18.11.2021.

4. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Mi smo na usluzi. Ak nas neko hoće naguzit - dobro, a ak ne... opet nam bu dobro...

4. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Već smo izvijestili o formiranju nove predstavničke većine unutar samoborskog Gradskog vijeća, koju sada čine Fokus i SDP, kao i o novom vodstvu GV-a, za koje je glasalo 15 vijećnika, 2 su bila protiv i 1 suzdržan (3 vijećnika nisu nazočila sjednici), pa ćemo se sada posvetiti ostalim važnim točkama Dnevnog reda, koje su, sve bez rasprave, "amenovane" od strane nove većine.

Predsjednica samoborskog SDP-a i gradska vijećnica Sanja Horvat Iveković potvrdila je suradnju s Fokusom, a za medije je istaknula kako nije riječ o koalicijskom sporazumu.

– Apsolutno smo vođeni prosperitetom Grada Samobora i njegovim razvojem. Nismo potpisivali nikakve sporazume o koalicijama, nego želimo provesti projekte koji će razvijati Grad Samobor i koji će se vidjeti u budućem razdoblju, gdje želimo da izvršna vlast krene s njihovom provedbom. Izvršna vlast je ta koja mora pripremati projekte, davati ih na Gradsko vijeće, a mi koji smo u njemu možemo pružiti podršku kroz projekte koji će biti uvršteni u proračun. Bit ćemo tu na usluzi, na pomoći, ali isto tako bit ćemo korektiv. Ukoliko se neće raditi, neće biti naše podrške. One projekte koji nas vode i o kojima će biti riječi u budućem razdoblju intenzivno ćemo pratiti, tražit ćemo rokove izvršenja, znamo kako se to radi i tu smo, pružamo ruku suradnje, jer ne želimo biti destruktivni kao neki, ne želimo podmetati klipove. Građani su svoje rekli 30. svibnja, željeli su promjene, žele svježinu, to su dobili, mi ne želimo to rušiti i zato pružamo ruku suradnje – pojasnila je Sanja Horvat Iveković, dodavši da je ovakvoj situaciji pripomoglo i razilaženje s HSS-om na županijskoj razini.

No, idemo dalje dnevnim redom.

"Umirovljenog" mladog vijećnika Fokusa Denisa Mecznera zamijenit će Mihaela Slamar iz Molvica.

Pročelnik financija Željko Radovanić pojasnio je Odluku o raspodjeli rezultata Grada Samobora za 2020. godinu, koji, nakon pobrojenih višaka i manjaka, iznosi +7,37 milijuna kuna, i koji je ugrađen u 1. rebalans gradskog proračuna.

U Prijedlogu II. Izmjena i dopuna Proračuna Grada Samobora za 2021. godinu i projekcije za 2022. i 2023. godinu, gradski proračun smanjuje se za oko 45 milijuna kuna i sada iznosi 321.939.928 kuna. Naime, kako je rečeno, odlukama gradonačelnice ove godine zaustavlja se prodaja gradske imovine, neki projekti u gospodarstvu, gradnja bazena, sportske dvorane pri OŠ Milana Langa u Bregani, škole u bivšoj vojarni i obnova LED rasvjetom, smanjene su naknade članovima odbora, jer neki još nisu ni formirani, a tu je i smanjenje po stavci komunalnih doprinosa od 13 milijuna kuna. No, sve to trebalo bi se početi realizirati već sljedeće godine, jer je procjena da će se sredstva namaknuti iz dostupnih EU fondova. A tko su dobitnici ili gubitnici vidjet će se u prosincu pri izglasavanju proračuna.

Jednoglasno su potom potvrđeni i prateći dokumenti, obrazloženja, dopune i odluke o izvršavanju proračuna, održavanju komunalne infrastrukture, utrošku sredstava šumskog doprinosa, gospodarenja i upravljanja gradskom imovinom, razvoja malog gospodarstva, poljoprivrede i turizma, javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu, predškolskom i školskom odgoju i obrazovanju, kulturi...

Nadalje, natječaji za davanje na korištenje javnih površina i neizgrađenog građevinskog zemljišta od sada će, zbog uštede, biti objavljivani samo na internetskoj stranici Grada Samobora, prošle su i odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva i Javne vatrogasne postrojbe, kao i prijedlog Odluke o osnivanju Kulturnog vijeća Grada Samobora.

S dnevnog reda skinuta je točka 18 – Prijedlog odluke o imenovanju ravnatelja Dječjeg vrtića Grigor Vitez, prema kojem je nova ravnateljica, umjesto Sandre Ivanuš, trebala biti imenovana Josipa Milaković. Što se dogodilo saznat ćemo vrlo vjerojatno uskoro, a tu ćemo još navesti da je ravnateljica Dječjeg vrtića Izvor Martina Trošelj potvrđena i u sljedećem mandatu.

S Vodoopskrbom i odvodnjom sklopljeni su ugovori o pravu služnosti za rekonstrukciju cjevovoda u Noršić Selu, Bašić Bregu, Kladju te ostalim potrebnim radovima na području Grada Samobora.

Godišnjih izvješća prije navedenih ravnateljica o radu gradskih dječjih vrtića Grigor Vitez i Izvor nije bilo, izglasani su na temelju pisanih materijala.

Sredstva proračunske zalihe za rujan 2021. iskorištena su za nabavu informatičkog rješenja za transparentnost proračuna (Libusoft Cicom d.o.o.) u iznosu 18.750 kuna, makar već u sljedećem dokumentu, onom za listopad, piše da je "proračunska zaliha za razdoblje od 01.01. do 31.10.2021. korištena u iznosu od 0,00 kuna". K tome, u izvještaju za listopad, jer obaveza još nije nastala, 62.500 kuna za uslugu trgovačkog društva Logička matrica d.o.o. i izradu Provedbenog programa (?) seli se na poziciju proračuna "Program Strategija razvoja Grada Samobora, Aktivnost Strategija Grada Samobora", pa smo tak opet na nuli.

K'o razme, razme. Valjda doktori i magistri ekonomije znaju kaj delaju i kak vrte naše novce.

I, šećer na kraju.

Na punih 10 stranica obrazloženo je "Davanje suglasnosti za provedbu ulaganja tipa operacije TO 2.1.1. Potpora razvoju opće društvene infrastrukture te poboljšanju uvjeta života na ruralnom prostoru LRS LAG Sava – Projekt Radovi na objektu PD Ivica Sudnik". Ta je točka također naknadno uvrštena u dnevni red ove sjednice. Uglavnom, za potrebnih nešto manje od 575.000 kuna (procjena radova), a kako bi se u funkciju doveo ovaj planinarski dom na Velikom dolu, koji je u vlasništvu Grada Samobora, može se dobiti od 15 do 30 tisuća EUR-a, s time da Grad Samobor, prema stupnju razvijenosti, može ostvariti 80% od ukupnih prihvatljivih troškova. Gradsko vijeće, naravno, dalo je suglasnost, jer kako, između ostalog, piše u dijelu obrazloženja - "planinski turizam postaje sve raširenija i atraktivnija grana turizma iz razloga sve veće spoznaje važnosti rekreacije i boravka na svježem zraku te vanjskih aktivnosti". Ostatak financira Grad Samobor.

Eto, u 5 mjeseci, nova gradska vlast pronašla je projekt u koji se isplati ulagati. Ostali su na čekanju.

Podršku projektu izrazili su Sanja Horvat Iveković, koja je pozvala sve pročelnike i djelatnike da budu agilni po pitanju prijava na natječaje koji se otvaraju, a Martin Komes pozvao je, pak, vijećnike HSS-a da ih u tome konstruktivno podrže.

AKTUALNI SAT

Predviđeno vrijeme za aktualna pitanja vijećnika kratko je trajalo. Pitanja su postavljali HSS-ovci i to, redom: zašto je bivši vijećnik i osoba od posebnog povjerenja gradonačelnice Denis Metzner koristio službeni automobil gradske uprave pa je za to na uvid tražen putni nalog za vožnju, što je s provedenim natječajima za tajnicu Samoborskog športskog saveza i ravnatelja Ustanove Samoborski objekti Samobor, jer tu očito ima većih problema, a traženo je i pisano očitovanje kojeg je datuma i pod kojim brojem urudžbiran dokument o gradskom proračunu te stanje na računu Grada Samobora na dan održavanja ove sjednice, 17. studenoga.

Gradonačelnica Petra Škrobot odgovorila je da će na sva pitanja vijećnici dobiti pisane odgovore, a što se tiče izbora ravnatelja Ustanove SOS poništen je i drugi natječaj, dok će se o eventualnim nepravilnostima u izboru tajnice SŠS-a morati obratiti samoj udruzi, odnosno Športskom savezu.

Rokovi cure pa će i gradski čelnici, valjda, požuriti s odgovorima.

M.K.

 
18.11.2021.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje

Obilježena 30. godišnjica pada Vukovara

Svijeće i lampaši za žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje svijetlili su diljem Samobora, a 17. studenoga, dan uoči obilježavanja 30. godišnjice pada Vukovara, na Trgu kralja Tomislava ispred zdenca okupili su se gradski čelnici, predstavnici braniteljskih udruga i roditelja poginulih branitelja, prijatelji i suborci, građani te dva razreda samoborskih osnovnoškolaca, kako bi odali počast žrtvama rata.

Nazočne je najprije pozdravila gradonačelnica Petra Škrobot, kojoj su se pridružili zamjenik Petar Burić, predsjednica samoborske Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Đurđa Purić i Rudolf Jedvaj u ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Sat povijesti održao je za učenike pukovnik Nikica Burić, koji je i osobno, do pada Vukovara, sudjelovao u obrani grada. Ova povijesna tragedija, naglasio je Burić, zauvijek će ostati upamćena po hrabrosti i herojskim naporima mladih boraca da spase razrušeni Vukovar. Pad Vukovara plaćen je brojnim životima, rijekama izbjeglica i uništenim obiteljima, od kojih neke ni danas ne znaju što se dogodilo njihovim najbližima, nestalima u ratu.

I Vukovar i Škabrnja, kao i brojna druga mjesta u Hrvatskoj, ostaju tako, nažalost, stalni podsjetnik na ratna stradanja i žrtvu hrvatskih građana u borbi za slobodu i samostalnost.

M.K.

 
18.11.2021.

4. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Zavedi me - razvedi me iliti kupi me - prodaj me

U srijedu, 17. studenoga, održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora, koja je, uz 27 navedenih u pozivu za medije, dobila dodatne tri točke Dnevnog reda, a potrajala je tek nešto manje od 2 sata.

Na samom početku, pri utvrđivanju Dnevnog reda, uvedene su i njegove izmjene – gradonačelnica Petra Škrobot je najprije povukla točku pod rednim brojem 18 – Prijedlog odluke o imenovanju ravnatelja Dječjeg vrtića Grigor Vitez, a nadovezao se vijećnik Fokusa Martin Komes, koji je tražio da se u Dnevni red uvrste točke o razrješenju aktualne predsjednice Gradskog vijeća Irene Franceković i njezinih zamjenika te da se, nakon toga, temeljem članaka o hitnosti postupka, odmah izaberu novi predsjednik GV-a i njegovi zamjenici.

Jer, kako je rekao Komes, skupila se nova većina u Gradskom vijeću, koju sada čini 8 Fokusovaca i 5 SDP-ovaca.

Rečeno – učinjeno. Novi prijedlog potom je podijeljen vijećnicima, a nakon par kratkih pauza zatraženih od klubova vijećnika, nakon čega su se HSS-ovci povukli sa sjednice, jednoglasno je za novog predsjednika Gradskog vijeća izabran Miran Šoić (SDP), a zamjenici će mu biti Maja Gračanin (SDP) i Martin Komes (Fokus).

Trajalo je to, s pauzama, prvih sat vremena od početka sjednice.

Dulje od toga trebalo je Georgeu Clooneyu da zavede Catherine Zeta-Jones u filmu čiji smo naslov parafrazirali u naslovu teksta, ili pak da znalci iz Ekatarine Velike smisle čuveni stih "kupi me, prodaj me – novac u rukama".

A koliko je zapravo trajalo zavođenje i kupnja SDP-ovaca od strane Fokusa i kada će uslijediti razvod ili prodaja, tek ćemo vidjeti.

Sve ostale točke, njih više od 25, među kojima je bio i rebalans proračuna, izglasane su u nastavku sjednice, naravno, "ko po loju".

M.K.

 

4. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje

4. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002