07.10.2021.

Manipuliranje na RTL-u kao Fokusov model (dez)informiranja

Osnivanje i financiranje Jugenda - preduvjet održavanja na vlasti

Za većinu onih koji su 5. listopada u RTL Direktu, koji je vodio Zoran Šprajc, gledali prilog o plaćanju kriptovalutama, na prvi pogled se činilo kao obična novinarska priča, ali stvarnost je drugačija.

Iza nje se nalazi perfidan način promoviranja stranke Fokus iz svetonedeljske centrale, odnosno putem PR tvrtke Waves komunikacije, koju vodi nekadašnja RTL-ova novinarka Nives Polovina Barun. Naravno, sve to, kao još brojne slične priloge, plaćaju porezni obveznici.

Uvođenje i plaćanje kriptovalutom nije nova priča, u Svetoj Nedelji je kao "prvoj u Hrvatskoj" uvedena sredinom 2020. godine. Ta se priča već "vrtjela" u RTL Direktu koji, eto, igrom slučaja, često donosi priče iz Svete Nedelje, gdje suvereno vlada Fokus, s kontroverznim gradonačelnikom Dariom Zurovcem na čelu.

I dok zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak govori o tehnologiji budućnosti i stalno ponavlja frazu "prvi u Hrvatskoj", a ne otkriva plaća li on digitalnim novcem (jasno da ne!), novinarka je pokušala pronaći nekoga tko komunalije plaća virtualnom valutom. Dok neki obični smrtnici (građani) po prvi puta čuju za bitcoin, novinarka pronalazi osviještena čovjeka (inače priča propada) koji koristi bitcoine i pojašnjava načine plaćanja.

Tako većinu priloga zauzima Nikica Mikulić. Zna čovjek kako funkcionira kriptovaluta, ne može mu se poreći (rekao bi Šprajc, koji se, po privatnoj liniji, već otprije zna s vladajućom ekipom iz Svete Nedelje pa je svojedobno bio i u žiriju za ocjenjivanje ćevapa na Svetonedeljskoj roštiljadi). Međutim, mladac Mikulić nije osoba koju je novinarka slučajno pronašla za prilog, već je, gle vraga, predsjednik Udruge mladih Svenum. Da, Svenum, dobro zapamtite to ime.

Njega se nije ulovilo na cesti, nego je izjavu dao duboko zavaljen u fotelju i snimljen u prostoru kojeg plaćaju građani Svete Nedelje. Štoviše, predsjednik svetonedeljske Udruge Svenum (koja se u javnosti poistovjećuje s Fokusovom mladeži) odnedavno je i na platnom spisku Grada Svete Nedelje. Tako mu je samo u kolovozu, preko Student servisa, s računa Grada Svete Nedelje isplaćeno 4.194,91 kuna (ne navodi se za koji posao).

Naknade prima i tajnik udruge Marko Leskovar (u kolovozu isplaćeno 6.584,80). Već nekoliko godina svetonedeljska izvršna vlast prikriva činjenicu da je Lucija Savanović "persona od PR-a" zadužena za odnose s javnošću gradonačelnika Zurovca. Prima naknadu preko Student servisa, a u kolovozu joj je isplaćeno 6.195 kuna. Savanović je bila i na listi stranke Fokus na nedavnim izborima za Skupštinu Zagrebačke županije. Međutim, znakovito je da se na web stranicama Grada Svete Nedelje, baš kao i na onima Grada Samobora, mogu pronaći tek pojedine, iznimno šture, informacije o dnevnim zbivanjima. Cjelokupno se informiranje građana odvija na FB profilu gradonačelnika Zurovca (baš kao i u samoborskom slučaju preko FB profila Petre Škrobot). Očito je model isti i dosljedno se primjenjuje.

K tome, gradonačelnik Zurovec već godinama ne objavljuje poziv za formiranje Savjeta mladih Svete Nedelje (što je zakonska obveza!), no Udruga mladih Svenum je odmah po osnivanju dobila njegovu potporu od 50.000 kuna, a "zrihtana" je i donacija prilikom otvaranja Plodina u iznosu 20.000 kuna.

Pojedine svetonedeljske udruge godinama su beskućnici, ali mladež Svenuma je po hitnom postupku dobila prostor u bivšoj Caritasovoj kući u Jagnjić Dolu, koju je grad zakupio, uredio i namjerava ju kupiti. Naravno, sve ostale udruge moraju proći "sito i rešeto" pozivnih natječaja i oblikovati programe kako bi ostvarile sredstva za svoj rad.

I poveznica s Cresom iz priloga RTL-a nije slučajna. O tome drugom prilikom. Po svemu sudeći i Samoborce, po uzoru na "stariju sestru" Svetu Nedelju, očekuje takva vrsta informiranja, jer Waves komunikacije su već zakucale na vrata Grada Samobora, baš kao i u drugim sredinama gdje je Fokus na vlasti.

Robert Škiljan

 
07.10.2021.

Dječji tjedan u Samoborskom muzeju

O djetinjstvu naših djedova i baka

U suradnji s Dječjim forumom obilježen je Dječji tjedan u Samoboru.

Ovogodišnji program se tematski odnosio na obitelj i tom prigodom su učenici 1.b i 1.g razreda Osnovne škole Bogumila Tonija, s učiteljicama Sanjom Dumić i Ninom Bradač, sudjelovali na radionicama u Samoborskom muzeju.

Na njima su učenici razgovarali o djetinjstvu djedova i baka, starim društvenim igrama i omiljenim dječjim aktivnostima te se okušali u izradi tradicijskih lutkica od drvenih kuhača i ružica od krep papira.

Ivana Čališ

 

Manipuliranje na RTL-u kao Fokusov model (dez)informiranja

Dječji tjedan u Samoborskom muzeju

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002