21.08.2021.

Novo podrhtavanje tla

Vrlo slab potres na području Plešivice

Novo podrhtavanje tla

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su vrlo slab potres u subotu ujutro na području Plešivice. Epicentar je bio 7 km južno od Samobora, blizu mjesta Beter. Magnituda potresa iznosila je 2.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru II-III stupnja EMS ljestvice.

I.H.

 
21.08.2021.

Druga sjednica samoborskog Gradskog vijeća

Zatišje pred buru ili smjer budućeg rada?

S velikim zanimanjem očekivala se druga sjednica samoborskog Gradskog vijeća, budući da je u međuvremenu došlo do raskida koalicije HSS-a i SDP-a na županijskoj razini te posljedično i na gradskoj. No, oni koji su očekivali da će odmah na Gradskom vijeću doći do pokazivanja nekog novog odnosa snaga ostali su prikraćeni. Sjednica održana 20. kolovoza protekla je u suglasju oko svih točaka dnevnog reda, a tome je možda pripomogla činjenica da su s dnevnog reda povučene točke o imenovanjima članova nadzornih odbora trgovačkih društava Komunalac, Odvodnja i Poduzetnički centar. Suglasje je postignuto i oko toga da se još pričeka s pitanjima vijećnika u Aktualnom satu jer nije prošlo uobičajenih 100 dana u kojima se nove gradske čelnike ostavlja da u potpunosti upoznaju situaciju. Je li to naznaka budućeg rada i suradnje ili zatišje pred buru pokazat će već naredne sjednice kada će se raspravljati o proračunskim temama.

Obzirom na izostanak Aktualnog sata i skidanje tri točke s dnevnog reda, sjednica je trajala nešto manje od sat vremena. Vijećnici su prihvatili izmjene i dopune odluke o izvršenju proračuna za 2021. godinu prema kojoj se sredstva u iznosu 116.666,70 kuna raspoređuju prema rezultatu posljednjih lokalnih izbora političkim strankama i nezavisnoj vijećnici. Pročelnik za financije Željko Radovanić pojasnio je da sukladno Zakonu mora doći do ove odluke i usklađivanja kako bi se sredstava do kraja godine moga raspodijeliti političkim strankama, odnosno nezavisnim listama. Iznos za vijećnika je 5351,68 kuna, a za vijećnicu 5.886,86 kuna. Shodno tome, najviše sredstava pripalo je stranci Fokus s 8 mandata, slijede HSS i SDP sa po pet mandata, HDZ-e s dva mandata i NL Irene Franceković (jedan mandat). Ujedno su u izmjenama i dopunama odluke o izvršenju proračuna odobrena sredstva za radove na izgradnji igrališta s umjetnom travom u Farkaševcu.

Usvojene su i dopune konačnog prijedloga Plana prostornog plana uređenja Grada Samobora koje je izradio Urbanistički institut Hrvatske. Naime, prema novom Zakonu o prostornom uređenju Grad Samobor, kao jedinica lokalne samouprave, dužan je dopuniti PPUGS i uskladiti ga sa novim Zakonom na način da se odrede neuređeni dijelovi građevinskih područja i izgrađeni dijelovi građevinskih područja planirani za urbanu preobrazbu.

Usvojen je i Prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja mješovite zone Sitnice I u Samoboru. Kako je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte Europske unije Marinko Džepina, riječ je o površini od 0,59 ha zapadno od Ulice Kreše Purića u naselju Samoborski vrtovi koja bi iz stambene prešla u mješovitu namjenu, budući da privatni investitor planira proširenje postojeće škole. Time se pokreće procedura izrade dokumentacije tijekom koje će zainteresirane strane moći dobiti odgovore na sva pitanja.

Privatni investitor zatražio je i izradu III. točkastih izmjena i dopuna Odluke o donošenju Prostornog plana uređenja grada Samobora i Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Bobovica, a riječ je o projektu vrijednom oko 400 milijuna kuna. Nakon sjednice gradonačelnica Petra Škrobot medijima je pojasnila da je riječ o RC Europe grupi sa sjedištem u Češkoj koja planira gradnju logističko – distributivnog centra u kojem bi se otvorilo između 500 i 800 novih radnih mjesta.

- Prostor se nalazi uz samu autocestu jer je i logično da se takvi centri razvijaju na tom dijelu. Svi daljnji koraci zapravo ovise o ovom koji je upravo realiziran, a sada nam slijede daljnji pregovori - istaknula je gradonačelnica Petra Škrobot.

Vijećnici su na sjednici jednoglasno usvojili i odluku o subvencioniranju linijskog prijevoza učenika osnovnih škola na području grada Samobora. Pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat uvodno je rekao kako od nešto više od 3000 učenika u 5 osnovnih škola kojima je Grad Samobor osnivač njih oko 1200 koristi prijevoz za dolazak i odlazak u školu ili izvannastavne aktivnosti. Njima se još trebaju pribrojiti i učenici koji se školuju prema posebnom programu i njihova pratnja. Odlukom o subvencioniranju Grad Samobor stopostotno pokriva mjesečni trošak relacijske pokazne markice učenicima s prebivalištem na području Samobora.

Vijećnik Željko Stanec (HSS) pitao je za ugovorenu tarifu javnog linijskog prijevoza, Marko Požgaj (Fokus) vrijedi li subvencioniranje za učenike iz Molvica koji na izvannastavne aktivnosti idu u Samobor, a u školu na području Svete Nedelje, dok je Irenu Franceković (NL) zanimalo što se s prijevozom planira u budućnosti. Pročelnik Horvat odgovorio je da se ugovor sklapa prema povoljnijoj četvrtoj tarifi s postojećim koncesionarima do kraja kalendarske godine te da subvencije vrijede i za izvanškolske aktivnosti. Gradonačelnica Petra Škrobot je pojasnila da je poništen natječaj za besplatan gradski javni prijevoz koji je raspisala prethodna gradska vlast jer su stručnjaci i službe nakon analize zaključili da taj prijedlog i studija nisu donijeli unapređenje javnog prijevoza, a da je iznos od 11 milijuna kuna prenapuhan. Stoga je pokrenuta procedura izrade nove studije koja bi dugoročno riješila problem, tj. dala smjernice kako najbolje riješiti problem javnog prijevoza u Samoboru s obzirom na veliku površinu koju pokriva javni prijevoz (više od 260 kvadratnih km) te da su Žumberak i Samoborsko gorje kritične točne i problematični dio područja što se javnog prijevoza tiče. Izrada nove studija trebala bi krenuti u proceduru za otprilike mjesec dana, najavila je gradonačelnica.

Do kraja sjednice usvojena je odluka o donošenju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH te prihvaćen prijedlog članica koje imenuje Grad u Upravno vijeće Gradske knjižnice Samobor. Zanimljiva je bila informacija da tijekom ožujka, travnja, svibnja i lipnja ove godine nije korištena niti jedna kuna iz sredstava proračunske zalihe.

Na samom kraju sjednice predsjednica Gradskog vijeća Irena Franceković pozvala je stranke da imenuju jednog člana u buduće međustranačko vijeće, a gradske stručne službe da, shodno broju osvojenih mjesta na izborima, naprave analizu koliko kojoj stranci bi trebalo pripasti mjesta u pojedinim odborima Gradskog vijeća koji još nisu oformljeni.

Mato Šipuš

Primanje građana od rujna

Predsjednica samoborskog Gradskog vijeća Irena Franceković na kraju sjednice najavila nam je i da će krenuti s primanjem građana.

- Početkom rujna vraćam praksu prijema građana. Putem Facebooka objavila sam tu informaciju i vidim da vlada velik interes pa mogu potvrditi da će građani moći svakog ponedjeljka između 16 i 17.30 sati razgovarati sa mnom za sada u Gradskoj vijećnici.

Komentirala je dosadašnji rad.

- Konstituirali smo Vijeće na malo neobičan način, ali za sada imamo izvrsnu suradnju s gradonačelnicom pa pretpostavljam da ni u buduće neće biti većih problema.

 

Novo podrhtavanje tla

Druga sjednica samoborskog Gradskog vijeća

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002