13.01.2021.

Početak drugog polugodišta u samoborskim školama u sigurnim uvjetima

Sigurnost djece, učenika i zaposlenika apsolutni je prioritet

Početak drugog polugodišta u samoborskim školama u sigurnim uvjetima

U ponedjeljak, 18. siječnja, počinje nastava u novom polugodištu u uvjetima s nepovoljnom epidemiološkom i seizmičkom situacijom za učenike osnovnih i srednjih škola, sukladno odluci ministarstva.

Što se osnovnih škola tiče, za učenike nižih razreda nastava će se održavati u školi, a za više razrede online.

Tim povodom 13. siječnja održan je sastanak s ravnateljima samoborskih osnovnih škola, kojem su u ime Grada prisustvovali zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat, viši savjetnik za školstvo, sport i tehničku kulturu Marijan Kižlin te predstavnik Stožera civilne zaštite grada Samobora Krunoslav Znika.

Iako u školama nisu prijavljena veća oštećenja, sigurnost djece, učenika i zaposlenika škola apsolutni je prioritet te će inženjer građevinarstva i ovlašteni statičar obaviti statički pregled objekata dječjih vrtića i osnovnih škola, a eventualna oštećenja sanirat će se u najkraćem roku, prema pravilima struke.

Članovi Stožera civilne zaštite u suradnji sa stručnim osobama zaduženim za zaštitu na radu obići će sve škole te održati evakuacijske vježbe za sve učenike.

P.A.

 
13.01.2021.

Obnavlja se Područna škola Grdanjci

Popravlja se krov i gradi nadstrešnica

Obnavlja se Područna škola Grdanjci

Usporedno s ulaganjima u matičnu školu u Bregani, vodi se briga i o područnim školama OŠ Milana Langa.

Tijekom zimskih praznika intenzivno se radi i u Područnoj školi Grdanjci. Mijenjaju se dotrajale letve i crijep na krovištu škole, a ispred ulaza gradi se potpuno nova nadstrešnica, budući da je postojeća već bila u prilično lošem stanju. Radove na sanaciji krovišta izvodi Tesarski obrt Perokrov iz Samobora.

I.M.

 
13.01.2021.

Kao mjeru pomoći ugostiteljima Grad Samobor ukinuo je porez na potrošnju

"Odrekli se" milijun kuna

Kao mjeru pomoći ugostiteljima Grad Samobor ukinuo je porez na potrošnju

Kako bi se olakšalo ugostiteljima pogođenima posljedicama epidemioloških mjera kojima se nastoji spriječiti daljnje širenje bolesti COVID-19, Grad Samobor ukinuo je od 1. siječnja ove godine porez na potrošnju.

Ovim porezom Grad je ostvarivao prosječni godišnji prihod od oko milijun kuna, a ukidanje poreza isključiva je odluka Grada Samobora, što omogućuje članak 20. Zakona o lokalnim porezima. Sve potrebne radnje poduzete su već lani, kako bi odluka stupila na snagu početkom fiskalne godine.

Konkretno, porez na potrošnju plaća se na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića prodanih u ugostiteljskim objektima na području Grada Samobora. Obveznici poreza na potrošnju su pravne i fizičke osobe koje pružaju ugostiteljske usluge, dok osnovicu poreza na potrošnju čini prodajna cijena pića prodanog u ugostiteljskim objektima. Visina stope na osnovicu iznosi 3%.

Svi su obveznici poreza na potrošnju do 31. prosinca 2020. godine bili dužni sastaviti obračun poreza do posljednjeg dana u mjesecu, izvješće dostaviti Poreznoj upravi, a plaćanje izvršiti do posljednjeg dana u mjesecu za prethodni mjesec. Porezna uprava provodi nadzor nad obračunom i plaćanjem poreza na potrošnju, sukladno odluci.

Slijedom navedenog, od 1. siječnja ove godine na području Grada Samobora nije potrebno iskazivati iznos poreza na potrošnju na fiskaliziranim računima, odnosno dovoljno je naznačiti da je stopa istog 0% i iznos nula.

S obzirom da Grad Samobor tijekom proteklih godina stabilno i pozitivno posluje, ocijenjeno je da oslobađanje prihoda od poreza na potrošnju neće značajnije utjecati na izvršavanje budućih obveza, dok će ovo oslobođenje zasigurno biti dobrodošla pomoć ugostiteljima.

P.A.

 

Početak drugog polugodišta u samoborskim školama u sigurnim uvjetima

Obnavlja se Područna škola Grdanjci

Kao mjeru pomoći ugostiteljima Grad Samobor ukinuo je porez na potrošnju

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002