22.04.2021.

Zelena oaza u bivšoj vojarni

Samoborci obrađuju 75 vrtnih parcela

Dan planeta Zemlje podsjetnik je da se prisjetimo važnosti očuvanja prirode, ali i zelenih površina, osobito u gradovima.

Jedna od takvih, na prostoru bivše vojarne, pretvorena je u gradske vrtove i dana na upravljanje Samoborkama i Samoborcima koji ovdje obrađuju svoje parcele.

Na 75 parcela može se vidjeti pregršt voća i povrća, začinskog bilja i cvijeća, a građani ih obrađuju potpuno besplatno te se prilikom dodjele vrta vodi računa o socijalnim kriterijima.

Korisnicima su na raspolaganju i zajednički dijelovi vrta s pripadajućom opremom i osiguranim prostorom za druženje. Posebna se briga vodi o gospodarenju otpadom, a korisnici sudjeluju sukladno mjerama organskog načina proizvodnje i ekološki ispravnog pristupa te paze da se količina otpada svede na minimum. Korisnicima su na raspolaganju i komposteri koje koriste za kompostiranje biljnog otpada iz svojih vrtova.

Zbog velikog interesa građana vrtovi su se proširivali već u tri navrata, a početni broj parcela u 2016. godini, kada su vrtovi otvoreni, je bio 27.

P.A.

 
22.04.2021.

Udruga Zelene stope čistila potok Bistrac uz Dan planeta Zemlje

Prljavu vodu ne možeš oprati!

Smrzavamo se u travnju, kuhamo u lipnju, u prosincu kratki rukavi itd. I još se tome čudimo i negiramo problem, nakon desetljeća dokaza da smo uništili klimu i Zemljinu ravnotežu, da smo uništili na tisuće biljnih i životinjskih vrsta, da smo uništili vlastito stanište. Ljudska je vrsta postala opasan parazit i smetnula je s uma (ako ga uopće još ima) da svaki parazit u sebi nosi i klicu samouništenja. E, pa nazdravlje!

A nazdraviti se može i bistrom izvorskom vodom. Kad bismo je našli, još. U samoborskom kraju samo se stari sjećaju da je napiti se s izvora potoka Bistrac bilo kao progutati eliksir života. U zelenom dubu sada je gomila ljudskih otpadaka, od sitnih, usputnih – limenki, boca, vrećica, do krupnih – auto olupina, štednjaka, doslovce zasranih WC školjki... Sramite se!

Prljavu vodu ne možeš oprati – kaže afrička poslovica, a mogli bismo dodati - ni prljavu savjest. Naši stari su potoku dali tako poetično ime – Bistrac. A što smo mi učinili - napravili smo ga Gnojšcicom.

Okrenemo glavu, zažmirimo, zgrozimo se ili postidimo i bezdušno pomislimo: "Ništa se ne može učiniti". Uvijek se može učiniti, jer i malo je ponekad promjena. Učinite što možete.

Zato je Udruga Zelene stope sa svojim volonterima organizirala čišćenje potoka Bistrac, a dobri zeleni duh Samoborskog gorja, fotograf Romeo Ibrišević sve je dokumentirao svojom kamerom. Svojim primjerom kako se voli rodni kraj pokazali su Josip Grgos (84 godine), Grgur Šojer, Stevo Čubrić i Božidar Komerički.

Voda je živa, voda pamti, voda se samoiscjeljuje – ako u nju ne odlažemo ostatke civilizacije i sveopće pohlepe. Bude li više ovakvih eko-entuzijasta, potok Bistrac vratit će se izvornoj bistrini i biti izvor života, kao što to i jest svaka kaplja vode. Pa namjesto da kupujete vodu u plastičnoj boci i gutate mikroplastiku, napojite se svježom, okruženom šumom (svako drvo daje kisika za četiri osobe!).

Romeo Ibrišević

 
22.04.2021.

Grad Samobor nadoknadit će poljoprivrednicima štete od mraza

Prijave se zaprimaju do 28. travnja

Grad Samobor nadoknadit će poljoprivrednicima štete od mraza

Sukladno Odluci o proglašavanju prirodne nepogode – mraz, kojom je nanijeta velika šteta na poljoprivrednim kulturama u razdoblju od 5. do 12. travnja 2021. godìne, Povjerenstvo Grada Samobora za procjenu šteta od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od 21. do 28. travnja 2021. godine.

Za prijavu štete potrebno je popuniti Obrazac PN, dostupan na mrežnim stranicama Grada, poslati ga elektronskim putem na e-mail prirodna.nepogoda@samobor.hr ili osobno predati na porti Grada Samobora u uredovno vrijeme, Trg Kralja Tomislava 5, Samobor, ili putem pošte na adresu: Povjerenstvo Grada Samobora za procjenu šteta od prirodih nepogoda, Trg kralja Tomislava 5, 10430 Samobor.

P.A.

 

Zelena oaza u bivšoj vojarni

Udruga Zelene stope čistila potok Bistrac uz Dan planeta Zemlje

Grad Samobor nadoknadit će poljoprivrednicima štete od mraza

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002