07.09.2021.

Šest sekcija i sedamsto članova u 20 godina Udruge Ekosspiritus

Još će se dugo pamtiti slavljenički dani

Prvih dvadeset godina Udruge Ekosspiritus (2001. – 2021.) članovi i prijatelji proslavili su u vikendu 4. i 5. rujna u Samoboru. Dvjema misama zahvalnicama zahvalilo se Bogu na protekla dva desetljeća zajedništva, na brojnim projektima, gradnji planinarsko-duhovnog centra u malom zaselku župe sv. Duha u Noršić Selu te nadasve na ljudima koji su svoje talente i svoje vrijeme darovali udruzi za opće dobro.

Udrugu Ekosspiritus od samih početaka vodi Tomislav Ivir, a u Udruzi se tijekom godina formiralo šest sekcija, čiji predstavnici čine veliku Skupštinu koja sve aktivnosti i događaje planira u zajedništvu više od sedamsto članova. Trenutačno u udruzi djeluju: Zajednica Planinarskih križnih puteva, Hrvatsko planinarsko društvo sv. Patrika, Katehetski tim Ekosspiritus, Društvo sv. Izidora Seljaka, Obiteljska zajednica Udruge Ekosspiritus i Bratovština sv. Jakova apostola. Članovi sekcija tijekom godine ostvaruju svoje projekte i programe vezane uz lokalnu, ali i nacionalnu razinu.

U subotu, 4. rujna, u popodnevnim satima članovi svih sekcija počeli su pristizati na Cerinu i u Planinarski dom Cerinski vir. U znak sjećanja na ovu lijepu obljetnicu na ulazu u kompleks zgrada podignuta je velika drvena ograda, u koju je smješteno zvono za potrebe obližnjeg raspela postavljenog na ulazu u Cerinu. Ograda je majstorski rad Ante Blaževića, predsjednika Bratovštine sv. Jakova.

Svečanu misu ispred raspela koje su podigli seljaci sada već davne 1976. godine predvodio je vlč. Robert Mokri, duhovnik udruge. Veća skupina članova Društva sv. Izidora Seljaka obukla je svoje narodne nošnje, a najmlađa među njima bila je petogodišnja Ema Blažević.

Vlč. Mokri lomio je Riječ o Dobrom pastiru, vratima i ovčinjaku. Naglasio je da su vrata uvijek znak onoga što se nalazi iza ograde. Molitve vjernika i prinos darova na oltar pripremila je vjeroučiteljica Katarina Pučar, voditeljica Katehetskog tima. Tijekom raspjevanog misnog slavlja blagoslovljena su vrata i ulaz u Cerinu. Vrata su otvorili Ante Blažević i njegova kći Ema, odjeveni u svečane narodne nošnje župe Samobor. Nikola Kuzmičić, vjeroučitelj, predstavio je knjižicu koju je udruga otisnula za ovu obljetnicu, a vjeroučitelj Radovan Librić otvorio je etnografsku izložbu "Tri susede", koja prikazuje narodne nošnje tri susjedne župe samoborskoga kraja.

Članovi su potom priredili agape – blagovali su gulaš sv. Patrika, a na veliki obiteljski stol prinijeli su razne kolače i slastice. Cerina je dugo u noć odzvanjala pjesmom i veseljem.

Program proslave nastavljen je u nedjelju, 5. rujna, na brijegu Kožlak, uz kapelicu sv. Josipa, tik do klijeti Jože Blaževića, člana uprave udruge. Prije dvadeset godina održana je tamo osnivačka skupština udruge, a u klijeti su se održavali sastanci i druženja dok još članovi nisu imali svoj prostor.

Pred kapelicom okupili su se članovi uprave udruge i župljani, a misu je predvodio mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu i član udruge. U koncelebraciji je bio vlč. Josip Čulig, upravitelj župe sv. Ivana Krstitelja iz Luga Samoborskog, na čijem se teritoriju nalazi Kožlak. Tumačeći evanđelje o gluhom mucavcu, mons. Sente sve je okupljene potaknuo na razmišljanje o dobrim komunikacijskim kanalima u vjerničkom životu na primjeru Učitelja Isusa Krista i Njegove komunikacije koja nam je zapisana u evanđeljima. Članovi udruge izrekli su molitve vjernih i prinijeli prikazne darove na oltar. Vlč. Čulig nije krio zadovoljstvo, čestitavši svim članovima na proteklim godinama rada, zahvaljujući im pritom na uključenosti u život njegovih župa – sv. Ivana Krstitelja i sv. Duha. Tajnik Radovan Librić nabrojio je dvadeset najvažnijih događaja za udrugu te je svima zahvalio na vremenu koje su izdvojili za rad udruge proteklih dvadeset godina, ali i na njihovu sudjelovanju u brojnim projektima.

Druženje se nastavilo i nakon mise zajedničkim ručkom pod velikim šatorom postavljenim za tu prigodu. Uz obiteljski stol obitelji Blažević i Udruge Ekosspiritus redali su se govori, recitacije i pjesme. Sve okupljene pozdravio je i Josip Botteri, hrvatski slikar koji trenutačno u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu izrađuje veliki zidni mozaik – prikaz Svete noći – Tri kralja pristupaju betlehemskoj štalici s Blaženom Djevicom Marijom, sv. Josipom i malim Isusom.

Još će se dugo pamtiti ovi slavljenički dani. Brojni članovi i prijatelji udruge zahvalili su svom Stvoritelju na zajedništvu koje traje dvadeset godina, a na radost svih onih koji su sudjelovali i u radu udruge, ali i u njezinim brojnim programima.

Radovan Librić

 

Šest sekcija i sedamsto članova u 20 godina Udruge Ekosspiritus

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002