13.05.2021.

Gradski čelnici obišli OPG Stjepana Čakanića u Hrastini

Tolko zdravoga tu zraste, da nam je to najbolše - se prodat!

U samo desetak plastenika na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Stjepana Čakanića i njegove obitelji u Hrastini do kraja poljoprivredne sezone bit će uzgojeno gotovo sve što je tijekom godine nekoj obitelji potrebno za zdravu prehranu kada je u pitanju povrće, a na "polje" njihovih plastenika nadovezuje se i mladi voćnjak s domaćim sortama ovoga kraja.

OPG obitelji Čakanić u četvrtak, 13. svibnja, posjetili su zamjenici gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec te zamjenik pročelnika gradskog odjela koji brine o razvoju poljoprivrede, ruralnom razvoju i lovstvu na području Grada Samobora Krunoslav Znika, kako bi iz "prve ruke" saslušali što sve muči domaće poljoprivrednike i uzgajivače te koje još mjere i poticaje očekuju u budućnosti.

Kroz imanje ih je proveo iskusni vlasnik, koji se poljoprivredom bavi već tridesetak godina, te im s ponosom pokazao što se trenutno uzgaja – vinova loza, paprika, krumpir, bob, luk, tikvice, krastavci..., koje će potom zamijeniti druge vrste – od buča do lubenica, kako kojima dolazi vrijeme za sadnju. Svi plastenici imaju sustav navodnjavanja, po potrebi i grijanja, no, iako su ta ulaganja u početku velika i svaka biljka traži brigu tijekom cijele godine, rad u poljoprivredi na ovaj način još uvijek je isplativ. Ne treba ni naglašavati da se radi o ekološkoj proizvodnji, koja je vrlo zahtjevna.

Ono što muči većinu hrvatskih poljoprivrednika, kao i naše lokalne, je nedostatak radne snage, zbog čega su morali smanjiti i samu proizvodnju, a ne pogoduje im ni velik uvoz koji svesrdno ide na ruku trgovačkim centrima, često bez provjere kvalitete.

No, s druge strane, Stjepan Čakanić istaknuo je zadovoljstvo gradskim mjerama i potporama, koje mu omogućuju ne samo opstanak, nego i nastavak proizvodnje te širenje u budućnosti.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao je kako će se s gradske razine i dalje povećavati sredstva za ruralni razvoj na području Samobora, koja za ovu godinu iznose ukupno više od 1,8 milijuna kuna, jer svima je zajednički cilj da na stolove Samoboraca i samoborskih ugostitelja dolazi zdrava hrana lokalnih poljoprivrednika pa se tako svaka uložena kuna u njihova gospodarstva višestruko vraća. Jedna od ideja je i da se uskoro na tržnicama posebno označe mjesta domaćih proizvođača, kao dodatno jamstvo kupnje autohtonih namirnica.

Pohvale i čestitke na ustrajnom radu uputila je vlasniku OPG-a i Sanja Horvat Iveković te naglasila kako sve važnije postaje pitanje uzgoja domaćih sorti, a time i zdrave prehrane svih generacija, pogotovo djece.

M.K.

 

Gradski čelnici obišli OPG Stjepana Čakanića u Hrastini

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002