10.11.2021.

Akcija darivanja krvi u Galgovu

Odazvala se 22 darivatelja

Akcija darivanja krvi u Galgovu

Samoborski Crveni križ je 9. studenoga, u Društvenom domu u Galgovu, organizirao manju akciju darivanja krvi. Odazvala su se 22 darivatelja, 16 muškaraca i 6 žena, od kojih je prikupljeno 19 doza krvi.

Do kraja godine Crveni križ će prirediti još dvije akcije prikupljanja krvi, 6. i 7. prosinca u Samoboru te 17. prosinca u Svetoj Nedelji.

T.I.

 
10.11.2021.

Grad Samobor je samo jedan broj tiskovine Naš Samobor platio 20.000 kuna

Građani Samobora - najveći donatori ili/i najveće budale?!

Grad Samobor je samo jedan broj tiskovine Naš Samobor platio 20.000 kuna

Medijski miljenik nove gradske garniture vrlo je brzo postala, sada je to očito, tiskovina Naš Samobor - nakladnik Rekontra d.o.o., glavni i odgovorni urednik Milivoj Marton. Na naslovnici piše da je to "samoborski nezavisni mjesečnik", a ponad toga, na vrhu, "broj 191" i "jesen '21". Datum izlaženja broja ne piše.

U dugoj povijesti samoborskog novinarstva, a ne tako davno Samobor je imao čak 4 (četiri) tiskana lista, još nije zabilježen slučaj da Grad plaća bilo koje od izdanja privatnih nakladnika, ni tiskano, ni elektronsko.

No, i to se dogodilo. Grad Samobor je samo jedan (1) broj tiskovine Naš Samobor 29. listopada platio 20.000 kuna (iTransparentnost). Web stranicu povezanu s ovim imenom ili nakladnikom nismo pronašli pa se to, očito, odnosi samo na tiskano izdanje. Nismo pronašli ni narudžbenicu sa specifikacijom za naručeni posao, ugovora i računa također nema.

Posebno je zanimljiv opis plaćanja: "Medijsko praćenje Grada 191. broj Našeg Samobora", jer u navedenom broju ne može se doznati gotovo ništa o zbivanjima u gradu i oko njega.

Pričekali bumo – jesen je duga, a sprema se i zima.

Pitanje je samo kolko bu tek Samoborce koštalo kad i ako u nekom od sljedećih brojeva dotičnih "novina" eventualno bude pisalo kaj im se u gradu i okolici događa? Za to, ipak, treba prejt i na teren, poslušat, poslikat, zabilježit, napisat...

A Grad u spomenutim novinama rado objavljuje i oglase i natječaje. To samo po sebi nije problem, ali to plaća cca 25% više od realnih, tržišnih, cijena. Na primjer, za objavu Javnog natječaja za davanje na korištenje javnih površina za Dan svih svetih (nelektorirano, puno grešaka!) u tiskovini Naš Samobor, poduzeću Rekontra d.o.o. platio je 3.750,oo kuna (brutto). Cijena istog oglasa godinama je u Glasniku Samobora i Svete Nedelje bila (a da su nas pitali, bila bi i ove) 2.625,oo kuna. Inače, to je samo jedan od objavljenih oglasa/natječaja u Našem Samoboru koje Grad Samobor preplaćuje za, u prosjeku, 1.000 kuna.

Za pretpostaviti je da se razlika/višak negde v nekoj birtiji deli između naručitelja (Fokusovci) i izvršitelja (Marton). Živeli!

K tome, na zadnjoj stranici ovog izdanja Našeg Samobora, Grad Samobor naveden je, uz 10 drugih poslovnih subjekata s područja Grada i kao donator – prvi na popisu.

Tak se dere!

M.K.

 
10.11.2021.

Izabrana nova voditeljica Referade za odnose s javnošću i informatičke poslove Grada Samobora

Na čelu Referade Anja Franić Modrić

Izabrana nova voditeljica Referade za odnose s javnošću i informatičke poslove Grada Samobora

Dovršen je postupak za prijem u službu na neodređeno vrijeme voditelja/voditeljice Referade za odnose s javnošću i informatičke poslove u Upravnom odjelu za opće, pravne i tehničke poslove Grada Samobora. Nakon provedenog natječaja, testiranja i razgovora s kandidatima, za novu voditeljicu Referade izabrana je i primljena u službu Anja Franić Modrić, dugogodišnja novinarka Radio Samobora.

Na čelo Referade Anja Franić Modrić stiže 1. prosinca, a uskoro se očekuje i završetak natječaja za prijem u službu, također na neodređeno vrijeme, višeg referenta za odnose s javnošću, medije i protokol u istom odjelu.

Za očekivati je da će mediji i javnost od navedenog datuma, po kompletiranju ljudskih resursa u ovom gradskom odjelu, lakše i brže dolaziti do informacija vezanih uz rad gradske uprave, ali i svega ostaloga što se u Gradu događa.

M.K.

 
10.11.2021.

Zapaženi rezultati naših inovatora na međunarodnom sajmu inovacija IENA u Njemačkoj

Samoborcima tri zlatne i jedna srebrna medalja

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Hrvatske zajednice tehničke kulture hrvatski su inovatori tradicionalno sudjelovali na međunarodnom sajmu inovacija IENA u Njemačkoj u Nürnbergu, održanom od 4. do 7. studenoga, gdje su ostvarili zapažene rezultate.

Međunarodni sajam inovacija IENA održava se više od 70 godina, što ga svrstava među najstarije, a time i među najuglednije u svijetu. Unatoč pandemiji Covid-19 na sajmu se predstavilo gotovo 400 inovacija iz više od 30 zemalja svijeta.

Hrvatski su inovatori ostvarili sjajne rezultate u svim kategorijama te su nagrađeni s 3 zlatne, 6 srebrnih, 3 brončane nagrade i 2 posebne nagrade.

Tako su zlatne medalje osvojile inovacije: "Mobilni vez" tvrtke Jel-Tom d.o.o. - autori Iva Vlainić, Frano Pokrajčić, Tomislav Pokrajčić i Ivan Vlainić, inovacija "Bee Smart" - autor Matija Hržić i mentor Ivan Vainić, te inovacija "PRO S" - autori Lovro Stipanović i Josip Oroz uz mentora Ivana Vlainića.

Srebrne medalje osvojile su inovacije: "Solarni-električni bicikl s hladnjakom" tvrtke Jel-Tom d.o.o. autora Tomislava Pokrajčića, Frane Pokrajčića, Josipa Šuflaja i Ive Vlainić, inovacija "WC školjka bez vode i kemikalija" tvrtke I.ikaro d.o.o. autora Ervina Matića, inovacija "Električki pogonjeno vozilo za osobnu upotrebu" autora Martina Banka, inovacija "Interakcija s računalom u realnom vremenu bazirana na metodi za izdvajanje pokretnih elemenata iz statične pozadine slike" autor dr.sc. Vladimir Cviljušac sa Sveučilišta u Zagrebu, Grafički fakultet, inovacija "RE-BOOK – besplatne knjižnice" autora Petra Dundare i mentora Majde Milevoj Klapčić, te inovacija "Škola na dlanu – aplikacija" autora Tonija Borine, Damira Numic-Mesa i mentora Eve Grujić i Nikole Vujačića iz Gimnazije u Puli.

Brončane medalje su osvojile inovacije: "Didaktičko pomagalo za slijepe i slabovidne osobe" autora Ivana Veljovića i mentora izv.prof. Svena Maričića sa Sveučilišta Juraj Dobrila Pula, inovacija "Bee Smoke - inovativno peletirano gorivo za dimilicu" tvrtke PIP d.o.o. autora Ivana Bračića, inovacija "Ćelija za robotsko pročišćavanje srha" tvrtke HS Produkt d.o.o. i autora dr.sc. Marka Filipovića i Igora Stojkovića.

Posebnu nagradu KIPA - Korejske agencije za promociju inovacije je dobio Ervin Matić s inovacijom "WC školjka bez vode i kemikalija", dok je posebnu nagradu FIRI - Prvog iranskog instituta za inovacije i istraživanje zaslužila inovacija "Dodatak za podizanje skija i odlaganje skijaških štapova" autora Saše Marušića.

Hrvatske su inovacije ovom prilikom potaknule interes velikog broja posjetitelja i poslovne zajednice te su u sklopu sajma održani i brojni B2B sastanci.

Na marginama sajma održani su i brojni skupovi, od kojih ističemo izbornu skupštinu IFIA Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora na kojoj je izabran novi Izvršni odbor za naredno mandatno razdoblje. Član Izvršnog odbora IFIA i u narednom razdoblju ostao je Zoran Barišić, predstavnik UIH-a, koji ujedno obnaša funkciju potpredsjednika IFIA. Spomenimo da je Barišić, već tradicionalno, bio i član ocjenjivačkog suda ovogodišnje IENE.

Matija Žugec

 

Akcija darivanja krvi u Galgovu

Grad Samobor je samo jedan broj tiskovine Naš Samobor platio 20.000 kuna

Izabrana nova voditeljica Referade za odnose s javnošću i informatičke poslove Grada Samobora

Zapaženi rezultati naših inovatora na međunarodnom sajmu inovacija IENA u Njemačkoj

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002