03.04.2021.

Tradicionalni blagoslov hrane

Neki jeli isti dan, a neki pričekali Uskrs

Stari običaj blagoslova jela zadržali su Samoborci i u novije vrijeme i u velikom broju nose jelo na blagoslov.

U samoborskom kraju blagoslov hrane započinje u ranim popodnevnim satima Velike subote. Svećenici dolaze u udaljene kapele i ispred križeva u našim selima. Na kraju se hrana blagoslivlja u župnoj i franjevačkoj crkvi. Ljudi se okupe u velikom broju na svim mjestima na kojima tradicionalno dolaze svećenici i u svojim košarama donesu plodove zemlje, kolače, kruh i šunku...

Ove je godine na Vrhovčak, u kapelu sv. Vida, došao kapelan vlč. Marko Nimac i blagoslovio hranu. Neki su blagovali hranu nakon povratka kućama a neki su ipak pričekali tradicionalni doručak na Uskrs.

R.L.

 
03.04.2021.

Samoborski Crveni križ podjelio 450 uskrsnih paketa potrebitima

Da i njima Uskrs bude sretan

Kako bi i ovaj Uskrs uljepšali najpotrebitijim članovima našeg društva, Gradsko društvo Crvenog križa Samobor podijelilo je 450 uskrsnih paketa osobama slabijeg imovinskog stanja na području Samobora, Svete Nedelje i Stupnika.

U uskrsnim paketima nalaze se osnovne namirnice za tradicionalni uskrsni stol. Crveni križ zahvaljuje na suradnji gradskim upravama Samobora i Svete Nedelje te općinskoj upravi Stupnika što i na ovaj način pokazuju skrb za najpotrebitije članove svojih zajednica.

E.K.

 
03.04.2021.

Najava akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Umjesto na kolodvoru, u Ulici Ilirskog pokreta 2

U ovom mjesecu samoborski Crveni križ priređuje novu akciju dobrovoljnog darivanja krvi na novoj lokaciji. Umjesto na autobusnom kolodvoru, od sada će se darivatelji krvi okupljati u Ulici Ilirskog pokreta 2 u Samoboru gdje je nekad bio mikrodom. Dva sata besplatnog parkiranja bit će im omogućeno na velikom parkiralištu iza samoborskog kina.

Akcija će se sprovesti odmah nakon Uskrsa, u utorak, 6. travnja, od 9.30 pa do 17 sati i 30 minuta te u srijedu, 7. travnja, od 12 do 18 sati.

E.K.

 
03.04.2021.

Šesti je put samoborskim krajem prošla noćna procesija križnog puta

Tradicija nastavljena u ozračju mirisa rascvalih voćaka

U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak, šesti je put samoborskim krajem prošla noćna procesija križnog puta, obilazeći crkve, kapele i križeve krajputaše u Samoboru i njegovu gorju, hodajući za križem koji je nosio Antonijo Mihelić iz Župe Krista Kralja iz Domaslovca. Članovi samoborskih vjerničkih udruga, Bratovštine sv. Helene, Bratovštine sv. Jakova, Obiteljske zajednice žive krunice i Hodočasničke zajednice bl. Alojzija Stepinca, odjeveni u svečana bratovštinska odijela, razmatrali su Muku Gospodina Isusa prema tekstu križnog puta vjeroučitelja Nikole Kuzmičića te čitanjem Muke evanđelista Marka. Članovima vjerničkih udruga pridružili su se i vjernici stigli iz župa samoborskog kraja te pojedinci iz udaljenijih krajeva Hrvatske.

Noćni hod započet je u noći Velikog četvrtka u franjevačkoj crkvi u Samoboru te je nastavio kroz sela dviju župa: svete Anastazije i sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom, a završio je u ranim jutarnjim satima Velikog petka u župnoj crkvi sv. Anastazije u Samoboru. Svjetla novih kandelabera koje su nosili članovi vjerničkih zajednica obasjavala su samoborsku noć, a dušu su ispunjali prelijepi noćni pogledi na okolicu te mirisi rascvalih voćaka u samoborskim selima. Na pojedinim postajama procesiju su dočekali domaći vjernici, koji su svoje kapele uredili i otvorili hodočasnicima. Pripremljen je čaj u selu Vrhovčak, kako bi hodočasnici okrijepili tijelo nakon težeg uspona do sela i kapele sv. Vida.

Procesijom je ravnao vjeroučitelj Radovan Librić, a čitavu je noć s hodočasnicima bio i vlč. Josip Čulig, upravitelj Župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom, koji je dijelio sakrament pomirenja te naviještao evanđelje na svakoj postaji. Vlč. Čulig od samih početaka daje potporu ovoj novoj pobožnosti podržavajući i pomažući inicijativu vjernika laika. Ove je godine kod stolara Jurice Petrića dao izraditi kandalabre koji su predani vjerničkim udrugama koje organiziraju procesiju. Vjernik laik, Mario Blažanović, na postajama je pjesmom animirao meditacije križnog puta. Tema ovogodišnjeg hodočašća bila je misao iz Lukina evanđelja: "Izađe sijač sijati" (Lk 8, 5), a poneko sjeme koje je sijano kroz riječi evanđelja, kroz tekst križnog puta, kroz nagovore i tišinu, sigurno je palo u srca hodočasnika.

Procesija, vidno umorna nakon cjelonoćnog hoda, stigla je u župnu crkvu sv. Anastazije u ranim jutarnjim satima Velikog petka, gdje ju je dočekao vlč. Ivica Cik, župnik samoborske župe, koji je zahvalio svim sudionicima na njihovu hodu i molitvi.

Ovu najnoviju pobožnost kroz samoborske župe, lijepo prihvaćenu od vjernika uglavnom mlađe životne dobi, iznjedrili su višegodišnji hodočasnici planinarskih križnih puteva na prijedlog Vladimira Kende i Radovana Librića, koji su sudjelovali i u procesiji Za križem na otoku Hvaru. Tako već šestu godinu noć između Velikog četvrtka i Velikog petka ova procesija nudi tiho i nenametljivo duhovno blago svima onima koji žele rasti u svojoj vjeri.

R.L.

 

Tradicionalni blagoslov hrane

Samoborski Crveni križ podjelio 450 uskrsnih paketa potrebitima

Najava akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Šesti je put samoborskim krajem prošla noćna procesija križnog puta

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002