08.10.2021.

Svečano otvoren Područni dječji vrtić Prepelica u Pavučnjaku

Svjetlija budućnost za istočni dio Samobora

Od rujna prošle godine, kada su započeti radovi, trajala je izgradnja Područnog dječjeg vrtića Pavučnjak, koji je u petak, 8. listopada, i svečano otvoren. Novi objekt, vrijedan gotovo 5 milijuna kuna, dio je gradskog Dječjeg vrtića Grigor Vitez, za sada je u njemu od početka ove pedagoške godine oko 35-ero polaznika u mješovitim grupama, a može ih primiti još desetak.

Velika je to stvar za mještane Pavučnjaka i Petkovog Brega, za obližnji Drežnik i Rakov Potok, koji svoje predškolce više ne moraju razvoziti u udaljenije vrtiće, ali i za tamošnju područnu školu, koja je, slijedom toga, skoro ostala bez đaka. K tome, izgradnja vrtića povukla je i obnovu škole, s čime će se i nastaviti, a školarci će moći koristiti vrtićku multifunkcionalnu dvoranu za nastavu tjelesnog odgoja.

Brojne nazočne, predstavnike Grada Samobora, Mjesnog odobora Pavučnjak i Petkov Breg, ravnatelje i djelatnike ostalih vrtića i škole u Svetom Martinu pod Okićem, izvođača radova, projektante i sumještane dočekao je najprije veseli zbor školske dječice, koji su odrasle, kroz kratak program koji su izveli, podsjetili zašto u njih treba ulagati.

Novi vrtić uz prigodnu molitvu blagoslovio je vlč. Juraj Oštarijaš, nakon čega je svima pozdrave i riječi zahvale uputila ravnateljica DV Grigor Vitez Sandra Ivanuš, naglasivši kako je temelj cjeloživotnog obrazovanja kojemu danas težimo upravo ulaganje u predškolski odgoj. Posebno je stoga zahvalila i bivšim gradskim čelnicima, koji su prepoznali potrebe stanovnika ovoga kraja, te vodstvu MO Pavučnjak, koji je inicirao gradnju vrtića, školi koja je dala zemljište, kao i svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Predsjednica MO Pavučnjak Ivana Šolčić, uz zahvale članovima bivšeg Gradskog vijeća Grada Samobora, bez čije se potvrde ne bi gradio vrtić, istaknula je zadovoljstvo radom članova svojeg mjesnog odbora, a koje čeka još puno posla, i naglasila kako ovaj vrtić nije tek zgrada za smještaj djece, već zalog za kontinuitet njihovog daljnjeg obrazovanja, budućnost i ostanak u sredini u kojoj i žive.

Gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot u svojem je govoru naglasila kako će Grad i nadalje raditi na unapređenju uvjeta za sve dionike u obrazovanju, zahvalila je posebno i bivšoj zamjenici gradonačelnika Sanji Horvat Iveković te rekla da će nastaviti raditi na ovakvim projektima koje su kao nova vlast zatekli.

Prije svečanog rezanja vrpce u povodu otvorenja novog vrtića, koje su zajednički obavile ravnateljica vrtića i gradonačelnica, svima se kratko obratila i voditeljica novog vrtića Prepelica Andrea Topčić, pod čijom su paskom mali, najhrabriji mališani ravnateljici i gradonačelnici uručili cvijeće.

M.K.

 
08.10.2021.

Dan otvorenih vrata samoborske Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja

Iznimno važna karika za sigurnost građana

Više od 65 godina duga je povijest samoborske Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja, koja danas broji 20-ak aktivnih i još toliko pripravnih članova koji su spremni u bilo koje doba, pod bilo kakvim vremenskim i ostalim uvjetima, svojim znanjem i posebnim vještinama u svakom trenutku krenuti u spašavanje ljudskih života u svim situacijama.

Početkom godine preselili su u novi prostor na području bivše Vojarne Taborec, staru "barutanu", te tako konačno dobili primjereno mjesto za opremu i vozila kojima se koriste u svom radu.

U četvrtak, 7. listopada, HGSS-ovci su otvorili svoja vrata građanima, kolegama i znatiželjnicima te tako obilježili preseljenje i pokazali nove uvjete i način rada u posebnim pandemijskim okolnostima.

U posjet su im tijekom dana došli i predstavnici Samobora, Zaprešića i Svete Nedelje, predstavnici ostalih članica Civilne zaštite, te veleposlanik Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sj. Irske, Nj.E. Simon Derek Thomas.

Sve ih je, zajedno s kolegama, pozdravio pročelnik samoborskog HGSS-a Nikola Tot, provevši ih kroz novi centar, koji im omogućava još efikasniji rad, tim više što su im u susjedstvu i vatrogasci i policija, s kojima unutar sustava Civilne zaštite redovito surađuju.

Zlata je vrijedan svaki član, jer njihovo osposobljavanje za svladavanje svih tehnika spašavanja traje i po nekoliko godina, a redom su doborovoljci i volonteri. Samoborski HGSS-ovci pokrivaju zapadni dio Zagrebačke županije, ali po potrebi i s obzirom na neku od užih specijalnosti idu na terene diljem Hrvatske, ali i inozemstva.

M.K.

 

Svečano otvoren Područni dječji vrtić Prepelica u Pavučnjaku

Dan otvorenih vrata samoborske Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002