02.07.2021.

8. Susret pri Kalinu

Želimo pomaknuti granicu dalje od nas

Predvečer 1. srpnja i 8. godinu zaredom otvorena su kod Gostionice Kalin mala zelena vrata koja još uvijek fizički razdvajaju, ali i čvrsto povezuju dvije suverene države – Hrvatsku i Sloveniju. Susret pri Kalinu tradicionalno je druženje mještana Bregane i okolnih mjesta s prijateljima koji žive s druge strane, u Jesenicama na Dolenjskem i obližnjim Brežicama, u povodu obilježavanja ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Srdačan doček na slovenskoj strani čelnicima Grada Samobora, zamjeniku gradonačelnice Petru Buriću, zamjeniku predsjednice Gradskog vijeća Miranu Šoiću, pročelniku Juri Horvatu te vijećnicama Zvjezdani Sečen i Maji Gračanin te svim ostalim Samoborcima i gostima, priredili su zamjenik župana Občine Brežice Jure Pezdirc, predsjednik Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem Aleš Burja i njegova tajnica Rajka Križanac.

U ležernom, veselom i neformalnom ozračju nazdravilo se uz poznate domaće specijalitete koje su pripremili mještani, nakon čega je program nastavljen na hrvatskoj strani. Prije koncerta Panorama benda, skoro 200-tinjak okupljenih mještana željnih dobre zabave, pozdravili su Jure Pezdirc i Petar Burić, oboje istaknuvši dobrosusjedsku i prijateljsku suradnju dvaju zemalja te neraskidive veze među ljudima koji žive uz granicu. Uz svestrane glazbenike Panorame, za ovu prigodu okupio se i trio poznatih slovenskih profesionalnih glazbenika, Ivan i Jure Urek te Andrej Pintarič, koji često surađuju s Jazz orkestrom HRT-a.

Svima je zajednička želja da se ta granica pomakne što dalje, prema Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, za što će se Republika Slovenija, koja sljedećih šest mjeseci predsjedava Vijećem Europske unije, i nadalje zalagati, naglasio je Pezdirc.

Petar Burić istaknuo je povijesni značaj ovog mjesta koje je oduvijek spajalo generacije, izrazivši želju da suradnja i prijateljstvo postanu još čvršći i konkretniji u potvrdi dugih dobrosusjedskih odnosa.

Susret pri Kalinu i ove je godine organizirao KUD Licitar iz Bregane, uz potporu i pokroviteljstvo Grada Samobora, Zagrebačke županije, Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem, mjesnih odbora Bregana, Podvrh i Mala Jazbina, a sponzori – Pekarnica Zemljič, Igo-Mat i Skemid, pobrinuli su se da uz samoborske češnofke, koje je spremao Stjepan Petrić sa svojom ekipom, nitko ne ostane, nedajbože, gladan ili žedan.

M.K.

 

8. Susret pri Kalinu

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002