15.10.2021.

Aktualna start up ekipa radno čestitala Dan grada Samobora

Sve o novim zapošljavanjima u samoborskoj gradskoj upravi

Aktualna start up ekipa radno čestitala Dan grada Samobora

U tiskanom izdanju Glasnika Samobora i Svete Nedelje, koji od subote možete pronaći na kioscima, imate priliku pročitati prilog o novim zapošljavanjima u samoborskoj gradskoj upravi.

Dakle, javite se na kioske i na natječaje za lepi posel kod Fokusovaca!

 
15.10.2021.

Ove nedelje u Rudniku svete Barbare u Rudama:

Budi Rudar na jedan dan!

Ove nedelje u Rudniku svete Barbare u Rudama:

U povodu Dana europske baštine u Rudama kraj Samobora održava se zanimljiva manifestacija pod nazivom Budi rudar na jedan dan! U sklopu manifestacije posjetitelji će imati priliku uz stručno vodstvo posjetiti Rudnik svete Barbare.

U novouređenoj simulaciji rova održat će se radionica kovanja kao i nezaobilazna radionica izrade Rudarske greblice – nematerijalnog kulturnog dobra koje je ove godine dobilo oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Posebnost ovogodišnjeg događanja bit će prezentacija izrade ugljenice (kope, vuglenice) i dobivanje drvenog ugljena na tradicionalan način. Tako dobiven ugljen koristit će se za rad rudarske kovačnice.

U gastronomskom dijelu programa prezentirat će se pečenje kruha i rudarske greblice, a rakija koja će se kuhati tijekom cijelog dana moći će se i degustirati.

Djeca će se od 11 do 17 sati moći zabaviti uz tradicionalne radionice i igre (izrada lutkica od perušine, izrada rudarskog suvenira od drva, ogrlica od kukuruza itd.)

J.L.

 
15.10.2021.

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela Rebalans proračuna

I dalje među najsigurnijim županijama u Hrvatskoj

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela Rebalans proračuna

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Rebalans proračuna za 2021. godinu koji iznosi 1.329.412.913 kn i veći je za 4,92% u odnosu na Proračun donesen krajem prošle godine. Za 3,90% veći je i Izvorni proračun kojim županija realno i upravlja te on sada iznosi 541.744.967 kn. Rebalans je rađen radi pokrića gubitka zdravstvenih ustanova uslijed pandemije, obnove i saniranja šteta uzrokovanih potresom, preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranja novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima.

Donošenju Rebalansa prethodilo je prihvaćanje izvještaja o izvršenju proračuna za 2020. godinu te prvih šest mjeseci ove godine. Tako su u 2020. ukupni prihodi i primici ispunjeni na razini 97,31%, dok su rashodi realizirani na razini 90,37% od tekućeg plana. U prvoj polovici ove godine prihodi su ispunjeni na razini 49,39, a rashodi 43,30% od plana.

Vlada Republike Hrvatske osigurala je 40 milijuna kuna za obnovu oštećenih objekata javne namjene te 43,75 milijuna kuna za županijski prijevoz, a vijećnici su prihvatili Program provođenja mjera obnove zgrada javne namjene, zgrada vjerskih zajednica i infrastrukturnih građevina oštećenih potresom na području Zagrebačke županije te su ovlastili župana za sklapanje ugovora s prijevoznicima o javnoj usluzi za županijski prijevoz putnika.

Prihvaćeno je izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije, a koje je predstavio načelnik PU zagrebačke Marko Rašić. Tijekom 2020. godine na području Županije zabilježeno je 2559 kaznenih djela, 1753 prometne nesreće te 2642 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine kriminalitet je u padu za 2%, razriješenost slučajeva bolja je za 5,4%, za 7,7% se smanjio broj prekršaja iz područja javnog reda i mira, broj prometnih nesreća je manji za 11,2%, dok je broj smrtno stradalih ostao isti. Rašić je posebno istaknuo pad kaznenih djela krađe za 3,3%, provalnih krađa za 19%, razbojništva za 41,4%i drskih krađa za 33,3% kao važne činjenice, jer se radi o kriminalitetu koji utječe na subjektivan osjećaj sigurnosti stanovnika. Tako je područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno kao izuzetno sigurno i poželjno za život, a kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit će se na mnogobrojne preventivne programe te stručno usavršavanje policije.

Donesena je i odluka o dodjeli Javnih priznanja Zagrebačke županije u 2021. godini. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se Ivanu Palčiću, mladom poljoprivredniku iz Vukovine, Gradskom ogranku Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Zaprešića, Velimiru Sruku, potpredsjedniku Hrvatskog kinološkog saveza iz Dugog Sela, KUD-u Sveta Ana Rozga - limena glazba iz Dubravice i Udruzi osoba s invaliditetom Sinergija iz Samobora. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijelit će se autoru brojnih knjiga o povijesti Nikoli Tomincu iz Dugog Sela, kiparu Mati Turiću iz Vrbovca, taekwondoašu s invaliditetom Filipu Cimašu iz Ježeva i Ogranku Seljačke sloge Buševec. Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijelit će se Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pribić.

Zagrebačka županija darovat će Gradu Ivanić-Gradu 7,1 milijuna kuna vrijednu nekretninu koja će se urediti za potrebe Visoke škole Ivanić-Grad, koja osim trogodišnjeg studija fizioterapije planira i diplomski studij fizioterapije te menadžment u zdravstvu. Inače, navedena škola povezana je sa SB Naftalan kao nastavna baza.

Na sjednici se donijela Odluka o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Zagrebačke županije. Naime, prethodna Odluka donesena je u vrijeme pandemije kada se sjednica Skupštine održavala elektroničkim putem sukladno uputama Ministarstva uprave. S obzirom da je Visoki upravni sud RH presudom spomenutu Odluku ukinuo zbog nemogućnosti dostatne primjene načela javnosti i usmenog raspravljanja, vijećnici su danas nakon provedene rasprave podržali Odluku o ustrojstvu. Napominjemo kako je županija presudu primila 8.10.2021. te se Visoki upravni sud RH nije referirao na sadržaj Odluke, nego samo na proceduru donošenja.

Na sjednici je prihvaćeno izvješće o radu župana za prvih šest mjeseci ove godine, a imenovani su i članovi u nizu odbora Županijske skupštine, predstavnici u Skupštini i član u Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija te članovi Zajedničkog vijeća Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Vijećnici su prihvatili odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika Županijske skupštine.

Na Aktualnom satu vijećnici su najviše pitanja postavljali o aktualnim i budućim investicijama iz sfere školstva, u kojoj je fazi prenošenje osnivačkih prava PŠ Rakov Potok na Grad Samobor, aktivnosti županije prema Glazbenoj školi Ferdo Livadić iz Samobora, realizacija Regionalnog centra kompetentnosti, kada se planira uvesti STEM obrazovanje u osnovne škole kao i jednosmjenska nastava u školi u Kloštar Ivaniću, pojedinosti o natječaju za stipendije te na koji način će se iskoristiti sredstva iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost kako bi se poboljšali uvjeti odgoja i obrazovanja.

Zanimalo ih je koje se domaće i strane investicije trenutno realiziraju na području županije, obnavlja li županija energetski zgrade javne namjene, kakvo je stanje procijepljenosti stanovništva protiv Covida-19, stanje u lovstvu, izdvajanja županije za kulturu i sport, kao i rad određenih županijskih tvrtki u prošlogodišnjem razdoblju. Vijećnici su upozorili na loše i opasne dionice prometnica 3034 Dugo Selo – Brckovljani i 3052 Vrbovac – Gradec te ih je zanimalo kako napreduje projekt izgradnje mosta preko Save.

T.I.

 
15.10.2021.

Besplatno parkiranje za Dan grada Samobora

U subotu svi na parkirališta!

Besplatno parkiranje za Dan grada Samobora

Povodom obilježavanja Dana grada Samobora, u subotu 16. listopada 2021. godine parkiranje u Samoboru neće se naplaćivati.

Besplatno parkiranje ne odnosi se na parkiralište kod sajmišta.

A.N.

 

Aktualna start up ekipa radno čestitala Dan grada Samobora

Ove nedelje u Rudniku svete Barbare u Rudama:

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela Rebalans proračuna

Besplatno parkiranje za Dan grada Samobora

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002