04.01.2021.

Prvo ovogodišnje darivanje krvi

Nastavlja se i sutra

Prvo ovogodišnje darivanje krvi

Iako je današnjem cjelodnevnom prikupljanju krvi na Autobusnom kolodvoru u Samoboru pristupilo više od 190 dobrovoljnih darivatelja, a prikupljeno 158 doza, ova dvodnevna akcija Gradskog društva Crvenog križa Samobor i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu nastavlja se i sutra, u utorak, 5. siječnja od 12 do 18 sati, pa je realno očekivati odličan odaziv i dodatno punjenje toliko neophodnih zaliha krvi u ovim nemirnim, kriznim i teškim vremenima. Svi koji su u mogućnosti pozvani su da se akciji odazovu. Posebno veseli današnji odaziv 17 novih darivatelja krvi koji su se po prvi put u svom životu odlučili na ovu plemenitu gestu.

E.K.

 
04.01.2021.

U inkubator Malog tehnopolisa Samobor uselilo 13 poduzeća, od kojih je 11 poduzetnika početnika i 2 poduzetnika

Klijenti sve više koriste usluge jedinstvenih tehnologija u Hrvatskoj

Poduzetnički inkubator i centar za 3D tehnologije Mali tehnopolis Samobor svakako je dobrodošla novost samoborskom poduzetništvu. Inkubator je osmišljen s ciljem da daje podršku poduzetnicima početnicima i poduzetnicima koji razvijaju novi poslovni pothvat iz područja naprednih informatičkih 3D tehnologija, kreativnih industrija, mehatronike, nanotehnologija, energetike, te ostalih srodnih djelatnosti koje će doprinijeti porastu zapošljavanja i razvoju novih inovativnih proizvoda.

Projektom definirani pokazatelji uspješnosti nalažu da tokom razdoblja od tri godine Mali tehnopolis Samobor ima dužnost inkubirati trinaest poduzetnika početnika, dva poduzetnika koji razvijaju novi poslovni pothvat, te popuniti kapacitet minimalno 53%. Prva useljenja poduzetnika u poslovne prostore počela su u srpnju ove godine, kada su uselila tri poduzetnika. Mjesec dana kasnije uselilo je dodatnih šest poduzeća, da bi završetkom i obradom 3. javnog poziva za zakup poslovnih prostora unutar Malog tehnopolisa Samobor krajem studenog, u inkubator uselilo ukupno 13 poduzeća od kojih je 11 poduzetnika početnika i 2 poduzetnika koji razvijaju novi poslovni pothvat, na razdoblje od 3 godine od dana potpisa ugovora. Time je u razdoblju od šest mjeseci popunjeno 90% dostupnih poslovnih prostora i pokazatelji uspješnosti projekta gotovo su u potpunosti zadovoljeni.

Široka paleta inkubiranih poduzetnika obuhvaća poduzeća koja se primarno bave proizvodnim i uslužnim djelatnostima usko povezanim uz moderne, inovativne i 3D tehnologije. Obuhvaćeni su proizvodnja i razvoj pametnih kućnih sistema, zatim sprava za vježbanje namijenjenih osobama s invaliditetom i osobama s posebnim potrebama, razvoj i proizvodnja specijalnih vozila i dronova za komercijalne i industrijske namjene, digitalni tisak, te proizvodnja i ugradnja sustava za fiskalizaciju samoposlužnih aparata. Inkubirana su i poduzeća orijentirana na IT industriju, konkretno razvoj računalnih video igara, digitalna produkcija i digitalni marketing, razvoj umjetne inteligencije za upravljanje bazama podataka, izrada web trgovina i računalno programiranje. Dodatno, portfolio uključuje i poduzeća za poslovna savjetovanja u IT industriji i pomoć pri izvozu usluga i proizvoda na inozemna tržišta.

Moderna oprema Malog tehnopolisa Samobor sačinjena je od 3D skenera i dva 3D printera jedinstvenih tehnologija u Hrvatskoj, jedan u stereolitografskoj tehnologiji i jedan u Multi Jet Fusion tehnologiji, a odlikuje ih visoka preciznost, izuzetna mehanička, kemijska i toplinska svojstva, kratki rokovi isporuke, te niska cijena proizvodnje, što je, u konačnici, i rezultiralo sada već pozamašnom bazom klijenata koji koriste usluge iz područja naprednih 3D tehnologija. Proizvedeni komadi isporučuju se kupcima širom Hrvatske, uglavnom u medicinskoj, strojarskoj i zabavnoj industriji, a polako se otvara i inozemno tržište. Usluge su dostupne korisnicima inkubatora, pravnim i fizičkim osobama izvan inkubatora, a zbog specifičnosti tehnologije kapaciteti su, u većini slučajeva, svima dostupni.

Rezultati popunjenosti infrastrukture i dosadašnji interes za napredne 3D tehnologije jasno pokazuju kako je ovakva vrsta institucije itekako bila potrebna samoborskom poduzetništvu, kako za modernizaciju i osvježavanje poslovanja, a time i otvaranju novih radnih mjesta, tako i za konkurentnost na domaćem i, u bliskoj budućnosti, europskom i svjetskom tržištu.

(Samoborske novine)

 

Prvo ovogodišnje darivanje krvi

U inkubator Malog tehnopolisa Samobor uselilo 13 poduzeća, od kojih je 11 poduzetnika početnika i 2 poduzetnika

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002