16.10.2021.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u povodu Dana grada

Samohvale nakon 100 dana kontinuiranih laži

Samobor je, tako kaže povijest, star punih 779 godina. Dobro to znaju svi Samoborci, a i puno onih koji u naš grad redovito dolaze, makar samo vikendom. Za očekivati je da to zna i nova gradska vlast. No, nećemo cendrati sad kako to nije vidljivo iz materijala i programa vezanih uz ovogodišnju rođendansku proslavu Samobora, jer ima i puno zanimljivijih stvari.

Središnji dio svake gradske proslave svečana je sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora, na koju su ove godine došli zaista brojni uglednici - gradonačelnici i načelnici ne samo susjednih nam općina i gradova, već i prijatelji iz inozemstva, županijski i saborski zastupnici, crkveni velikodostojnici, predstavnici gradskih udruga, direktori tvrtki i ravnatelji ustanova, uz, naravno, dobitnike ovogodišnjih gradskih nagrada i priznanja.

Svoju privrženost Samoboru svojim dolaskom ponovno je iskazao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, razveselivši brojne Samoborce koji su ga, kao i obično, prijateljski dočekali.

Rođendan je uvijek prigoda da se prisjetimo barem minule godine, a sjećanja često krenu i u dublju prošlost.

No, kratak promotivni film o Samoboru prikazan za ovaj rođendan Grada obuhvatio je tek 100 i nešto više dana nove vlasti. Naslušali smo se o asfaltu, trgovačkim društvima i d.o.o.-ima koji su ga položili, otvorili su, srećom, novi vrtić u Pavučnjaku (koji nije izgrađen u 100 dana), bila je tu biciklistička utrka, samohvala o susretima s veleposlanicima (pre)dalekih nam država, a pozornost nam je privukla informacija kako je od ove godine 19. rujna utemeljen i Dan branitelja. Svaka čast. Samo, gospodo, taj veliki i važan datum je, zapravo, 18. rujna. Nema veze - pa kaj je to jedan dan, sim-tam, glavno da je prošlo, jer i čelnicima braniteljskih i srodnih udruga je to promaknulo i nitko nije reagirao.

Dalje je išlo kak treba.

Kolege, uzvanike i goste najprije je pozdravila predsjednica Gradskog vijeća Irena Franceković, potom se svima sa svojim vizijama obratila gradonačelnica Petra Škrobot, a riječ je potom, prije izaslanika predsjednika Sabora, predsjednika Vlade RH i župana Zagrebačke županije Ervina Kolarca, dobio gradonačelnik Svete Nedelje i saborski zastupnik Dario Zurovec.

Prije podjele gradskih nagrada i priznanja nazočne je pozdravio i predsjednik Milanović, istaknuvši najprije kako ništa ne počinje od nas samih ili s novom vlašću, kao što ništa neće ni završiti s nama, pa zato treba znati cijeniti tradiciju i sve ono što su nam generacije prije namrle i ostavile u nasljedstvo. A, rekao je predsjednik, Samobor se u svakom pogledu ima čime ponositi i na temelju toga graditi svoju budućnost. Na novim generacijama je, naglasio je Milanović, da iskoriste sve što nudi Europska unija po pitanju novca te ostalih sredstava i blagodati koje nudi, jer Samobor je oduvijek i pripadao tom zapadnom civiliziranom krugu. Prisjetio se potom i svojih mladenačkih dolazaka u Samobor, nogometa i izleta, dobivši i zaslužen pljesak za svoj govor.

Red je na kraju došao i na one koji su svojim dugogodišnjim radom zadužili i zauvijek obilježili Samobor, oni zbog kojih naš grad i jest velik. Ove godine Nagradu za životno djelo primili su Ivančica Pogrmilović i Milan Žegarac Peharnik, godišnje nagrade primili su Darko Lisec, Gradsko društvo Crvenog križa, Ivan Vlainić, Silvestar Kolbas i Slavica Bišćan, a odlukom gradonačelnice plakete su dodijeljene Radio Samoboru, TD Ferdo Livadić, Damiru Pajiću i ekipi s matematičke olimpijade – Jakovu Ljubičiću, Bernardu Inkretu i njihovom mentoru Matiji Bašiću.

A koliko Samobor drži do tradicije i, također tradicionalno, njeguje novo, pokazali su članovi HPD Jeka, Folklornog ansambla Mladost i mladi marimbisti Sara Mapilele, Vid Pajić i Vito Čretni, koji su svojim umjetničkim izvedbama uveličali ovogodišnju svečanu sjednicu za Dan grada.

Svečanu sjednicu je svojom suverenom palicom vodio, jednom u godini "predsjedavajući", Mislav Maroević.

M.K.

 
16.10.2021.

Počast samoborskim braniteljima uz susret povijesnih postrojbi

Dan grada je i njihov dan

Prije svečane sjednice Gradskog vijeća odana je u prijepodnevnim satima počast samoborskim i svim ostalim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti.

U ime Grada Samobora vijenac su položili gradonačelnica Petra Škrobot, zamjenik gradonačelnice Petar Burić i predsjednica Gradskog vijeća Grada Samobora Irena Franceković, nakon kojih su svijeće ispred spomenika braniteljima položila izaslanstva udruga, stranaka, gradskih ustanova i institucija.

O velikoj žrtvi naših branitelja u svojem je govoru u ime Koordinacije udruga poginulih branitelja Samobora i Svete Nedelje govorio Rudolf Jedvaj, podsjetivši nazočne i koje sve udruge okuplja Koordinacija.

Okupljenima se obratila i gradonačelnica Petra Škrobot, molitvu je predvodio samoborski župnik Ivica Cik, a počast braniteljima glazbeno su uveličali članovi HPD Jeka.

Svečanosti su, uz Samoborsku gardu, nazočili i predstavnici još 15 hrvatskih povijesnih postrojbi: Počasno-zaštitna bojna Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, Ban Gašpar Alapić, Društvo Poljičana sveti Jure iz Prika, Gradska straža Bakar, Gradska straža Požega, 10. satnija Ivanić-Grad, Karlovačka građanska garda, Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža, Svetonedeljska garda, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Žumberački uskoci, Zrinska garda Čakovec, Krsto Frankopan iz Severina na Kupi i Lička pukovnija.

Svi su na kraju u mimohodu prošetali gradskim ulicama te se postrojili na Trgu kralja Tomislava, gdje ih je pozdravila, a potom i primila u gradskoj vijećnici, gradonačelnica Škrobot.

T.I.

 
16.10.2021.

11. Festival Samoborske kotlovine

Najbolju kotlovinu spremaju u Bregani

Evo, malo po malo, dočekali smo i to: nekadašnji Festival Samoborske kotlovine promjenom je vlasti pretvoren u Festival kotlovine, bez onog "Samoborska", budući da je to, očito nekomu zasmetalo. Tak bar piše u službenom programu zbivanja oko Dana grada Samobora.

No, da ne natežemo tu temu, budući da uvijek postoji mogućnost "tehničke greške", napomenimo da je 11. izdanje Festivala (samoborske, svetonedeljske ili neke druge) kotlovine, ove godine održano na trgu kod pošte, a sudjelovalo je 16 ekipa.

Prvog su dana sudjelovali mjesni odbori Grdanjci, Hrastina, Podvrh, Kladje, Bregana, Medsave, Vrbovec, Klokočevec, Molvice, Bobovica i Celine, gradske četvrti Kolodvorsko naselje - Sajmište, Giznik, Cvjetno naselje - Perivoj te Udruga branitelja 151. samoborske brigade te HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje.

Priređene je kotlovine ocjenjivala komisija u sastavu: Branko Ognjenović, Milinko Perković i Krunoslav Znika, a najviše je bodova osvojio Mjesni odbor Bregana. Drugi je bio Mjesni odbor Hrastina, a treće mjesto pripalo je Mjesnom odboru Bobovica.

R.Š.

 
16.10.2021.

Svečano obilježen Dan grada Samobora

Za 779. rođendan puno darova

Samobor je svoj 779. rođendan, uobičajeno, obilježio i tijekom tjedna prije treće subote u ovom mjesecu, kada ga i službeno slavi. Samoborci i posjetitelji našega grada imali su priliku uživati u besplatnim koncertima, predavanjima, izložbama i ostalim događanjima, a središnja proslava održana je 15. listopada, kada se počelo feštati od ranih jutarnjih sati.

Poziv građanima na zajedničku proslavu uputila je tradicionalnom budnicom najprije Gradska glazba Samobor, a "kumice" iz Udruge Etno fletno na svoj Plac pod cirkvom donijele su "na trgovinu" brojne friške domaće proizvode, koji su bili brzo prodani, jer su i cijene bile prigodne. Fletne domaćice stigle su i zapopevati i zatancati, u čemu su im se pridružili i gradski čelnici.

Preko puta, ispred Samoborske banke, svoj Eno gastro kutak našli su članovi Udruge Samoborska vinska cesta s ponudom domaćih vina, likera, rakija i bermeta, Igo-Mat i Udruga Samoborska češnofka častili su sa Samoborskom salamom i domaćim češnofkama, a Rudari su na Trg donijeli svoju čuvenu greblicu.

Uz kratku šetnju mogla se na Trgu Matice hrvatske kod Glazbene škole razgledati raskošna izložba gljiva Gljivarske udruge Sunčanica, u 10 sati krenula je iz parka kod muzeja Samoborska biciklijada u organizaciji BBK Šišmiš, oni skloniji manjim brzinama mogli su uz vodiče prošetati gradom, a potom se vratiti na mali trg između pošte i tržnice, gdje su svoje mjesto našli majstori za kotlovinu.

M.K.

 

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u povodu Dana grada

Počast samoborskim braniteljima uz susret povijesnih postrojbi

11. Festival Samoborske kotlovine

Svečano obilježen Dan grada Samobora

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002