30.07.2021.

Samoborski muzealci aktivni su cijelo ljeto

Tkanje uz učenje, zabavu i druženje

Park ispred Samoborskog muzeja tijekom srpnja i kolovoza mjesto je za dječje edukativno-kreativne radionice, najavili su samoborski muzealci i tu ideju provode u djelo. Naime, tijekom srpnja mladi stanovnici našega grada mogli su sudjelovati u brojnim besplatnim programima i upoznati neobična bića iz srednjovjekovnih priča, izgraditi vlastitu srednjovjekovnu utvrdu, okušati se u starim zanatima, postati mali arheolozi, otkriti tajne kneževskih grobova, poslušati priču o lovcu na mamute, otkriti stare i nove fosile, okititi se rožicama od krep papira, postati mali tkalci i u sve tome se zabaviti.

Posjetili smo radionicu Malci tkalci i uvjerili se kako sve to savršeno funkcionira. Kako i ne bi, kada je uz kustosicu Muzeja Nikolinu Vuković kao voditelj djecu tkanju učila Katica Tkalčić. Svoje dugogodišnje iskustvo u ovim programima nastoji prenijeti na mlađe naraštaje. Naravno, na ovoj radionici ispred Samoborskog muzeja bitno je predočiti principe rada kako bi jednog dana netko od njih zaista poželio sjesti za tkalačni stan.

- Djeca ovdje mogu naučiti osnove tkanja i to ono najjednostavnije na štapiće s obzirom na njihovu dob, ali tako mogu učiti baš svi, od 7 do 77 godina. Važno je da shvate kako nastaje tkanina, a nakon toga slijede naprednije faze koga će to zainteresirati. Sama izrađujem male tkalačke stanove od 30 cm širine na kojem onda djeca i ostali mogu raditi šalove, ogrlice, podmetače za stolice i slično. Na ovoj radionici oni sada rade narukvice, jer im je to najzgodnije budući da ne traje predugo, a ostaje im i uspomena na radionicu - pojašnjava nam Katica Tkalčić koja se iznenadila koliko je puno zainteresiranih za učenje o tkanju.

Tko nije stigao na ovu radionicu, nova radionica Malci tkalci ponovno će se održati predzadnjeg tjedna u kolovozu, a budući da Katica Tkalčić ne skriva svoje znanje, spremna ga je prenijeti zainteresiranim i u svojoj kući u Rudarskoj Dragi gdje, kako smo već spomenuli, sama izrađuje tkalačke stanove na kojima se sve može vidjeti i naučiti.

- Želja mi je da nešto ostavim mladima pa sam nakon stanke opet se angažirala u ovom projektu kako bi prenijela to svoje znanje - istaknula je naša sugovornica Katica Tkalčić te se potom ponovno posvetila pokazivanju kako se stavlja osnova, kako potka i kako sve to zajedno povezati.

Kustosica Samoborskog muzeja Nikolina Vuković poručuje da se radionice ispred Samoborskog muzeja nastavljaju i u kolovozu, i to dva puta tjedno - srijedom i četvrtkom. One će biti različite tematike, vezane uz stalni postav Muzeja. Dodaje i kako su vrlo zadovoljni dosadašnjim odazivom polaznika, koji je bio veći nego prošle godine, pa će se ovaj uspješan i zanimljiv program sigurno nastaviti i sljedećeg ljeta, jer se koncept provođenja praznika na otvorenom i uz druženje pokazao kao pun pogodak.

Mato Šipuš

 
30.07.2021.

Čuvari prirode imaju svoj dan – Svjetski dan rendžera

Čuvari i promicatelji zaštite prirode

Čuvari prirode imaju svoj dan – Svjetski dan rendžera

Svjetski dan rendžera obilježava se 31. srpnja u spomen na ubijene i ranjene rendžere koji su stradali na dužnosti te se slavi rad rendžera koji svojim predanim radom štite svjetska, prirodna i kulturna bogatstva. Prvi Međunarodni dan rendžera obilježen je 2007. godine na inicijativu Međunarodne udruge rendžera. Obavljajući ovaj posao godišnje smrtno strada oko 150 rendžera, većinom u Aziji i Africi, ali se stradavanja događaju i u Europi, bilo da se radilo o događanjima u prometu, uslijed prirodnih nepogoda, u raznovrsnim akcijama spašavanja, a u posljednje vrijeme i od virusa COVID-19.

U Hrvatskoj su rendžeri čuvari prirode koji vrše neposredan nadzor u zaštićenim područjima, a zaposleni su u javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode ili zaštićenim područjima županija. Posao čuvara prirode je više od obične šetnje u prirodi: čuvar prirode je na terenu neovisno o godišnjem dobu, klimatskim uvjetima ili dobu dana, a posjeduje i raspolaže znanjem o ekologiji, zaštiti prirode te prirodnim i kulturnim vrijednostima te procesima pojedinog zaštićenog područja.

Hrvatski čuvari prirode, baš kao i njihove kolege u cijelom svijetu, prvenstveno su ljubitelji prirode, koju su svoju ljubav u životinjski i biljni svijet pretvorili u svakodnevni posao. Kako bi svoj posao mogli što kvalitetnije obavljati i na zadovoljstvo cijele društvene zajednice, 2010. godine osnovali su svoju strukovnu udrugu Hrvatski rendžer. Udruga je osnovana u cilju unapređenja struke čuvara prirode putem njihovog kontinuiranog i cjeloživotnog obrazovanja i osposobljavanja, kao i radi promicanja same zaštite prirode te uloge samih rendžera u očuvanju zaštićenih područja.

Cijeneći doprinos svojih stradalih kolega u obrani zaštite prirode rendžeri diljem svijeta su pokrenuli projekt „The thin green line“, kojim se prikupljaju novčana sredstva i druge donacije, kako bi se pomoglo obiteljima stradalih kolega.

Svjetski dan rendžera, dan je posvećen svim čuvarima prirode i njihovoj ulozi u zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine. Budimo uz rendžere na Svjetski dan rendžera.

dr.sc. Tatjana Masten Milek, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

 
30.07.2021.

Upozorenje građanima i osobito pčelarima

Novi čin borbe protiv komaraca

Upozorenje građanima i osobito pčelarima

Iz samoborskog Komunalca upozoravaju sugrađane, a osobito pčelare, da će tvrtka Zagrebački ekološko sanitacijski higijenski servis u ponedjeljak, 2. kolovoza, u vremenu od 4 i 30 do 7 sati provoditi mjeru suzbijanja komaraca adulticidnim tretmanom, tj. zamagljivanjem. To će se odvijati na kanalu uz prometnicu i kanalu uz staru prugu u Domaslovcu, na kanalima u Perivoju, Kolokočevcu, Bobovici, Trebežu, Vrbovcu, uz bivšu vojarnu te Molvicama i Rakovom Potoku. Također, tretman će se odvijati na potoku i močvarištu uz potok Gradnu i to cijelim tokom kroz grad (od Šetalište uz mlinove, preko Šetališta Franje Tuđmana, parka Vugrinščak, do šoderice i obalnog pojasa Otok/Savrščak), kao i na jezeru u Bobovici, vodotoku Gradne i Rudarske Gradne te vodotocima u Maloj Rakovici, Rudarskoj Dragi i Hamoru. Tretman će obuhvatiti i nizove živice kroz grad, nizove grmolikog raslinja te rubove šuma na svim navedenim lokacijama, s posebnom pozornošću na zapuštene građevine.

Zbog odvijanja ovog trećeg po redu adulticidnog tretmana na području Samobora upozoravaju se pčelari da na vrijeme uklone košnice s pčelama, a građane da se u razdoblju provođenja tretmana ne zadržavaju na otvorenom, zatvore prozore i prekriju bazene. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, tretman će biti odgođen za jedan dan.

M.Š.

Foto: ilustracija

 

Samoborski muzealci aktivni su cijelo ljeto

Čuvari prirode imaju svoj dan – Svjetski dan rendžera

Upozorenje građanima i osobito pčelarima

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002