08.09.2021.

Izjava gradonačelnice o problemima u prijevozu osnovnoškolaca

Prvo natječaj za izradu studije, a onda natječaj za javni prijevoz

Izjava gradonačelnice o problemima u prijevozu osnovnoškolaca

I građani, i roditelji, i učenici suočavaju se s brojnim problemima po pitanju školskog i javnog prijevoza na području Grada Samobora. Kako do službenih izjava ili informacija ne možemo doći, prenosimo izjave koje je novinarka Radio Samobora Anja Franić Modrić uspjela dobiti od gradonačelnice Petre Škrobot.

Kako je najavljeno, više o toj temi možete čuti u sutrašnjoj radijskoj emisiji Tribina gradonačelnice.

Gradonačelnica Petra Škrobot: "Grad Samobor potpisao je ugovor o prijevozu osnovnoškolaca s Autoturistom. Ono što želim istaknuti je to da smo u dogovoru s ravnateljima svih škola i s prijevoznikom iskoordinirali potrebne polaske i linije kako bi se prijevoz nesmetano odvijao. Ravnatelji škola su prijevozniku uputili termine vezane uz početak i završetak nastave, a kako bi ih prijevoznici uskladili s linijama i polascima. Ponavljam, prema informacijama s terena prijevoz dobro funkcionira. Vidjet ćemo kroz naredni period hoće li biti potrebe za uvođenjem dodatnih polazaka na linijama kojim se voze školarci, jer znamo da kreću i izvannastavne aktivnosti. Isto ćemo iskoordinirati s ravnateljima i s prijevoznikom i djeca će imati osiguran nesmetan odlazak u školu i na izvannastavne aktivnosti. To je ugovoreno s Autoturistom i oni su se obvezali da će to poštovati. Mi kao Grad nismo imali pravne osnove prijevoz dogovarati sa Samoborčekom koji je do sada bio podizvođač Autoturistu. No, mi kao Grad ne možemo prijevozniku određivati tko će mu biti podizvođač i zato su uvedene dodatne linije kako bi se nadomjestili polasci koje je nekada vozio Samoborček. Vozni red koji je, primjerice, na snazi bio u svibnju sada je nadopunjen linijama tj. dodatnim polascima za prijevoz školske djece. Za sada nema problema, a ukoliko će ih biti mi ćemo ih u koordinaciji s prijevoznicima i ravnateljima riješiti.

S obzirom da je Grad s Autoturistom potpisao ugovor o prijevozu osnovnoškolaca, iz Samoborčeka su najavili da će dijete morati platiti kartu ako uđe u njihov autobus, no takvih slučajeva za sada nije bilo, jer linije Autoturista su usklađene sa školskom satnicom i potrebama učenika, istaknula je gradonačelnica te dodala kako su napravljene posebne oznake na autobusima po kojima dijete može prepoznati autobus u koji može ući.

S obzirom da su linije Autoturista nadopunjene, vjerujem da će se djeca naviknuti na novi režim prijevoza i da će znati koji autobus trebaju koristiti, kazala je Škrobot te naglasila bude li problema da će ih rješavati u hodu.

Kako bismo olakšali djeci putovanje od kuće do škole i natrag na nekim smo područjima, primjerice Slavagori i Pavučnjaku, uveli smo dodatan prijevoz. Svjesni smo da je puno problema u javnom gradskom prijevozu. Mi smo građanima Samobora poručili da želimo riješiti problem javnog prijevoza, no moramo biti svjesni da je to kompleksan problem koji je nemoguće riješiti u tri mjeseca. Krenuli smo rješavati taj problem i trebat će nam vremena, no dat ćemo sve od sebe da ga riješimo. Put je trnovit i neće biti lako, ali krenuli smo rješavati tu problematiku. Svi znaju da je natječaj kojeg je za prijevoz raspisala bivša gradska uprava poništen. Razlog tome je što smo nakon konzultacija s brojnim stručnjacima, od prometnih do pravnih, zaključili da tako zamišljen prijevoz ne bi riješio sadašnje probleme niti bi unaprijedio taj javni prijevoz. Zato sada idemo u raspisivanje natječaja za izradu cjelovite studije koja će pokazati koje linije su potrebne, koji broj polazaka i kako ih nabolje organizirati i to je najbolji način da dugoročno riješimo problem javnog prijevoza. To neće biti moguće preko noći, ali ćemo to sustavno rješavati. Sada prvo idemo u raspisivanje natječaja za izradu studije i vjerujemo da će studija biti spremna u roku do dva mjeseca i potom idemo u raspisivanje natječaja za javni prijevoz", najavila je gradonačelnica Petra Škrobot.

(izvor: Radio Samobor)

 

Izjava gradonačelnice o problemima u prijevozu osnovnoškolaca

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002