18.03.2021.

Završna konferencija projekta "Gastro klub za pametno zapošljavanje"

Od specijaliziranih kuhara do elektroinstalatera za pametne kuće

Nakon dvije godine provedbe, u samoborskoj Galeriji Prica održana je u četvrtak, 18. ožujka, završna konferencija u sklopu projekta "Gastro klub za pametno zapošljavanje" Pučkog otvorenog učilišta Samobor, kojemu su partneri u ovom projektu, u potpunosti s 978.916,19 kuna financiranom iz Europskog socijalnog fonda, bili Hrvatski zavod za zapošljavanje, Srednja strukovna škola Samobor, Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola Samobor, Udruga Pozitiva Samobor i Grad Samobor.

Među 23 polaznika koji su se usavršavali za 3 zanimanja bilo je 10 priprematelja jednostavnih jela i slastica, 8 kuhara-specijalista za kuhinju Sjeverozapadne Hrvatske te 5 elektroinstalatera za pametne kuće, a njih osmero je već pronašlo zaposlenje.

I ovaj projekt razrađen je s ciljem da se prvenstveno mlađim i starijim osobama, koji pripadaju najranjivijim skupinama kada je u pitanju pronalaženje posla, omogući lakši ulazak na tržište rada, jer kod mlađe populacije najčešći je problem uobičajeni manjak iskustva, a kod starijih pak nedostatak onih vještina i znanja koje poslodavci danas traže.

Prisutnima se najprije obratila ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda, koja je svima na kraju i uručila potvrde o završenom obrazovanju, zahvalivši svima na trudu i suradnji te najavila i osnivanje svojevrsnog kluba koji bi povezivao sve sudionike ovakvih programa.

O višestrukim koristima projekta govorili su ravnatelj Srednje strukovne škole Samobor Davor Škiljan i ravnateljica samoborske Ekonomske, turističke i ugostiteljske škole Mirjana Kroflin, naglasivši kako se putem ovakvih neklasičnih obrazovnih programa stvaraju novi kurikulumi za deficitarna zanimanja, promovira cjeloživotno učenje, a škole su ostvarile i izravnu korist kroz opremanje potrebnih praktikuma u kojima se održavala nastava. Sve to će uskoro, najavio je Škiljan, rezultirati i osnivanjem centra izvrsnosti za zanimanja budućnosti u njihovoj školi, vrijednog 16 milijuna kuna, čime će još više podignuti razinu kvalitete samoborskog školstva.

Voditeljica ispostave samoborskog HZZ-a Jadranka Fernežir i Romina Galović Piškulić iz Udruge Pozitiva Samobor istaknule su motivacijski značaj ovakvih projekata, jer sudionike potiču na aktivno traženje zaposlenja, u čemu na koncu većina i uspijeva.

U ime Grada Samobora čestitke polaznicima, voditeljima i organizatorima uputio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, koji je pohvalio njihov doprinos u stvaranju ozračja da Samobor postane grad znanja i poželio im još čvršću suradnju kao poticaj za nove projekte.

Nakon podjele potvrda o završenoj edukaciji, Noa Rađa je u ime svih polaznika zahvalio na odličnoj prilici za stjecanje novih znanja i iskustava.

M.K.

 
18.03.2021.

Proljetni komunalni radovi na području Grada Samobora

Osim u centru, radi se i od Rakovog Potoka do Prekrižja

Lijepo vrijeme i povoljniji epidemiološki uvjeti omogućili su samoborskom Komunalcu i ostalim domaćim građevinskim tvrtkama, koje uobičajeno nakon zime imaju puno posla, da s punim kapacitetima krenu u sanaciju i nove radove s ciljem poboljšanja, rekonstrukcije i gradnje planirane komunalne infrastrukture. Osim užeg gradskog centra, o čemu smo već izvijestili, brojni manji i veći radovi odvijaju se i na širem području Grada Samobora.

U Ulici Jurinčev put u Rakovom Potoku izvode se radovi na izgradnji oborinske odvodnje te priprema za asfaltiranje.

Dovršeni su radovi na rekonstrukciji Ulice Stjepana Radića i Ulice Ivana Barača u Domaslovcu. U obje ulice izgrađena je oborinska kanalizacija, a u Ulici Stjepana Radića napravljena je i pješačka staza u dužini od 240 metara. Radove na izgradnji oborinske kanalizacije te izgradnji i asfaltiranju pješačke staze izveo je Komunalac d.o.o., dok je radove na asfaltiranju prometnica izvela tvrtka Hvar d.o.o.

Također, završeni su radovi na obnovi i proširenju mosta te asfaltiranju dijela prometnice u duljini od 50 m u Maloj Jazbini, a na mostu je postavljena i nova zaštitna ograda.

Pri samom kraju su radovi na obnovi prometnice Braslovje – Prekrižje, a radi se i na rekonstrukciji prometnice Kotari – Bukovje – Prekrižje. Uskoro kreću radovi na izgradnji biciklističke staze koja će povezivati Samobor i Svetu Nedelju, a ovih dana započet će i rekonstrukcija prometnice Samobor – Rude.

P.A.

 

Završna konferencija projekta "Gastro klub za pametno zapošljavanje"

Proljetni komunalni radovi na području Grada Samobora

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002