24.04.2021.

Samoborska COVID Salamijada

Salamerima čestitao i predsjednik Zoran Milanović

Velika i značajna gastro-turistička manifestacija Samoborska salamijada, koju već niz godina posjećuju tisuće poklonika dobre hrane, pića i zabave, nakon što 2020. godine nije održana, ove je godine obilježila svoje "posebno" izdanje, koje će ostati upamćeno kao "Covid" Salamijada.

Svojevrsna "završnica" i prigodna svečanost dodjele priznanja najboljim salamerima održana je u subotu, 24. travnja, u Samoborskoj kleti, kojoj su, uz dobitnike, nazočili čelnici Udruge Zlatna šajba, gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak i njegovi zamjenici Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec, nekolicina uzvanika, kojima se ležerno i u dobrom raspoloženju pridružio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Organizatori iz Udruge Zlatna šajba, na čelu s predsjednikom Dubravkom Vidučem, uz pomoć Grada Samobora, itekako su se potrudili, a u tome i uspjeli, da svima onima koji su i u ovim neblagonaklonim uvjetima napravili svoje salame i brinuli da se tradicija ne prekine, omoguće barem njihovo stručno ocjenjivanje i dodjelu zasluženih priznanja.

Krajem ožujka na ocjenjivanje je stiglo čak 108 uzoraka salama domaćih i stranih proizvođača, koje je potom stručna komisija na čelu s Milinkom Perkovićem sve kušala i odabrala najbolje među njima. Salame su se ocjenjivale u 4 kategorije – domaći hobisti, međunarodni proizvođači, uzgajivači svinja te posebna kategorija, u kojoj su zasebno ocjenjivane "špekovke", a potom i ostali suhomesnati proizvodi. Među hobistima najbolju je salamu napravio Nedeljko Cvijančević, u međunarodnoj je konkurenciji najbolji bio Boštijan Simtič, a među domaćim uzgajivačima svinja OPG Belak. Milan Janežič napravio je najbolju "špekovku", a u kategoriji ostalih suhomesnatih proizvoda pobijedila je Pršutana Jelenić.

Uzvanike i pobjednike pozdravio je najprije Dubravko Viduč, ne skrivajući zadovoljstvo odrađenim poslom, uz čestitke nagrađenima i zahvale svima koji su donijeli svoje salame, sve sa željom da naredna Salamijada opet bude mjesto susreta i razmjene iskustava za sve prijatelje salamere, ali i brojne ljubitelje pravih, domaćih suhomesnatih proizvoda.

Gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak naglasio je kako se od Salamijade oprašta samo kao gradonačelnik, ali će i nadalje organizatorima pružati svu podršku, jer su oni svojim marom i trudom Samoborsku salamu, pretvorivši je u robnu marku i cijenjeni proizvod, kao i samu manifestaciju, proslavili i daleko šire od granica Samobora i Hrvatske.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posebno je istaknuo ugodno ozračje koje ga svaki puta dočeka u Samoboru, te da je ovaj puta došao kao gost i visoki pokrovitelj Samoborske salamijade, koja to pokroviteljstvo uživa već desetak godina i od bivših predsjednika, pa mu je čast sudjelovati u manifestaciji koja inače okuplja velik broj ljudi posvećenih čuvanju i promociji lokalnih proizvoda i tradicije.

Ruku punih poklona predsjednik Milanović obišao je potom štandove na Trgu kralja Tomislava, zadržavši se u razgovoru s vlasnicima i puno dulje od predviđenog protokola, ležerno i bez zazora rukovao se i fotografirao s brojnim Samoborcima koji su mu prilazili, dao izjave medijima, koje je ipak najviše zanimala dnevna politika, te na kraju, u društvu gradskih čelnika, na prepunom samoborskom glavnom trgu u miru popio kavu.

M.K.

 

Samoborska COVID Salamijada

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002