23.09.2021.

Smjena pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Jure Horvata objavljena na Facebook stranici gradonačelnice

Umjesto građanima, obraća se prijateljima i pratiteljima

Smjena pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Jure Horvata objavljena na Facebook stranici gradonačelnice

Sramotna lakoća i nesposobnost komuniciranja gradskih čelnika prema građanima Samobora dobila je svoju novu potvrdu objavom gradonačelnice na njezinoj FB stranici da je smijenjen i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat.

Evo i te polupismene objave, kojom i opet ništa novoga ne doznajemo, a da ne spominjemo da o svemu nema ni slova na službenim stranicama Grada Samobora:

"[PROČELNIK UPRAVNOG ODJELA ZA DRUŠTVENE DJELATNOSTI RAZRIJEŠEN DUŽNOSTI]

Kada sam došla na čelo grada odlučila sam svim službenicima dati priliku da se dokažu. Nisam bila poput nekih drugih čelnika koji su odmah stupanjem na vlast smijenili sve koje su tamo zatekli. Međutim, smatram kako dosadašnji pročelnik nije obavljao posao na razini koja se od njega očekuje.

Slijedom toga, pročelnik je razriješen dužnosti te je imenovan V.D. do provedbe javnog natječaja za izbor novog pročelnika".

Što tek čeka ostale, temeljem "međutim i smatram" vrle nam gradonačelnice, s obzirom da su, podsjećamo, vijećnici Fokusa redom bili suzdržani po pitanju godišnjih izvješća 99,9% gradskih ustanova i institucija, a da ravnatelji istih nisu imali priliku iste i obrazložiti.

Pa, kad konačno dođeš na vlast, kak možeš bit "suzdržan" oko svega onoga kaj ti grad čini Gradom?

Smjene su neminovne i razumljive, ali način na koji ih provodi ova doktorica znanosti je zaista sramotan i ponižavajući.

Dodajmo svemu tome da Grad Samobor ima svoje službene web stranice www.samobor.hr, koje nam, skupa "s novim klincima u kvartu", dodatno nanose štetu i sramotu. Na naslovnici tog portala, kao i na podstranici "Gradske novosti" najsvježije su vijesti od prije dvadesetak i više dana, tipa "čestitke gradonačelnice prvašićima"!

Sigurno se pitate i kaj to košta pa, evo: djelatnici stalno zaposleni u Referadi za odnose s javnošću i informatičke poslove + informatička služba + plaćanje stalnih vanjskih suradnika (poduzeća, agencija...) i tome slično, Grad Samobor, prema našim najskromnijim procjenama, koštaju godišnje više od 600.000 kuna.

A gradonačelnica se još uvijek pozdravlja s prvašićima...

Cijelu je situaciju prokomentirao gradski vijećnik Željko Stanec (HSS): "Svaka nova gradska uprava ima pravo birati sebi svoje poslušne ili stručne pročelnike, što nije problem, no u ovoj situaciji radi se o neprimjerenoj komunikaciji s građankama i građanima Grada Samobora. Privatne Facebook stranice ne koriste se u takve svrhe, već za to služe službene stranice Grada Samobora".

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Samobora Irena Franceković "ne vidi ništa sporno u postupku gradonačelnice", a gradska vijećnica Sanja Horvat Iveković nije odgovarala na telefonske pozive.

Za mišljenje smo pitali i bivšeg samoborskog gradonačelnika i saborskog zastupnika Krešu Beljaka.

"Smatram da bi svaka novoizabrana vlast trebala imati pravo birati svoje prve suradnike, odnosno pročelnike. No, zakonski to nije tako, pa u ovom slučaju jedino može biti riječ o dobrovoljnom pristanku djelatnika na svoju smjenu ili o nekoj drugoj, samo njima poznatoj kombinaciji. I mene su prije 12 godina zatekli pročelnici koje je imenovao netko drugi, ali ja nisam išao na razrješenja, jer sam znao da na to nemam zakonsko pravo. Slično je napravila 2013. godina gradska uprava Metkovića, pa su ih ovi tužili, dobili sporove i morali su ih vratiti na radna mjesta. Način na koji gradonačelnica komunicira s javnošću ne bih ocjenjivao, to će napraviti birači kad za to dođe vrijeme. Ne samo u ovom slučaju, nego i u slučaju šutnje uhićenja njenog najbližeg suradnika i savjetnika, o čemu već danima gradonačelnica ne daje nikakve izjave. Niti službene niti neslužbene, niti na mrežama niti kroz medije. Valjda joj je dotični gospodin to i savjetovao. Da šuti. Njeno pravo."

M.K.

 
23.09.2021.

Udruga U Duhu S Kristom obilježila 10 godina rada

Duhovna potpora u svakodnevnom životu

Uz tihi zvuk crkvenih zvona i zajedničku pjesmu završena je u srijedu, 22. rujna, proslava 10. obljetnice rada i postojanja samoborske katoličke Udruge U Duhu S Kristom, na kojoj se u Centru za mlade Bunker okupilo 70-ak članova i prijatelja udruge. Voditelj programa Drago Celizić predstavio je i uzvanike, među kojima su bili samoborska gradonačelnica Petra Škrobot i predsjednica Gradskog vijeća Grada Samobora Irena Franceković, dekan Samoborsko-okićkog dekanata i samoborski župnik Ivica Cik, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić, te pozdravio svećenike iz drugih župa Zagrebačke nadbiskupije i ostale poznate sugrađane koji su došli uveličati proslavu.

Rad udruge predstavljen je kroz kratak film, u kojem su pobrojane brojne aktivnosti svjetovnog, duhovnog, kulturnog i humanitarnog karaktera, kojima članovi udruge sustavno promiču temeljne vrijednosti katoličke crkve, povezujući duhovnost i unoseći je u stvaran, svakodnevni život običnih ljudi. Nenametljivo, kako su to i zamislili osnivači udruge Silvija Blažević i Edi Kirschenheuter, udruga kroz radio emisije, koje se prenose diljem Hrvatske, u BiH te Australiji, besplatan časopis, popularne koncerte "Neka se čuje do neba glas" i CD-e koji ih prate, kazališnim predstavama svoje družine Luč, druženja i humanitarne akcije, uspješno okuplja sve ljude dobre volje, pomažući potrebitima, a do sada je s 52.500 kuna pomogla 9 siromašnih obitelji iz našega kraja.

U svojem obraćanju prisutnima predsjednica udruge Silvija Blažević zahvalila je svima koji podupiru i prate njihov rad te najavila neke nove projekte i skora događanja.

Čestitke vodstvu i članovima udruge u povodu obljetnice uputili su potom župnik Ivica Cik i gradonačelnica Škrobot.

Proslavu je, uz nekoliko autorskih i drugih poznatih duhovnih pjesama, začinila grupa RiM, odnosno Ružica i Slavko Nedić, s kojima su na kraju zapjevali i prisutni u dvorani, nakon čega je ugodno druženje nastavljeno uz zakusku koju su pripremili domaćini.

M.K.

 
23.09.2021.

U OŠ Milana Langa Projektni dan u povodu Europskog dana jezika

Od tisuća njih, upoznajte najveće

U OŠ Milana Langa Projektni dan u povodu Europskog dana jezika

Jeste li znali da u svijetu postoji između 6000 i 7000 jezika, a da najduža njemačka riječ ima čak 67 slova? Znate li što su palindromi, a što lažni prijatelji između jezika?

Odgovore na ova i brojna druga zanimljiva jezična pitanja imat će priliku saznati učenici četvrtih razreda OŠ Milana Langa (Bregana) u petak, 24. rujna, u sklopu Projektnog dana u povodu Europskog dana jezika. Pobliže će se upoznati s izrazima na engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku te otkrivati posebnosti najvažnijih europskih jezika.

Ove godine slavi se 20. obljetnica Europskog dana jezika, koji se obilježava 26. rujna, a cilj je podizati svijest o važnosti učenja stranih jezika, promicati bogatu kulturnu i jezičnu raznolikost Europe te razvijati međukulturno razumijevanje.

N.V.

 

Smjena pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Jure Horvata objavljena na Facebook stranici gradonačelnice

Udruga U Duhu S Kristom obilježila 10 godina rada

U OŠ Milana Langa Projektni dan u povodu Europskog dana jezika

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002