi uključeno u sustav civilne zaštite te su svi oni spremni odgovoriti na bilo kakvu elementarnu nepogodu.

Drinka Sopta, ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, naglasila je da će uz ovih 70 tisuća kuna za županijske interventne timove, Zagrebačka županija u 2021. godini izdvojiti dodatnih 1,3 milijuna kuna koji će biti utrošeni za njihovo redovito djelovanje, ali i za djelovanje u katastrofama.

U ime Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Samobor govorio je predsjednik Izvršnog odbora Vladimir Novak.

- Pokrivamo cijeli zapadni dio županije, odnosno 13 jedinica lokalne samouprave. Budući da se unazad godinu dana povećao broj izletnika pa samim time i naših intervencija, dobar dio ovih sredstava bit će utrošen na preventivno djelovanje te izradu nove planinarske karte između Sutle i Krapine - rekao je Novak.

- Iako smo najmanja udruga u sustavu civilne zaštite, usko specijalizirana za rad s potražnim psima, potresi su nam omogućili dodatnu pozornost javnosti i zapravo pokazali koliko je naš rad bitan u kriznim situacijama - rekla je Nika Markoč iz Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa, zahvalivši pritom županiji na kontinuiranoj financijskoj pomoći.

M.M.

 

Izvještajno-izborna skupština Udruge umirovljenika Grada Samobora

Zagrebačka županija dodijelila 4,6 milijuna kuna snagama civilne zaštite

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002