14.11.2021.

U OŠ Milana Langa predstavljana digitalna ortofotokarta Bregane dimenzija 10 x 7,5 metara

Veliki kartohod za male Bregančane

Još jedna krasna priča iz Bregane - od početne ideje učiteljice povijesti i geografije Sanje Rapljenović do same realizacije nije prošlo mnogo vremena te je 13. studenoga u OŠ Milana Langa postavljen veliki kartohod. Riječ je o digitalnoj ortofotokarti Bregane (dimenzija 10 x 7,5 m) i okolnih mjesta – Podvrha, Luga, Bobovice, Gradne, Samoborskog Otoka...

OŠ Milana Langa svrstava se tako među prve škole u Hrvatskoj koje imaju svoj impresivan kartohod (za sada službeno najveći u državi!), a zasigurno će biti pravi magnet za sve učenike i posjetitelje, jer je postavljen na središnjem mjestu unutarnjeg prostora škole. Djelatnici i učenici škole zahvaljuju Državnoj geodetskoj upravi na suradnji i pomoći oko realizacije ove ideje.

Čast da prerežu svečanu vrpcu i otvore kartohod dobili su učenici koji su sudjelovali na regionalnom natjecanju (sudoku) - Laura Keliš, Andrej Matijaščić i Antun Glasnović.

Kao što su već i najavili, sljedeći korak je da na ovom mjestu jedno od svojih poznatih predavanja održi Dejan Nemčić, svjetski priznati učitelj geografije, koji je već bio gost škole.

Škola u Bregani stalno teži i želi napraviti korak više i korak dalje - na zadovoljstvo svih učenika, djelatnika i roditelja.

I.M.

 
14.11.2021.

Obilježena deseta godišnjica Udruge Samoborska vinska cesta

Deset vinskih let za pamćenje

Sve je počelo u lipnju 2010. godine, kada je zaključkom gradonačelnika Grada Samobora prihvaćen prijedlog Projekta razvoja Samoborske vinske ceste i kao takav proslijeđen u Zagrebačku županiju. Već 15. prosinca iste godine imenovano je Povjerenstvo za vinske ceste Zagrebačke županije te su tako ostvareni prvi koraci u verificiranju Samoborske vinske ceste, sukladno Pravilniku o vinskim cestama ZŽ-a. Pravilnik je vrlo jasan, jer vinska cesta treba imati najmanje 5 poljoprivrednih gospodarstava koja nude usluge kušanja vlastitog vina, od kojih je barem jedno s oznakom kontroliranog podrijetla. No, taj uvjet u počecima nije bio ispunjen, ali se sve dovelo do željene razine već sljedeće 2011. godine, kada je osnovana Udruga Samoborska vinska cesta.

O svemu tome u uvodnom izlaganju govorili su predsjednik udruge Dragutin Koletić i dopredsjednik Krunoslav Znika na skupu koji je održan u povodu obilježavanja jubileja udruge, ali i proslave Martinja. Osnivačka skupština okupila je vinare s područja Samobora pa su joj nazočili i Marijan Žganjer, Stjepan Župančić, Dragutin Koletić, Alojz Požgaj, Vlado Župančić, Boris Kuzmanović, Antun Filipec, Davor Sirovica, Krunoslav Znika, Tomislav Medved, Marko Fabekovec i Igor Jaić Krasnik. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Dragutin Koletić, za dopredsjednika Krunoslav Znika, dok je za tajnika izabran Igor Jaić Krasnik, koji i nakon 10 godina uspješno i nadalje stoje na čelu udruge.

Obilazak rute Samoborske vinske ceste dogodio se 16. ožujka 2012. godine u nazočnosti članova Povjerenstva Zagrebačke županije. Obišle su se točke Vinske ceste, koje su zatim tijekom godina dobivale svoj smisao kroz prezentaciju vina samoborskog vinogorja. Otvorenje Samoborske vinske ceste bilo je 16. listopada 2012., u okviru proslave 770 obljetnice Grada Samobora. Aktivnost udruge nastavila se i 2013. godine, a 5. travnja promovirana je i himna Samoborska vinska cesta. Stihove na tradicionalni samoborski glazbeni napjev napisao je Josip Prudeus, a izveli su ju TD Ferdo Livadić i vokalni solisti Đurđice Pleše Vujica i Franjo Sina Gluščić, u obradi Željka Bradića za tamburaški orkestar.

Udruga je tijekom 10 godina imala 35 sastanaka, održano je 17 skupština, a puno se radilo na edukaciji članstva kroz predavanja ili posjete poznatim vinogradarima u zemlji i inozemstvu. Posebna je aktivnost pokazana kroz suradnju s Ogrankom MH Samobor kroz organizaciju Večeri vina i pjesme u prostorima udruge, o čemu je nešto više na skupu govorio Zoran Perović. Kao trajna vrijednost je i organizacija Samoborskog Martinja, koje je doživjelo svoje 7. izdanje.

Udruga će svojim planovima sigurno još više doprinijeti prepoznatljivosti samoborskog vinogorja, jer marljivi vinari i vinogradari uspjet će u svom naumu da na ovaj način pridonesu većoj turističkoj prepoznatljivosti našega grada.

I kak to obično bude, na kraju se zapopevalo, nekaj malo pojelo i sve zalilo finim portugiscem. Baš onak kak se i šika!

F.S.G.

 

U OŠ Milana Langa predstavljana digitalna ortofotokarta Bregane dimenzija 10 x 7,5 metara

Obilježena deseta godišnjica Udruge Samoborska vinska cesta

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002