24.09.2021.

Veleposlanik Republike Indije u posjetu Samoboru

Indija nudi puno više od same tradicije

Veleposlanik Republike Indije u posjetu Samoboru

U posjet Samoboru je u četvrtak, 23. rujna, stigao i novoimenovani veleposlanik Republike Indije NJ.E. g. Raj Kumar Srivastava. Tijekom prijema u gradskoj vijećnici, gdje su veleposlanika dočekali gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot, njezin zamjenik Petar Burić, zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Gabrijel Deak sa suradnicima, te predstavnici tvrtki koje na našem području već nekoliko godina zapošljavaju i Indijce, razmijenjena su dosadašnja iskustva i potaknuta pitanja daljnje i šire suradnje dviju zemalja.

Veleposlanik Srivastava istaknuo je kako će, kroz puno manjih projekata i aktivnosti, posebice onih u gospodarstvu, kulturi i turizmu, nastojati mijenjati uvriježeno i tradicionalno poimanje svoje zemlje i promicati način života koji ne bi smio biti samo materijalistički. Jer, rekao je, važnije je razvijanje partnerstva i povjerenja, posebice među mlađim generacijama, pa su sve inicijative dobrodošle.

Gradonačelnica Škrobot naglasila je velik potencijal Samobora ne samo u povezivanju tvrtki kroz poslovanje i zapošljavanje, već i u obrazovanju u sklopu budućeg samoborskog veleučilišta i, naravno, turističke sadržaje.

Tijekom boravka veleposlanika Indije u Samoboru, organiziran je još posjet Malom tehnopolisu Samobor i susret s predstavnicima Udruge Djeca za bolji svijet, koja održava radionice "Otkrivamo svijet" u suradnji i s drugim veleposlanstvima u Hrvatskoj.

M.K.

 
24.09.2021.

Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora obilježilo 25 godina djelovanja

Vrijedan doprinos svekolikom razvoju grada

Prošlo je i više od 25 godina od kada je, na inicijativu brojnih samoborskih inženjera i tehničara, na čelu s Antunom Turkom, osnovano Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora. Na konstituirajućoj sjednici u ožujku 1995. godine okupilo se više od 150 samoborskih inženjera i tehničara, s ciljem da se povežu u radu i iznjedre nove projekte na dobrobit Samobora i Samoboraca.

U povodu obilježavanja 25. godišnjice djelovanja, koje je održano 23. rujna u Gradskoj knjižnici Samobor, predsjednik DITS-a Stjepan Črnjak ukratko je podsjetio brojne kolege na povijest društva, dosadašnje predsjednike i tajnike, naglasivši kako je DITS bio i jedan od inicijatora osnivanja samoborske Zajednice tehničke kulture, koja danas ima 12 članica, a samo Društvo inženjera i tehničara broji 50-ak aktivnih članova, koji multidisciplinarno rade na svojim projektima. Prije nego što je najavio i predstavljanje nove monografije o radu društva, koja je izdana uz ovu obljetnicu, obavijestio je nazočne da se svrsi privodi i novi prostor društva na bivšem igralištu u Langovoj ulici, koji će svima omogućiti bolje uvjete za rad. Poziv je to i svim samoborskim mladim inženjerima i tehničarima da im se pridruže te svojim znanjima i idejama doprinesu radu društva.

Monografiju o 25 godina djelovanja DITS-a predstavila je tajnica društva Jasenka Bišćan, rekavši kako je ona nastavak monografije izdane uz 15. godišnjicu, a njezin poseban značaj je taj, unatoč tome što je rad društva bilježen kroz filmove i ostale dostupne mogućnosti arhiviranja, što je u knjizi sve otisnuto na jednom mjestu i, kao i svaka knjiga, ima trajnu vrijednost.

U 11 poglavlja ove monografije, uz kronologiju aktivnosti rada, opisani su realizirani projekti i inicijative, održana predavanja, do sada izdane brošure i knjige, izložbe, sudjelovanja na manifestacijama i stručni izleti, uz zahvalu kolegama na dosadašnjem radu i uz sjećanje na preminule članove društva.

Bez truda i rada vrijednih samoborskih inženjera i tehničara Samobor bi bio siromašniji za svoje brojne znamenitosti ili pak one koje su članovi vratili u život, poput kamenog stupa u Gabrovici, toranj – vidikovac na Tepcu, meteorološki stup na Trgu Matice hrvatske, sunčani sat na Šetalištu uz mlinove...

Novu inicijativu, a to je obnova i gradnja ustave na Gradni u centru Samobora, prepoznatljivog vodenog kola i mostića koji povezuje obale potoka, uz kratak film o projektu predstavio je Radovan Vugrinec. No, takvi projekti su skupi, a k tome traže posebne uvjete i dozvole, ali bila bi to prava atrakcija u gradu. Lijepa ideja najavljena je i u vidu postavljanja instalacije naziva Vatreni kod sportske dvorane, kao znak pažnje prema preminulom Joži Prudeusu, koji je i smislio ovaj čuveni popularni nadimak za nogometnu reprezentaciju.

Uglavnom, ideja i planova u DITS-u ne nedostaje. Neki su dugoročni, neki zahtijevaju manje vremena za realizaciju, no Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora svojim radom sustavno i dalje doprinosi svekolikom razvoju našega grada.

M.K.

 

Veleposlanik Republike Indije u posjetu Samoboru

Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora obilježilo 25 godina djelovanja

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002