09.12.2021.

Štand samoborskog Crvenog križa

Prigodna prodaja samoborskih humanitaraca

Štand samoborskog Crvenog križa

Samoborski Crveni križ i ove godine u adventsko vrijeme postavlja svoj štand ispred glavne samoborske pošte, na kojemu će u subotu, 11. prosinca, između 9 i 12 sati, organizirati prigodnu prodaju raznih božićnih ukrasnih predmeta koje su ove godine izradili članovi Kluba mladih. Prihod od te prodaje, uz prikupljene novčane donacije, striktno je namijenjen ljetovanju djece slabijeg imovinskog statusa u 2022. godini.

E.K.

 
09.12.2021.

Najbolji poklon pod bor – knjiga

Za blagdane darujte knjigu

Najbolji poklon pod bor – knjiga

Gradska knjižnica Samobor, već tradicionalno, pred božićne blagdane, u dane darivanja nudi novija, tiskana izdanja knjižnice. Već dugi niz godina samoborska knjižnica objavljuje one sadržaje, odnosno knjige, koje želi imati. Upravo ti naslovi su naša preporuka za najbolje blagdanske darove po povoljnijim cijenama.

Neka vam ovog Božića knjiga bude pravi dar za najdraže.

Sva izdanja možete kupiti na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor, Krležina 9.

D.R.

Željka Vrbančić; Branka Hollingsworth Nara: Cmoljac zna – 30 kuna

ZAŠTO? Da naučite osnovna pravila ponašanja u knjižnici

ZA KOGA? Za najmlađe (od 4 do 8 godina)

Željka Vrbančić; Branka Hollingsworth Nara: Cmoljac traži Bobicu – 50 kuna

ZAŠTO? Da i vi pomognete tražiti Micu Bobicu

ZA KOGA? Najmlađima pod bor (od 4 do 8 godina)

Milan Lang: Samobor - 200 kuna

ZAŠTO? Jer je Lang znao zapisati sve što treba znati o Samoboru

ZA KOGA? Za svakog dotepenca koji drži do sebe

Irena Šepl Šeki i Dubravko Grakalić Graks: Samoborske zavičarije – 70 kuna

ZAŠTO? Jer se nekih uspomena treba prisjetiti

ZA KOGA? Za sve koji su 80-ih odrastali u Samoboru

Milan Žegarac Peharnik: Samoborsko lepo cvetje - 50 kuna

ZAŠTO? Da upoznate svijet božice Flore

ZA KOGA? Za male, velike i srednje planinare

Milan Žegarac Peharnik; Ivan Tibor Grujić: Biste i spomen ploče - 60 kuna

ZAŠTO? Jer nitko na njih ne obraća pažnju

ZA KOGA? Za Samoborce i njihove goste

 
09.12.2021.

Iz Grada Samobora stigao demanti na tekst objavljen 7. prosinca

Profesionalno bi bilo da prije objave teksta prikupite potpune i istinite informacije

Iz Grada Samobora stigao demanti na tekst objavljen 7. prosinca

Poštovani, molimo Vas da objavite demanti na tekst koji ste objavili 7. prosinca, 2021. godine na svojim web stranicama www.samoborskiglasnik.net te na Facebook stranici svog medija pod naslovom: “ U samom smo fokusu društvene neodgovornosti”.

S obzirom da u predmetnom članku iznosite neistinite tvrdnje i insinuacije, temeljem čl. 2 st. 3. Zakona o elektroničkim medijima, a u svezi čl. 40. Zakona o medijima ovim putem zahtijevamo da objavite ovaj ispravak bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi, kako slijedi:

Grad Samobor je u državni proračun vratio dio novca dobivenog za EU projekt "Zajedno možemo naprijed", no nije točno da je razlog kao što ste naveli u tekstu, objavljenom na web stranici www.samoborskiglasnik.net, 7. prosinca, 2021., nesposobnost i traljavost "novih klinaca u kvartu". Radi se o projektu vrijednom 1.190.305,58 kuna, a koji se provodio u vrijeme bivše gradske vlasti, u periodu od rujna 2018. do početka rujna 2020. godine. Dakle, projekt se provodio za vrijeme bivše gradske vlasti pa nije korektno sadašnje gradske čelnike prozivati za nesposobno i bahato raspolaganje sredstvima poreznih obveznika te ih prikazivati kao društveno neodgovorne, jer to nije istina. Razlog povrata novca nije nesposobnost gradske vlasti, bivše ili sadašnje, već manji interes sudionika za sudjelovanje u projektu od planiranog. Naime, bilo je planirano da u projektu sudjeluje 40 osoba koje su dugo nezaposlene te su korisnici minimalne zajamčene naknade pri Centru za socijalnu skrb Samobor, a javilo ih se 27.

Projekt „Zajedno možemo naprijed“ (podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina) započeo je 6. rujna 2018. godine, a trajanje provedbe bilo je 24 mjeseca (završetak projekta 6. rujna 2020. godine). Nositelj projekta bio je Grad Samobor (ujedno i korisnik sredstava), a partneri na projektu bili su Centar za socijalnu skrb Samobor, Pučko otvoreno učilište Samobor i Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor.

Kao i kod svakog EU projekta nakon završnog obračuna provedbenog tijela vrši se određeni povrat kao i nakon provjere Europske komisije. Sredstva se odobravaju na temelju određenih parametara, a jedan od osnovnih u ovom projektu je bio broj sudionika projekta odnosno korisnika minimalne zajamčene naknade pri Centru za socijalnu skrb Samobor. Zbog pandemije COVID -19 i nenadane epidemiološke situacije bilo je izrazito teško ispuniti cilj od 40 korisnika minimalne zajamčene naknade te je krajnjih korisnika bilo 27 pa je sukladno ugovoru izvršena financijska korekcija.

Zato je 23. studenoga Odlukom o povratu br. 276 za navedeni projekt iz gradskog proračuna izvršen povrat sredstava u iznosu od 323.200,22 kn, od čega EU dio iznosi 274.720,18 kn, a nacionalno sufinanciranje 48.480,04 kn.

U konačnici je projekt „Zajedno možemo naprijed“ uspješno proveden i završen u rujnu 2020. godine te su sudionici završili programe obrazovanja i time postali konkurentniji na tržištu rada što je bio i jedan od glavnih ciljeva projekta.

Profesionalno bi bilo da prije objave teksta prikupite potpune i istinite informacije, jer objavom neprovjerenih i nepotpunih informacija obmanjujete javnost. Kao što Vam je od prije poznato svi upiti šalju se u Referadu za odnose s javnošću i informatičke poslove.

Podsjećamo da upite možete slati na e- mail adrese:

mirna.sokolic@samobor.hr

anja.franic.modric@samobor.hr

 
09.12.2021.

Projekt Camino Imota dobio prestižnu nacionalnu nagradu Simply the Best

Ponos svih članova Bratovštine sv. Jakova

Projekt Camino Imota dobio prestižnu nacionalnu nagradu Simply the Best

Bratovština sv. Jakova realizirala je turistički projekt zajedno s TZ Imota. Nakon takvog projekta na otoku Krku, o kojem su se raspisali turistički mediji, krenulo se na područje Imotskog i Podravine. Ova vrijedna nagrada ponos je svih članova Bratovštine sv. Jakova iz Samobora u kojem je na Cerini planiran glavni centar za Camino puteve u Hrvatskoj.

Turistička zajednica Imota dobitnik je prestižne nacionalne nagrade Simply the Best u kategoriji Novi projekt u turizmu. Nagradu je dobio projekt Camino Imota kojega je TZ Imota u suradnji s Bratovštinom sv. Jakova iz Samobora i Hrvatskom turističkom zajednicom realizirala tijekom ove godine. Ovu nagradu za kreativnost, inovativnost, razvoj i unaprjeđenje turističke ponude destinacije dodijelila je UHPA – Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia u okviru službenog programa ovogodišnje 22. burze PUT, koja je od 23. do 25. studenoga godine održana u Hotelu Katarina, Selce. Na svečanoj dodjeli sudjelovali su direktor TZ Imota Luka Kolovrat i zamjenica gradonačelnika Ana Marija Radeljić.

Ova nagrada ponos je male Bratovštine sv. Jakova apostola, koja djeluje unutar Udruge Ekosspiritus, a koja je započela projekt obilježavanja Camino puteva kroz Hrvatsku sa željom povezivanja s putevima koji su označeni u Sloveniji, a svima je isti cilj – grob sv. Jakova u Španjolskoj. Nastavak obilježavanja Camino puteva nastavit će se i sljedećih mjeseci u drugim regijama naše domovine.

Radovan Librić

 
09.12.2021.

Samoborski Crveni križ podijelio zahvalnice svojim vrijednim volonterima

Zahvala za neprocjenjivost volonterskog rada

Samoborski Crveni križ podijelio zahvalnice svojim vrijednim volonterima

Gradsko društvo Crvenog križa 7. je prosinca, dodjelom zahvalnica i prigodnih darova, svojim vrijednim volonterima čestitalo njihov međunarodni dan, 5. prosinca.

Volonteri nisu plaćeni za svoj rad, ali ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi. Oni su srž djelovanja Crvenog križa, a samoborski su se posebno iskazali u protekle dvije godine djelujući u kriznim situacijama koje nalažu hitnost. To je najprije bila pandemija koronavirusa, zbog koje je bio uveden opći "lockdown", pa se trebalo skrbiti o našim samačkim i starijim domaćinstvima kojima su nužne bile neke od prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština te posebno lijekovi za kronične bolesti. Još veća potreba za djelovanjem ukazala se nakon razornih potresa, kada su formirani i posebni interventni timovi samoborskog Crvenog križa sastavljeni mahom od volontera, koji su nebrojeno puno puta mjesecima odlazili na potresom pogođena područja Banovine.

Toga su se jučer svi okupljeni u prostorijama Crvenog križa prisjetili kratkom prezentacijom, s presjekom aktivnosti u 2020. i 2021. godini, nakon koje su im predsjednik i ravnateljica društva, Edi Kirschenheuter i Anica Francetić Kufrin, uručili zahvalnice.

E.K.

 

Štand samoborskog Crvenog križa

Najbolji poklon pod bor – knjiga

Iz Grada Samobora stigao demanti na tekst objavljen 7. prosinca

Projekt Camino Imota dobio prestižnu nacionalnu nagradu Simply the Best

Samoborski Crveni križ podijelio zahvalnice svojim vrijednim volonterima

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002