09.02.2021.

Samo je jedna prava Rudarska greblica

Zajedništvom Rudara do velikog priznanja

Kolaču Rudarska greblica odobrena je zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla i to na europskoj razini. Ovom oznakom Rudarska greblica postala je 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

Kako bi obilježili ovo veliko priznanje, članove Udruge Rudarska greblica Andrejasa i Jelenu Nikl, Silviju Turk i Josipa Lebegnera primili su zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec naglasio je kako je Grad Samobor ponosan na Rudarsku greblicu i zaštitu na europskoj razini, ali da su za to prvenstveno zaslužni članovi Udruge Rudarska greblica i obitelj Nikl, koja već godinama proizvodi Rudarsku greblicu i čuva vrijednu tradiciju.

- Na nama je da čestitamo i zahvalimo vrijednim Rudarima, ali i da ih kao Grad podržimo u njihovom ustrajnom radu - naglasio je Stanec.

Priprema kolača Rudarska greblica već je 2007. godine proglašena hrvatskim nematerijalnim dobrom, kada je Ministarstvo kulture proces pripreme Rudarske greblice uvrstilo na popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Devet godina kasnije vrijedni Rudari, čuvari svoje tradicije, pokrenuli su Udrugu Rudarska greblica s ciljem zaštite svog kolača na europskoj razini, u čemu su i uspjeli.

- Krenulo je tako što smo primijetili različite oblike greblica na tržištu, a koje nisu bile napravljene na tradicionalan način i prema izvornoj recepturi. Stoga smo odlučili zaštititi našu, pravu Rudarsku greblicu - istaknuo je predsjednik udruge Andrejas Nikl.

Ova vrsta zaštite najjači je oblik zaštite koji jedan gastronomski proizvod može ostvariti, tako da se više neće moći dogoditi da se na hrvatskom tržištu, ali i na tržištu zemalja članica Europske unije pod imenom Rudarska greblica pojavljuju greblice koje nisu certificirane. Naime, informacije o izvornoj Rudarskoj greblici bit će transparentne i kontrolirane, a kupci dovoljno informirani o proizvodu koji kupuju. Greblica koja sada uživa zaštitu i na području Europske unije može se proizvoditi isključivo u Rudama i okolnim selima. Način pripreme, receptura te konačni izgled moraju biti u skladu s propisanim i zaštićenim pravilima koji se nalaze u specifikaciji, odnosno službenom dokumentu odobrenom od strane Ministarstva poljoprivrede i Europske komisije.

Povijest Rudarske greblice povezuje se s djelovanjem KUD-a Oštrc u Rudama, koje već 35 godina marljivo organizira manifestaciju Dani Rudarske greblice, a predsjednik KUD-a Josip Lebegner rekao je kako se manifestacija priprema, ali o epidemiološkim uvjetima ovisi hoće li se i održati.

P.A.

 
09.02.2021.

Nakon božićnica, Grad Samobor osigurao i uskrsnice

U proračunu osigurano 450.000 kuna

Nakon božićnica, Grad Samobor osigurao i uskrsnice

Nakon što je gotovo 1300 umirovljenika preuzelo svoje božićnice, Grad Samobor obradovat će ih i uskrsnicama u povodu nadolazećeg blagdana. Za isplatu uskrsnica osigurano je u gradskom proračunu 450.000 kuna.

Grad Samobor osigurava isplatu uskrsnica i za osobe s invaliditetom i za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

To je još jedna u nizu socijalnih mjera kojima se nastoji osigurati bolji životni standard za sve građane i potvrditi status Samobora kao grada po mjeri čovjeka. Iznos uskrsnice ovisi o primanjima i socijalnom statusu, a iznosi 200, 300 ili 500 kuna.

Ovim putem obavještavamo umirovljenike, osobe s invaliditetom i nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata s prebivalištem na području Grada Samobora, koji imaju mirovinska i druga primanja do 2.000 kuna, kako pravo na isplatu uskrsnice ostvaruju svi oni koji su već ranije predali dokumentaciju za isplatu božićnice, a i dalje udovoljavaju propisanim kriterijima.

Oni koji nisu predali dokumentaciju za isplatu božićnica, mogu predati ispunjeni obrazac za prijavu u evidenciju u terminu od 12. veljače do 3. ožujka 2021. godine.

Obrazac se predaje na porti Gradske uprave (Trg kralja Tomislava 5, 10 430 Samobor), a osim na porti može se preuzeti i na www.samobor.hr.

Uz popunjeni obrazac obavezno je priložiti sljedeće:

- presliku važeće osobne iskaznice

- odrezak mirovine za mjesec siječanj ili veljaču 2021. godine (odnosi se na umirovljenike)

- presliku rješenja kojim se dokazuje kako je osobi utvrđeno postojanje ukupno priznatog invaliditeta od 80% na više

- preslika rješenja/potvrde kojim se potvrđuje kako osoba ima status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata s minimalno 100 dana sudjelovanja u borbenom sektoru.

Uskrsnice će se isplaćivati u poslovnici FINE u Samoboru, u razdoblju od 8. ožujka do 3. travnja 2021. godine.

Ispunjen i potpisan obrazac, uz svu obaveznu prateću dokumentaciju, također je moguće skenirati i poslati na mail adresu uskrsnice@samobor.hr

Iz gradske uprave mole umirovljenike na pridržavanje navedenih rokova, jer njihovim istekom prestaje mogućnost kasnije prijave i samim time pravo na isplatu potpore kojom se umirovljenicima želi uljepšati predstojeće uskrsne blagdane.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Samobora na broj telefona: 01 3378/132.

P.A.

 
09.02.2021.

Sudjelujte u izradi natječaja za mlade

Kako se prijaviti? Koje aktivnosti financirati?

Sudjelujte u izradi natječaja za mlade

U okviru europskog projekta Europe goes local, Grad Samobor raspisat će natječaj kojim će se financirati aktivnosti mladih.

Kako će taj natječaj izgledati osmislit će upravo mladi, koje ovim putem pozivamo da sudjeluju u radionici koja će se putem Zoom-a održati u petak, 12. veljače u 18:30 sati.

Predbilježiti se možete Vlatki Šalamun u Upravni odjel za društvene djelatnosti putem e-maila vlatka.salamun@samobor.hr, koja će po predbilježbi poslati pozivnicu za sudjelovanje na radionici.

P.A.

 

Samo je jedna prava Rudarska greblica

Nakon božićnica, Grad Samobor osigurao i uskrsnice

Sudjelujte u izradi natječaja za mlade

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002