19.02.2021.

Trgovačko društvo Komunalac d.o.o. nabavilo je novo vozilo Unimog U 219

S priključcima vrijedi 2.129.100 kuna

Trgovačko društvo Komunalac d.o.o. nabavilo je novo vozilo Unimog U 219

Trgovačko društvo Komunalac d.o.o. nabavilo je novo vozilo Unimog U 219 s priključcima, ralicom i posipačem za potrebe zimske službe te kranskom kosilicom. Koristit će se za potrebe ljetnog i zimskog održavanja prometnica na području Grada Samobora.

Vozilo je nabavljeno u postupku javne nabave, a vrijednost nabave je 1.703.245 kn bez PDV-a, od kojih je iznos od 1.500.000 kn u proračunu osigurao Grad Samobor.

A.B.

 
19.02.2021.

Održana 28. izvještajna i izborna skupština Udruge HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje

Miljenko Komes ostaje na čelu HVIDR-e

Udruga HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje održala je 12. veljače svoju 28. redovnu izvještajnu i izbornu skupštinu u prostoru Spomen sobe branitelja 151. samoborske brigade i Domovinskog rata. Prije početka službenog dijela skupštine odana je počast braniteljima paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća kod spomen križa ispred bivše vojarne.

Uz 34 člana udruge, sjednici su kao gosti nazočili predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj i predsjednik HVIDR-e Zagrebačke županije Stjepan Gudec.

U prvom dijelu skupštine usvojena su izvješća o radu udruge, materijalno-financijsko izvješće te izvješće Nadzornog odbora za proteklu godinu, a usvojeni su planovi i program rada udruge za 2021. i 2020. godinu.

Po završetku izvještajne skupštine održana je i redovna izborna skupština. Kandidati za tijela udruge predstavili su se članovima i glasačima, nakon čega se pristupilo tajnom glasovanju.

Miljenko Komes, dosadašnji predsjednik udruge, ponovno je dobio povjerenje članova i izabran je za predsjednika i u novom četverogodišnjem mandatu. Uz Komesa, u Predsjedništvo su izabrani Ivan Belan (zamjenik) te Josip Franceković, Stjepan Husta, Željko Kirin, Branko Pavlović i Miljenko Šeketa kao članovi. Na čelu Nadzornog odbora je Franjo Horvat, a članovi su Josip Jakopač i Marijan Telišman. Sud časti radit će u sastavu Josip Pavlić – predsjednik, Josip Telišman i Alan Šetrajčić (članovi).

Miljenko Komes zahvalio je svima na ukazanom povjerenju te izrazio želju da se i dalje zajednički radi na dobrobit članova udruge. Nada se da će 2021. godina epidemiološki biti bolja pa će se moći realizirati zacrtani programi, pogotovo oni na terenu s učenicima srednjih škola i obilazaka prvih crta bojišnica Domovinskog rata.

V.V.

 
19.02.2021.

Mihael Zmajlović najavio kandidaturu za župana Zagrebačke županije

Dolazi vrijeme moderne, efikasne i poštene županije!

Mihael Zmajlović najavio kandidaturu za župana Zagrebačke županije

Mihael Zmajlović najavio je svoju kandidaturu za župana Zagrebačke županije, a predstavljanje je održano ispred hotela na Miramarskoj cesti u Zagrebu kao simbolička kritika aktualne vlasti u županiji, koja upravlja iz centra Zagreba. Pod motom "Županija kakvu trebamo", Zmajlović je objasnio glavne smjernice svoje kandidature.

- Na kraju smo jednog 20-godišnjeg razdoblja vlasti i modela upravljanja koji je Zagrebačku županiju učinio bezidejnom, neprepoznatljivom i nezanimljivom i samim stanovnicima. Imam znanje, iskustvo, motivaciju, emociju za stvaranje moderne, efikasne i poštene županije. Imao sam i dosad sreće i čast služiti građanima i kao gradonačelnik Jastrebarskog i kao ministar zaštite okoliša i prirode. Hrabrost da pokrenem nove stvari i ponos na ono što sam ostavio iza sebe, moja su najveća motivacija da se borim za novu, drugačiju županiju u vremenu koje je pred nama - izjavio je Mihael Zmajlović i naglasio kako vjeruje da počinje vrijeme promjene u jednom od najperspektivnijih i najprosperitetnijih područja Hrvatske.

Kandidaturu Mihaela Zmajlovića podržao je i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

- Mihael je odličan kandidat za župana, jer ima iskustvo u javnoj vlasti i iza sebe odlične rezultate. Dobro poznaje situaciju u Zagrebačkoj županiji, razumije potrebe stanovnika i ima snagu provesti potrebne promjene. SDP želi graditi bolju Hrvatsku, a to možemo jedino tako da gradimo bolju lokalnu i regionalnu vlast. U Zagrebačkoj županiji, nažalost, vlada stranka čije je vodstvo zagrezlo u klijentelizam i korupciju. Mi ćemo se protiv toga boriti odlučno i ustrajno, jer naš konačni cilj je stvoriti sretnije, poštenije i solidarnije društvo - rekao je Grbin.

Stanovnici Zagrebačke županije gotovo uopće ne znaju da je županija osnivač osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja, hitne službe i niza drugih institucija, od županijskih cesta do razvojne agencije. Trenutni župan je na vlasti već 20 godina, ali nema tog projekta za koji bi se moglo reći da je kapitalan i da je obilježio ovaj mandat.

- Zagrebačka županija treba promjene, konkretna ulaganja u infrastrukturu, turizam i poljoprivredu. Treba ljude koji će vratiti povjerenje u institucije, koji neće opraštati korupciju, ljude koji će raditi u interesu stanovnika. U Zagrebačkoj županiji moguć je standard bolji od prosjeka, inovativno i zdravo poduzetništvo, kvalitetno zdravstvo. No, prije svega važno je imati plan i ne bojati se pitati stanovnike što oni žele i kakvu županiju trebaju - istaknuo je Zmajlović i naglasio kako on nudi rješenja za ove probleme utemeljene na viziji moderne i efikasne županije te dosadašnjem uspješnom iskustvu upravljanja javnim politikama koje je stekao na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Podršku Zmajloviću svojim su prisustvom pružili i Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog, i Denis Kralj, gradonačelnik Grada Vrbovca, Alen Prelec, načelnik Brdovca, Željko Filipović, načelnik Općine Kloštar Ivanić, Sanja Horvat Iveković, zamjenica gradonačelnika Samobora, aktualna zamjenica župana Nadica Žužak te brojni drugi dužnosnici SDP-a Zagrebačke županije. Potvrdili su da ih posljednjih godina vlast u županiji nedovoljno prati u smislu inovativnih i pametnih rješenja koje oni sami promoviraju u svojim lokalnim sredinama te da bi s mladim, novim županom kakav je Zmajlović županija sigurno dobila novi, neophodan vjetar u leđa.

(Sponzorirani članak)

 
19.02.2021.

Na sjednici Gradskog vijeća, zbog promjene Zakona, izmijenjen Statut Grada Samobora

Uz gradonačelnika jedan zamjenik i 21 vijećnik

Popuštanje epidemioloških mjera omogućilo je ponovno održavanje sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora u Centru za mlade Bunker. U nepunih sat vremena, gotovo bez rasprave, gradski su vijećnici 18. veljače završili kratki dnevni red od 8 točaka 34. sjednice ovoga mandata koji se bliži kraju.

Radi usklađivanja s nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, jednoglasno i bez rasprave donesena je Statutarna odluka o izmjenama i dopunama Statuta Grada Samobora. Uz izmjene odredbi o referendumu i zborovima građana, svakako su najvažnije promjene da će se broj gradskih vijećnika već na sljedećim izborima smanjiti s 25 na 21, a gradonačelnik neće više imati 2 već samo jednog zamjenika.

Iz istog razloga usvojen je, ali većinom glasova, i Prijedlog za izmjene i dopune Poslovnika o radu Gradskog vijeća, koji će, prije konačnog usvajanja na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, u konačnom tekstu predložiti Odbor za statutarno – pravna pitanja.

Većinom glasova i bez rasprave donesene su i dvije odluke koje će ubuduće omogućiti Gradu da temeljem koncesije ili ugovora dodijeli pravnoj ili fizičkoj osobi obavljanje komunalnog linijskog prijevoza putnika na području Grada, o čemu je vođena poduža rasprava na prošloj sjednici Gradskog vijeća.

Po obavljenom javnom natječaju, jednoglasno je za obavljanje poslova prijevoza pokojnika u ovoj godini, koji se financiraju iz Proračuna Grada, odabrana kao najpovoljnija ponuda trgovačkog društva Pogrebnik Mima d.o.o.

Iako je vijećnica Irena Franceković nakon uvodnog i dodatnih obrazloženja pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte EU Marinka Džepine tvrdila da to nije u skladu sa zakonom, opovrgnuo ju je i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec pa je većinom glasova donesena Odluka o ukidanju statusa općeg dobra i prijenos u vlasništvo Grada Samobora poljskih putova na području budućeg kompleksa Gospodarske zone Bobovica.

Većinom glasova, ali bez rasprave, prihvaćeno je Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe za prosinac 2020. godine, a na kraju je, jednoglasno i uz odobravanje, donesena Odluka o darovanju vatrogasnog vozila autocisterne Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Samobora.

Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić najavio je da će se posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u ovom mandatu održati oko 20. ožujka.

D.K.

AKTUALNI SAT

I aktualac ove sjednice nije potrajao niti polovicu svoje uobičajene dužine.

Nezavisni vijećnik Vladimir Skendrović pročitao je pismo skupine građana koji smatraju da je protekli Samoborski fašnik bio sramotan pa traže da onaj tko kontrolira rad Turističke zajednice, zajedno s njezinom direktoricom, dobije otkaz. Također, tvrde da u posljednjih 10-ak godina ni jedna manifestacija u gradu nije opravdala ulaganja.

Osim toga, Skendrović je podržao prijedlog Gradske uprave da se dodatnom mjerom jednokratne novčane pomoći pomogne samoborskim ugostiteljima, ali da se lista korisnika te pomoći proširi i na teretane i OPG-ove.

Skendrović je zatražio i izvješće o tome kako se kontroliraju isplate u NK Samobor, uz napomenu da je, navodno, tamo opet došlo do nekih prijepora.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec odgovorio je da rad Turističke zajednice kontroliraju Vijeće i Skupština TZ i složio se da rad TZ može biti i bolji, no epidemiološka situacija sigurno je zaslužna da su turistički dolasci u Samobor na Fašnik bili neusporedivo skromniji nego inače.

Za pomoć ugostiteljima, rekao je Stanec, bit će potreban rebalans proračuna da bi se ta sredstva osigurala, a nije isključio ni mogućnost da se lista korisnika pomoći proširi, jer je u ovom trenutku na gradskom računu 18,2 milijuna kuna, što govori o stabilnosti poslovanja Grada.

Stanec je za NK Samobor ustvrdio da ima svoju Skupštinu, Upravni i Nadzorni odbor te se Grad u njihov posao ne miješa.

Nazavisnu vijećnicu Irenu Franceković zanimalo je kako će se, nakon izgradnje biciklističke staze u Samoborskom polju na trasi sadašnjeg poljskog puta, poljoprivrednicima omogućiti daljnje korištenje puta traktorima te hoće li biti kakvog zadiranja u privatne parcele. Dodala je da je Prostornim planom Zagrebačke županije tamo predviđena trasa buduće autoceste pa se boji da će ti novci biti bačeni. Osim toga, pitala je i za zgradu koja se gradi na području obiteljskih kuća između Zagrebačke ulice i Ulice samoborskih bratovština, za koju je građevinska dozvola izdana na ime bivšeg pročelnika Mladena Ogrinca i navodno je preprodana, nema pravi pristupni put, a navodno će tamo biti zgrada s čak pet stanova, što nije u skladu s važećim planom.

Željko Stanec rekao je da se u izgradnji biciklističke staze neće zadirati u privatna zemljišta te da trasa biciklističke staze nema veze s trasom buduće autoceste.

Pročelnik Upravnog odjela za provođenje dokumenata prostornog uređenja i gradnju Davor Bošković potvrdio je da je došlo do promjene investitora za zgradu u Ulici samoborskih bratovština, ali da prenamjene gradnje nema i bit će to zgrada s tri stana.

Na sjednici je pročitano pismo HDZ-ovog vijećnika Lovre Mihelića, koji navodi da je Udruženje obrtnika Samobor uložilo novac u projekt Centra enogastronomije i obrtništa u staroj školi u Langovoj ulici pa pita zašto je Grad odlučio taj prostor prenamijeniti u Veleučilište.

Željko Stanec, a kasnije i Miran Šoić, podsjetili su na razloge o kojima je bilo riječi i na prošloj sjednici Gradskog vijeća, budući da se projekt Udruženja obrtnika nije uspio realizirati, pa su pojedinci ili pojedinac, koji se stavljaju ispred obrtnika Grada Samobora, krenuli u drugi projekt, ali bez osiguranja potrebnog novca.

Vijećnik Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365 Damir Skok je zahvalio svima koji su radili na dobivanju priznanja za Samoborsku kremšnitu i Rudarsku greblicu.

Vijećnik HSS-a Željko Bošković ponovno je govorio o problemu parkiranja planinara uz Lipovečku Gradnu u Velikom i Malom Lipovcu tijekom vikenda, budući da se uplatnicama s kaznama koje vozačima za nepropisno parkiranje na vozilima ostavlja samoborsko komunalno redarstvo ne šalje baš dobra poruka. Stoga je od gradske uprave zatražio da se pronađe neko rješenje za to parkiranje. Založio se i za rješavanje pitanja slabog i sporog interneta u brdskim dijelovima grada, što je došlo do izražaja kada su mnogi bili prisiljeni svoje školske i radne obveze rješavati na daljinu, a nisu mogli.

Željko Stanec rekao je da na području Smerovišća i Lipovca Grad nema svoje zemljište na kojemu bi mogao osigurati parkiralište i ustvrdio da bi se to moglo riješiti uvođenjem novog besplatnog javnog prijevoza i pojačanjem linija prema tim područjima vikendom. Planinari bi svoja vozila mogli ostaviti u gradu, na Autobusnom kolodvoru ili na parkiralištu u Kompareovoj ulici te koristiti autobusni prijevoz do planinarskih odredišta.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković podsjetila je da problem s kvalitetom internetskog signala u brdsko-planinskim područjima imaju mnogi u Hrvatskoj te istaknula da se Grad već više puta pisanim putem obraćao mnogim institucijama, od Ministarstva obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje do HAKOM-a i CARNET-a, a odgovori su bili da će se ulagati u mrežu u budućem vremenu, razvijati je i pojačavati signal, ali i da je to dosta skupo te je predložila da se zajedničkom inicijativom Gradskog vijeća ponovno zatraži rješavanje tog problema.

 

Trgovačko društvo Komunalac d.o.o. nabavilo je novo vozilo Unimog U 219

Održana 28. izvještajna i izborna skupština Udruge HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje

Mihael Zmajlović najavio kandidaturu za župana Zagrebačke županije

Na sjednici Gradskog vijeća, zbog promjene Zakona, izmijenjen Statut Grada Samobora

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002