01.10.2021.

"Start up" dvojac s Trga kralja Tomislava i dalje nas zasipava budalaštinama

Ne zanima njih Samobor, nego naslikavanje s "ekselencijama"

Već smo konstatirali da Grad Samobor ima svoje službene web stranice www.samobor.hr, na kojima bi se, a u nekim boljim vremenima i jest, građanstvo trebalo obavještavati o zbivanjima važnima za sve nas, živjeli ovdje ili bili raštrkani diljem svijeta.

No, od toga nema ništa.

Dvadesetak dana nakon zadnje objavljene vijesti o tome da je gradonačelnica čestitala početak školske godine prvašićima, pojavila se i vijest o posjeti veleposlanika Republike Indije, Nj.E. Raja Kumara Srivastava Samoboru.

Bolje da nije. Ne to da je Nj.E. došla, nego da ništa nije objavljeno.

Razina pismenosti i inače ne odlikuje ekipu koja se voli poigravati sa živcima Samoborki i Samoboraca, ali ovaj su put, blago rečeno, pretjerali.

Kao prvo, u tekstovima tog tipa osobe se ne tituliraju etiketama gospodin ili gospođa, budući da to opterećuje tekst stalnim ponavljanjem, a za pretpostaviti je da su svi baš to - gospoda, gospođe i gospođice.

Iz teksta smo, između ostaloga, saznali da je "nekoliko desetaka Indijaca stalno zaposleno upravo u Samoboru". Nekoliko desetaka? Dvadesetak ili tri puta više (60)? To se moglo saznati, al kaj je tih pedesetak Indijaca, kad ih ionak tam pri njima ima daleko prek milijarde.

Saznali smo i da je u Malom tehnopolisu Samobor "organiziran susret s predstavnicima četiri korisnika, odnosno vlasnika start up kompanija; Black Sun, Techonological Industries, Pine Studio i Elproms". Svima koji imalo poznaju rad tih poduzeća jasno je da se ne radi o nikakvim "start up kompanijama", već o etabliranim firmama (većina njih) koje svoje proizvode prodaju diljem svijeta. Jedina "start up kompanija" koja nam pada na pamet kad čitamo ovakve gluposti je ovo društvo smješteno na Trgu kralja Tomislava 5, koje je, na našu nesreću, zasjelo na grbaču Samoboraca.

Nadalje, saznajemo i da je "veleposlanik izrazio želju da se ta suradnja, posebice na polju informatičkih znanosti produbi i ponudio je potpunu pomoć te najavio mogućnost konkretnije međunarodne suradnje na polju suradnje hrvatskih i indijskih tvrtki". Teško je u tridesetak riječi iskrcati takvu gomilu bedastoća, ali ekipi iz samoborske start up kompanije s Trga to ipak uspijeva.

Prvo, nitko se od spomenutih poduzeća ne bavi "informatičkim znanostima" pa se tu nema što "produbljivati". Znanošću se, pa tako i informatičkom, bave znanstvenici na fakultetima, institutima i sl., a kad, primjerice, gradonačelnica i njen nesretni zamjenik nekaj prčkaju po Facebooku ili gradskim web stranicama, oni koriste rezultate određenih znanstvenih dostignuća s područja informatike, ali se i dalje, bez obzira na to, ne bave znanošću, već budalaštinama.

Drugo, kakva je to "potpuna pomoć" koju je Njegova Ekselencija ponudila? Naravno da to ne znači niš, ali je jasno da je nekome potrebna vrlo konkretna pravopisna i medicinska pomoć.

I, na kraju nam ostaje "mogućnost konkretnije međunarodne suradnje na polju suradnje hrvatskih i indijskih tvrtki".

Ko to piše? Ko to objavljuje? Ko to plaća?

Inače, u proteklih dvadesetak dana, od čestitke prvaščićima na prvom danu škole čelnice samoborske start up kompanije s Trga kralja Tomislava 5, u Samoboru se događalo puno toga u političkom, kulturnom, sportskom i, uopće, javnom životu Grada, a sve to nije pobudilo interes kod naših "startupera". Na službenim mrežnim stranicama Grada Samobora o tome nije bilo ni riječi.

Ni o sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora, na kojoj su donesene neke možda i presudne odluke za naš grad, ni o humanitarnoj priredbi za djecu s Down sindromom, ni o Danu branitelja Grada Samobora i 30. godišnjici mobilizacije 151. samoborske brigade, ni o koncertu FA Mladost, ni o 25 godina Društva inženjera i tehničara Grada Samobora, 50. obljetnici TD Ferdo Livadić, 30. Susretima samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu, ni o brojnim zbivanjima u Gradskoj knjižnici Samobor, POU-u, Bunkeru, u samoborskim osnovnim školama i raznolikim sportskim zbivanjima...

Sve to njima nije interesantno. Njih ne zanima što rade i čime se bave naši susjedi, prijatelji, kolege, poznanici, naša djeca, unuci... Njih ne zanima Samobor, naša tradicija, godine samoprijegornog rada i entuzijastičkih nastojanja naših sugrađana kroz brojne udruge, društva, klubove...

Jedino ih zanima poslikati se s Njegovom Ekselencijom i potom na našim, zajedničkim, službenim web stranicama objavljivati sramotne budalaštine i nesuvisle konstrukcije.

A da ponovimo i kaj nas koštaju oni koji nam plasiraju ove uratke (ne računajući dobre plaće start up dvojca): djelatnici stalno zaposleni u Referadi za odnose s javnošću i informatičke poslove + informatička služba + plaćanje stalnih vanjskih suradnika (poduzeća, agencija...) i tome slično, Grad Samobor, prema najskromnijim procjenama, koštaju godišnje više od 600.000 kuna.

Do čitanja.

Robert Škiljan

 

"Start up" dvojac s Trga kralja Tomislava i dalje nas zasipava budalaštinama

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002