04.08.2021.

Hodočašće vjernika grada Samobora u Mariju Bistricu

Molitva i pjesma odzvanjali dugo u noć

K suncu prosi vsaka roža,

K suncu trava vsaka,

Tak’ i k tebi, Majka Božja,

Srce siromaka.

(D. Domjanić)

Samoborsko hodočašće u Mariju Bistricu ponovno je okupio veliki broj župljana župe sv. Anastazije, Župe sv. Ivana Krstitelja, župe Krista Kralja, župe Duha Svetoga i veću skupinu vjernika župe sv. Martina biskupa.

Proštenje su otvorili hodočasnici pješaci koji su nakon noćnog hoda stigli u svetište Majke Božje u Mariji Bistrici prevođeni vlč. Josipom Čuligom, koji se zadnjih godina zalaže za hodočašće romara pješaka našeg grada. Dočekao ih je rektor Svetišta vlč. Domagoj Matošević ne krijući zadovoljstvo što su romari pjesmom i molitvom najavili dolazak vozočasnika u popodnevnim satima. Svetište su Samoborci i Samoborke počeli ispunjavati u popodnevnim satima. Okupivši se u crkvi na otvorenom formirali su ulaznu procesiju kojom su ušli pred lik Majke Božje, pjevajući starodrevne zazive pjesama kojima su iskazivali svoju radost što su mogli sudjelovati i ove godine u slavlju Boga i Njegove Majke. U ulaznoj procesiji veliku svijeću je nosila gradonačelnica Petra Škrobot, koja je dugogodišnja hodočasnica u Svetište, a nekoliko puta ranijih godina stigla je u Svetište s pješacima. Svijećom je prinijela na oltar i sve one koji nisu mogli sudjelovati u slavlju u Mariji Bistrici ove godine. Narod se obradovao vidjevši svoju gradonačelnicu u svečanoj ulaznoj procesiji. U procesiji su neizostavni tronuši koje nose djevojke u svečanim narodnim nošnjama, rubju, vjernici u svojim narodnim nošnjama i nošnjama pojedinih vjerničkih skupina.

Slijedila je duhovna hrana pred Presvetim, euharistija i Put svjetla te oproštajna procesija u bazilici. Euharistiju je predvodio rektor Matošević tumačeći na jednostavan način dio evanđelja o oluji u kojoj je Isus učio Petra o njegovoj vjeri. Put svjetla na kalvariji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tekstovi pojedinih postaja pozivaju vjernike na život zagledan u Krista, a ove godine moderirao ih je vlč. Ivica Cik, župnik župe sv. Anastazije.

Program u Svetištu završio je pred likom Majke Božje u bazilici molitvom i pjesmom koja je dugo u noć odzvanjala Marijom Bistricom. Ovogodišnje samoborsko proštenje završiti će 5. kolovoza u popodnevnim satima zahvalnom euharistijom kojoj će prethoditi procesija kroz grad Samobor.

Milostiva vsakom ti si,

Vse ti vračiš boli,

Odbila još nikog nisi,

Koi za pomoč moli.

Čuj molitve vruče ove,

Draga naša Mati,

Tvoj te vezda narod zove,

Romari Hrvati:

Dobra nam navek ostani,

Zmoli nam pri Sinu,

Da od vsega zla obrani

Nas i domovinu.

Radovan Librić

 
04.08.2021.

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Zajedništvo u ratu potrebno je i u miru

Prisjećanjem na vojno-redarstvenu akciju Oluja i sve njene sudionike, osobito one koji su poginuli u Domovinskom ratu, počela je 4. kolovoza u Parku domovinske zahvalnosti u Samoboru svečana obilježba Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Nakon minute šutnje za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, pročitana su imena 62-oje branitelja s ovoga područja koji su poginuli tijekom Domovinskog rata te za njih ispred spomenika položeni vijenci i zapaljeni lampaši. Učinili su to predstavnici roditelja poginulih, gradski čelnici, predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata i 151. samoborske brigade, Policije, Vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne postrojbe, kao i predstavnici političkih stranaka, gradskih udruga i ustanova, a svečanom činu pridonijeli su i članovi samoborske Narodne garde.

U ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata okupljene je pozdravio Rudolf Jedvaj, a posebno roditelje poginulih branitelja, vojne invalide, potom vodeće ljude našeg grada - gradonačelnicu Petru Škrobot, zamjenika gradonačelnice Petra Burića, predsjednicu Gradskog vijeća Irenu Franceković te ostale nazočne, kao i čelne ljude samoborske župe i Franjevačkog samostana te kapelana koji ih je pratio u Domovinskom ratu.

- Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja je najveći praznik slobode u neovisnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj. Ulazak Hrvatske vojske 5. kolovoza u žarište velikosrpske pobune protiv Hrvatske bio je dugoočekivani dan u našoj borbi za uspostavu samostalnosti, demokracije i slobode. U toj borbi poginuo je velik broj hrvatskih branitelja. Svi oni, ne pitajući za cijenu, spremno su krenuli u obranu onoga najvrjednijega što su imali, u obranu vlastitih obitelji, doma i Domovine, a cijena slobode koju je platila Hrvatska bila je iznimno visoka - istaknuo je u govoru Rudolf Jedvaj, posebno naglasivši da je 151. samoborska brigada časno i odgovorno izvršavala svoju zadaću u Domovinskom ratu te je zato i zaslužila trijumfalni povratak u Samobor 14. kolovoza 1995. godine, te postala i ostala trajni ponos Samobora i Svete Nedelje, a njenu časnu ulogu istaknuo je general Petar Stipetić.

- Samoborska 151. brigada je poput vihora prohujala Kostajnicom, Glinom, Dvorom i ostalim mjestima, iza nas je ostala slobodna Hrvatska. Samoborski dečki učinili su mnogo toga za Hrvatsku. Hvala i našim redarstvenim snagama, našoj Policiji koja je svoju mladost ostavila na području tada okupiranih Kostajnice i Dvora. Ti dečki bili su naš Krist na križu, naši mučenici, i to nam je dalo onu snagu, vjeru, hrabrost i želju vratiti Hrvate na njihovo ognjište, a naše dečke položiti u svoje grobove - rekao je Rudolf Jedvaj i zaključio.

- Pobjeda u Oluji bila je melem za sve hrvatske rane u Domovinskom ratu, Oluja je bila konačni dokaz vojne i moralne nadmoći hrvatskog naroda nad agresorom s istoka, kruna svih napora da se izbori slobodna, neovisna i demokratska Hrvatska i slome oni koji su je sustavno nastojali uništiti još od davne 1918. godine.

Sve nazočne pozdravila je potom samoborska gradonačelnica Petra Škrobot i u svom obraćanju istaknula.

- Danas slavimo pobjedu i zahvaljujemo za Domovinu, a za to ste zaslužni vi, dragi naši branitelji, kao i svi branitelji koji, nažalost, više nisu s nama te ih se s posebnim emocijama prisjećamo. Vi ste heroji kojima svi mi moramo biti neizmjerno zahvalni. Dok ste se borili za našu zemlju disali ste kao jedan. Upravo to zajedništvo nam je omogućilo da imamo našu slobodnu Hrvatsku. Bili ste zajedno u ratu, pozivam vas da u tom zajedništvu nastavite i u miru. Pozivam vas da s ponosom upoznajete nove generacije sa svime što ste prošli i što ste nam omogućili i da se to nikada ne zaboravi. Svi mi bismo trebali slijediti vaš primjer te se zajedničkim snagama boriti za opće dobro - naglasila je gradonačelnica Petra Škrobot dodavši kako se sa zahvalnošću i poštovanjem prisjećamo svih sudionika Domovinskog rata, a osobito onih koji su nas zadužili i žrtvovali svoj život te time postavili temelj izgradnje Hrvatske kao demokratske i slobodne zemlje.

Prigodne riječi i molitvu izrekao je na kraju samoborski župnik Ivica Cik, koji je sve pozvao i na misno slavlje u četvrtak, 5. kolovoza, od 19 sati u Park domovinske zahvalnosti, tj. u župnu crkvu u slučaju lošeg vremena.

Mato Šipuš

 

Hodočašće vjernika grada Samobora u Mariju Bistricu

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002