22.03.2021.

Grade se i obnavljaju ceste u Rudama, Braslovju, Kotarima, Bukovju, Prekrižju...

Zaokružuje se prometna povezanost jugozapadnog samoborskog brdskog područja

Uz uobičajeno proljetno uređenje grada i pogodne vremenske prilike za brojne manje komunalne radove u mjesnim odborima i gradskim četvrtima, na području Grada Samobora odvijaju se i zahtjevni građevinski radovi na poboljšanju cestovne i ostale prateće infrastrukture.

Tri su velika gradilišta koja obuhvaćaju opsežne radove na lokalnim prometnicama, i to u Rudama, zatim dalje na dionici Braslovje – Prekrižje, te s druge strane u Kotarima i Bukovju prema Prekrižju. Do sredine svibnja rekonstruirat će se dio prometnice od Samobora do škole u Rudama. Mehanizacija Strabaga je već na terenu, a zbog radova je uspostavljena i privremena regulacija prometa. Na cesti od Braslovja do Prekrižja već su napravljeni svi potrebni radovi na odvodnji oborinskih voda i zaštitnih kamenih potpora te je u tijeku asfaltiranje prometnice, koje izvodi samoborska tvrtka Hvar d.o.o. U Kotarima i Bukovju pripremni radovi za asfaltiranje prometnica, koje će ovaj brdski dio na kraju povezati opet prema Prekrižju, u punom su jeku. Krajnji cilj ovih značajnih projekata, ukupno vrijednih oko 10 milijuna kuna, je zaokruživanje, osuvremenjivanje te prometno sigurnije i lakše međusobno povezivanje jugozapadnog dijela Grada Samobora.

U ponedjeljak, 22. ožujka, radove na terenu su, u pratnji pročelnika Zvonka Župančića, predstavnika izvođača radova, projektanata i nadzornih inženjera, obišli zamjenici gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec.

Razloga za zadovoljstvo viđenim bilo je itekako dovoljno, jer, kako je Stanec naglasio, mještani cijelog ovog područja Grada Samobora već dugo čekaju ovakva konkretna rješenja kada je u pitanju ne samo prometna povezanost s okolnim mjestima i centrom grada, već i sigurnost vožnje ovim lokalnim cestama.

M.K.

 
22.03.2021.

67. Planinarski križni put udruge Ekosspiritus

Ti si sjeme za buduća vremena

U Samoborskom gorju je u subotu, 20. ožujka, od Noršić Sela preko Velikog Lovnika, Slanog Dola, Malog Vratnika i Kožlaka do Luga Samoborskog, održan 67. Planinarski križni put udruge Ekosspiritus. Planinarski križni put održan je većim dijelom na području župe Noršić Selo na čijem teritoriju udruga Ekosspiritus ima svoje sjedište. Na teritoriju župe sv. Anastazije razmatrane su tri postaje a na području župe sv, Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom hodalo se u završnim satima hoda. U dvije župe: Noršić Selo i Lug Samoborski upravitelj je vlč, Josip Čulig koji se svojim župljanima priključio organizaciji ovog pohoda.

Pod geslom "Ti si sjeme za neka buduća vremena" (T. Ivančić) tkala se lijepa priča tekstova, nagovora, meditacija i propovijedi tijekom cjelodnevnog hoda a sjeme Riječi koje su pritom sudionici čuli odneseno je u srcima svih prisutnih kućama, u obitelji, zajednice i župe odakle su pristigli hodočasnici ove pobožnosti koja već godinama nadahnjuje mnoge za planinsku duhovnost. Pobožnost su vodili Katarina Pučar iz Svete Marije Okičke i Tomislav Lukšić iz Donje Lomnice koji su obilno "sijali" Božju Riječ svim sudionicima. Tehnički su pohod pripremili Ante Blažević, Radovan Librić i Vlado Kenda,

Tijekom hoda izmjenjivao se snijeg, sunce i oblaci a vjetar je pojačavao osjećaj hladnoće. Zajedničko obilježje bio je mali križić, kopija križa koji je od 41. Planinarskog križnog puta postao simbol ove pobožnosti a tada su ga izradili mladi iz župe Donja Lomnica. Križiće je za ovaj pohod pripremio Valent Bedenic.

Prošavši 14 sakralnih objekata, crkvi, kapelica i križeva sudionici su na kraju dana slavili euharistiju u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom. Misu je predvodio vlč. Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove. Domaći župnik vlč. Josip Čulig hodao je čitavo vrijeme s hodočasnicima te se pobrinuo za tjelesnu okrjepu a sakrament sv, ispovijedi dijelio je onima koji su zatražili pomirenje s Bogom.

Zbog trenutne epidemiološke situacije Planinarski križni put nije mogao biti održan kroz dva dana, kako je to bio običaj prethodnih godina, već je morao biti organiziran prema važećim preporukama epidemiologa.

Nadamo se nekim vremenima kada će se pobožnost vratiti s na svoj uobičajeni ritam dvodnevnog susreta.

R.L.

 

Grade se i obnavljaju ceste u Rudama, Braslovju, Kotarima, Bukovju, Prekrižju...

67. Planinarski križni put udruge Ekosspiritus

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002