18.10.2021.

Završeni unutarstranački izbori u HDZ-u

Na čelu samoborskog HDZ-a Matija Hržić

Završeni unutarstranački izbori u HDZ-u

Na unutarstranačkim izborima Hrvatske demokratske zajednice, održanima 17. listopada 2021., za predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Grada Samobora izabran je njezin dosadašnji tajnik i član Gradskoga vijeća Grada Samobora Matija Hržić.

Matija Hržić rođen je 1994. godine u Zagrebu. Od završetka studija elektrotehnike aktivno se bavi inovacijama i u tom području znanosti osvaja brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja.

Uz te njegove dosadašnje nesporne zasluge, za vjerovati je da će, kad se već primio politike, i kao predstavnik svoje stranke doprinijeti radu samoborskog Gradskog vijeća.

I.H.

 
18.10.2021.

Ispred Rudnika svete Barbare održana manifestacija "Budi rudar na jedan dan!"

Lijepo je biti rudar u Rudama

Ispred Rudnika svete Barbare održana manifestacija "Budi rudar na jedan dan!"

Lijepo je biti rudar u Rudama

U Rude je uvijek lijepo doći, jer marljivi Rudari će se svaki put potruditi da vam boravak kod njih bude ugodan i zanimljiv, sve uz poznate kulinarske i ostale specijalitete iz njihove ponude. Zato nije nikakav problem, dapače, biti rudar u Rudama, makar na jedan dan.

Manifestacijom "Budi rudar na jedan dan!" KUD Oštrc obilježava Dane europske baštine, a ove je godine, nakon tjedan dana odgode zbog lošeg vremena, održana u nedjelju, 17. listopada, i tako se uklopila u proslavu Dana grada Samobora.

Ispred Rudnika svete Barbare brojne posjetitelje su tijekom dana dočekivali članovi KUD-a i Rudari koji su se pridružili manifestaciji, pripremivši zanimljive radionice za djecu i odrasle, iznijevši tako ponovno na svjetlo dana svoju bogatu tradiciju.

U užarenoj kovačnici na ruke se oblikovalo željezo, krušna peć bila je spremna za pečenje kruha i greblica spravljenih pod paskom majstora iz Pekarne Nikl, uz animatorice iz KUD-a Oštrc izrađivao se nakit od jesenskih plodova, od štručaka kukuruza gradili su se tornjevi, rušile su se drvene klade, hodalo na štulama, crtalo i izrađivalo Bergmane, oslikavali prigodni suveniri, pekla se rakija u kotlu, a svi su zdušno vozili materijal, lopatali i "zidali" zemljanu ugljenicu na način na koji se nekad dobivao drveni ugljen.

U Rudnik svete Barbare moglo se ući, uz stručno vodstvo, po promotivnoj cijeni, nakon čega su se svi krijepili uz kuhano vino, domaće žgance s kiselim mlijekom ili uz neki jači, mesni obrok, kak se to i šika na nedelu. I vrijeme je jednodnevnim rudarima išlo na ruku pa je uživanje s Rudarima u prirodi i na friškom zraku bilo još ugodnije.

M.K.

 
18.10.2021.

Nakon početne sramežljivosti i 100 dana razmišljanja u gradskoj su upravi počele prve mjere štednje

Prvi ozbiljan korak: 9 novozaposlenih!?

Nakon početne sramežljivosti i 100 dana razmišljanja u gradskoj su upravi počele prve mjere štednje

Evo, i to smo doživeli.

Startup kompanija s Trga kralja Tomislava 5 konačno je, nakon uvida u potrebe Grada Samobora, potrebe centrale svoje diletantske organizacije i intimne potrebe članstva, krenula u konkretne akcije.

Za početak - zapošljavanje: zinula je Fokusova mladež (primjer Svete Nedelje), uobičajena klatež i neminovna starež, jer - uspjeh treba naplatiti! Dakle, novo zapošljavanje.

Nabrzaka je napravljena nova sistematizacija radnih mjesta iz koje je vidljivo sljedeće:

- u četiri upravna odjela (društvene djelatnosti, financije, komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i gradnja) izmišljeno je novo radno mjesto: "zamjenik pročelnika".

Čujte, dok je pročelnik "na terenu", neko se mora sest na njegovo mesto, da zgleda da se tu zbilja dela... Ko bi tu mogel imat nekaj protiv?

U Odjel za gospodarstvo, razvoj i projekte EU dodana su 2 savjetnika za razvojne projekte (dovoljne su im samo 3 godine potrebnog iskustva), viši savjetnik za strateško planiranje i imovinu (4 godine iskustva) i viši stručni suradnik za sigurnost i civilnu zaštitu. Ukupno su predviđena 4 nova radna mjesta, a po raznolikim zahtjevima za godinama iskustva (malo 3, malo 4) jasno je da su novozaposleni već detektirani i pronađeni u bazenu mladeži, klateži i stareži Fokusa, uglavnom iz Bestovja, Strmca i Brezja.

U Uredu za opće, pravne i tehničke poslove dodaje se viši referent za odnose s javnošću, medije i protokol. Još im samo to fali, jer, treba, valjda, neko nekak speglat "imidž" ovih kaj neznaju di im je rit, a gde glava.

I još jedno osvježenje, pravi bombonček: promijenjeni su uvjeti za novog pročelnika za društvene djelatnosti, koji je do sada trebal bit društvene, a od sad može biti i ekonomske struke! Pa zakaj ne?! Ak imamo takvoga, a imamo, a on bi štel i nekaj delat, evo ga, tu je...

Kad se skupa zbrojimo, novom je sistematizacijom dodano 9 zmišljenih radnih mjesta za, da ponovimo, mladež, klatež i starež Fokusa.

Za sam kraj: o novoj sistematizaciji, kad smo ih pitali, pojma nisu imali ni predsjednica Gradskog vijeća Irena Franceković, ni predsjednik samoborskog HSS-a i gradski vijećnik Željko Stanec, a bogme ni predsjednica samoborskog SDP-a i vijećnica Sanja Horvat Iveković.

Veli ona stara: nemoj se češat gde te ne svrbi.

Robert Škiljan

 

Završeni unutarstranački izbori u HDZ-u

Ispred Rudnika svete Barbare održana manifestacija "Budi rudar na jedan dan!"

Nakon početne sramežljivosti i 100 dana razmišljanja u gradskoj su upravi počele prve mjere štednje

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002