20.08.2021.

Dobri turistički pokazatelji za Zagrebačku županiju

Ostvareno 56% više turističkih dolazaka

Dobri turistički pokazatelji za Zagrebačku županiju

Prema podacima iz sustava e-Visitor u Zagrebačkoj županiji je od početka godine do danas ostvareno 56 posto više turističkih dolazaka i 25 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od ukupnog broja noćenja u 2021. godini strani turisti su ostvarili 65 posto više dolazaka i 58 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Usporedimo li podatke s 2019. godinom broj noćenja domaćih turista povećao se za 0,6 posto dok je broj dolazaka manji za 6,5 posto. Strani turisti su u istom razdoblju u 2021. godini ostvarili 42 posto manje dolazaka i 51 posto manje noćenja u odnosu na 2019. godinu.

Najviše stranih turista u ovoj godini bilo je iz Njemačke, Poljske, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Austrije, Italije, Belgije, Češke, Slovenije i SAD.

Prema vrsti smještaja u 2021. godini najviše noćenja ostvareno je u hotelima (39 posto), objektima u domaćinstvu (26 posto) i ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj (18 posto) te kampovima (10 posto).

Tradicionalno najposjećenije destinacije su Velika Gorica, Sveta Nedelja, Samobor, Ivanić-Grad i Jastrebarsko.

- Naše brojke rastu, a to nam daje potvrdu kako smo kvalitetno pripremili cjelogodišnju sezonu. Istaknula bih pojam "staycation" koji nas kao destinaciju u ovo pandemijsko doba u potpunosti opisuje, provesti godišnji u vlastitom gradu ili okolici, posebno u ruralnim utočištima "zelenog prstena" koje su i okosnica naših kampanja. Zagrebačka županija ima veliki potencijal i nastavljamo je pozicionirati kao vrhunsku kontinentalnu boutique destinaciju visoke kategorizacije - poručila je direktorica Turističke zajednica Zagrebačke županije Ivana Alilović.

I.H.

Foto: TZZŽ

 
20.08.2021.

Novo autobusno stajalište u Galgovu

Za veću sigurnost putnika

Novo autobusno stajalište u Galgovu

Iz samoborskog Komunalca javljaju da su završeni radovi na uređenju i asfaltiranju autobusnog stajališta u Ulici bana Josipa Jelačića u Galgovu. U sklopu radova postavljeno je 60 metara rubnjaka te je asfaltirano 250 četvornih metara ugibališta. Budući da je dosad autobus pristajao na samoj prometnici, izvedeni radovi osigurat će veću sigurnost putnika i ostalih sudionika u prometu. Radove je izveo Komunalac d.o.o.

I.H.

 
20.08.2021.

8. larvicidni tretman suzbijanja komaraca u Samoboru

Nastavlja se borba protiv komaraca

8. larvicidni tretman suzbijanja komaraca u Samoboru

Tvrtka Zagrebački ekološko sanitacijski higijenski servis u ponedjeljak (23. kolovoza) i utorak (24. kolovoza) obavljat će larvicidni tretman suzbijanja komaraca uz potoke i vode stajačice na području Samobora. Postavljanjem granula u vode stajačice suzbijaju se ličinke komaraca, a larvicidni tretman nije štetan za ljude, biljke i životinje.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, tretmani će biti odgođeni za sljedeći dan.

I.H.

Foto: ilustracija HZJZ

 
20.08.2021.

Stambeno zbrinjavanje građana čiji su objekti stradali u potresu

Rok za predaju zahtjeva 30. rujna

Stambeno zbrinjavanje građana čiji su objekti stradali u potresu

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Na natječaj se mogu prijaviti vlasnici obiteljskih kuća, stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba u prvoj liniji, a koji su na dan 22. ožujka te 28. ili 29. prosinca 2020. godine, odnosno u vrijeme nastanka potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije koje su u preliminarnom pregledu zgrada označene kao N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje.

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine. Najamnina za zamjenski stan financirat će se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi.

Zahtjevi za odobravanje financiranja najamnine podnose se na propisanim obrascima zajedno sa pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 20, 10000 Zagreb. Rok za podnošenje zahtjeva je 30. rujna 2021. godine.

Detaljnije o navedenom Javnom pozivu možete pronaći na sljedećoj poveznici:

stambeno-zbrinjavanje-gradjana-ciji-su-objekti-stradali-u-potresu

M.Š.

Foto: MPUGI

 

Dobri turistički pokazatelji za Zagrebačku županiju

Novo autobusno stajalište u Galgovu

8. larvicidni tretman suzbijanja komaraca u Samoboru

Stambeno zbrinjavanje građana čiji su objekti stradali u potresu

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002