08.11.2021.

Svetonedeljske vlasti spremaju "božićni poklon" - skuplje komunalne naknade i građevinske dozvole

Kad se nema za plaće - diži cijene!

Svetonedeljske vlasti spremaju

Predbožićna čestitka svetonedeljske gradske vlasti sadrži veliko povećanje komunalne naknade, za čak 60%, a poskupljuju i komunalni doprinosi, odnosno cijena građevinske dozvole.

Gradonačelnik Dario Zurovec uputio je prijedlog Odluke o vrijednosti boda za izračun komunalne naknade, koju će Fokusova većina, najvjerojatnije, bez nekih sustezanja prihvatiti na sjednici Gradskog vijeća koja se treba održati 11. studenoga. Građani, obrtnici i poduzetnici, umjesto dosadašnjih 2,88 kn od 1. siječnja 2022. godine plaćat će 4,80 kn godišnje po četvornom metru nekretnine. Gradska vlast planira samo tim poskupljenjem povećati prihode proračuna u idućoj godini za 6,4 milijuna kuna.

Gradski vijećnici još su na prošloj sjednici prihvatili novu odluku o komunalnom doprinosu, kojom je cijena građevinske dozvole skočila 50%, odnosno povećana je s 40 na 60 kuna po kubičnom metru. Utjeha investitorima je da je za jednokratno plaćanje popust povećan s 15 na 30%. Gradska je vlast i dalje zadržala pravo da se naknada umanji za one industrijske grane koje su od interesa za lokalnu samoupravu.

S.L.

 
08.11.2021.

Izvještajna skupština stranke Stjepan Kožić - Nezavisna lista

Vjerujem u institucije RH i sigurno ću dokazati svoju nevinost

Politička stranka Stjepan Kožić - Nezavisna lista održala je izvještajnu skupštinu. Stjepan Kožić, predsjednik stranke, ujedno i župan Zagrebačke županije, ustvrdio je da su nedavni lokalni izbori pokazali da je program SKNL-a prihvatljiv građanima. Stranka je osvojila šest mandata u Županijskoj skupštini, dobila je četiri općinska načelnika i ukupno 50 vijećnika u općinskim i gradskim vijećima, a Stjepan Kožić je po šesti puta izabran za župana.

- Moja obećanja žiteljima županije uvijek su bila djela, a ne riječi. Zahvaljujući upravo takvom pristupu, prema nizu pokazatelja Zagrebačka županija je u samom vrhu države - rekao je Kožić. Naglasio je da je ponosan na ostvareno, ali i svjestan da se stalno javljaju nove potrebe i izazovi. Podsjetio je da Zagrebačka županija najviše u državi ulaže u obrazovanje, posebno u gradnju škola u sredinama gdje su one najpotrebnije.

- Ponosan sam što na prostor županije dolaze novi investitori, koji otvaraju nova radna mjesta. Zahvaljujući uspješnom poslovanju gospodarstvenika proračun županije je stabilan. To nam omogućuje kontinuiranu isplatu potpora i poljoprivrednicima i gospodarstvenicima, ali i civilnom društvu, gradovima i općinama. Uspješno koristimo sredstva europskih fondova, kojima energetski obnavljamo domove zdravlja i zgrade škola, ali i gradimo vodoopskrbni sustav u istočnom dijelu županije - rekao je Kožić. Dodao je da županija razumije i potrebe poljoprivrednika pa je sagradila najmoderniju ULO hladnjaču i nabavila suvremenu liniju za sortiranje i pakiranje jagodastog voća. Govorio je i o izazovima pandemije bolesti COVID-19 i potresima.

- Reagirali smo brzo i najbolje što smo mogli. Stali smo uz naš zdravstveni sustav značajnom financijskom pomoći, uz naše poduzetnike i poljoprivrednike s rekordnim bespovratnim potporama, uz naše heroje na terenu - vatrogasce i sve udruge civilnog društva koje brinu o onima kojima je pomoć najpotrebnija. Sanirali smo škole i zdravstvene objekte oštećene u potresu - rekao je. Osvrnuo se i na nedavno, protiv njega, pokrenutu USKOK-ovu istragu.

- U političkoj areni čovjek doživljava različite udarce. Oni su u izbornoj kampanji bili doista ispod pojasa i nekorektni, a nisu prestali ni nakon izbora i konstituiranja Županijske skupštine. Plasiraju se brojne neistine i podmetanja. O posljednjoj situaciji i pokretanju USKOK-ove istrage čuli ste iz medija. To ne želim komentirati, jer svi znate da dužnost župana u proteklih pet, a i u ovom šestom mandatu obnašam časno i pošteno. To ću dokazati i u ovom slučaju, jer nisam počinio nikakvo kazneno djelo. S obzirom da je postupak u tijeku, ne mogu iznositi više detalja. Ipak, ne mogu se oteti dojmu, s obzirom na količinu neistina koje se iznose u medijima, da se radi o politički motiviranom procesu kojemu je jedini cilj oblatiti mene osobno u javnosti i pred građanima. Vjerujem u institucije RH, vjerujem da će korektno odraditi svoj posao i siguran sam da ću dokazati svoju nevinost - rekao je Kožić. Rekao je i da je jedna od programskih smjernica SKNL-a nastavak osnivanja stranačkih organizacija u sredinama gdje to do sada nije učinjeno, kao i uključivanje novih članova u stranku, bez obzira jesu li već negdje bili politički organizirani ili nisu.

Uz ostale, skupštini su prisustvovali predsjednik ŽO HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk, predsjednica ŽO HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović, predsjednik ŽO MB 365 Zagrebačke županije Zvonko Kunić, predsjednik ŽO HNS-a Zagrebačke županije Branko Šafran i predsjednik Zelene liste Nenad Matić. Turk je poručio da je potpora HDZ-a zajedničkoj politici u vođenju Zagrebačke županije veća nego prije lokalnih izbora.

T.I.

 
08.11.2021.

Nova akcija darivanja krvi

U utorak u Galgovu darujte krv

Nova akcija darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Samobor u utorak, 9. studenog, organizira novu akciju darivanja krvi i to od 17 do 19 sati u Društvenom domu u Galgovu. To će biti treća, a ujedno i posljednja ovogodišnja akcija u tom mjesnom odboru.

E.K.

 

Svetonedeljske vlasti spremaju "božićni poklon" - skuplje komunalne naknade i građevinske dozvole

Izvještajna skupština stranke Stjepan Kožić - Nezavisna lista

Nova akcija darivanja krvi

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002