09.04.2021.

Priopćenje Stožera civilne zaštite grada Samobora

Pridržavajmo se mjera i zaštitimo zdravlje

Priopćenje Stožera civilne zaštite grada Samobora

Iako je od početka pandemije već prošlo više od godinu dana, broj osoba pozitivnih na koronavirus nažalost raste, no usprkos tome, zahvaljujući neumornom radu liječnika, epidemiologa i svih nadležnih službi, nužno je shvatiti ozbiljnost situacije.

Ukupan broj oboljelih od virusa COVID-19 u Samoboru je trenutno 2922, a novooboljelih je danas 34. Ukupno je dosad na području Samobora izliječeno 2749 osoba, trenutno aktivnih je 163. Preminulo je, nažalost, 10 osoba.

Sve propisane epidemiološke mjere, odluke i preporuke na razini države i županije obvezne su za sve i, ako ih se svi budemo pridržavali, situacija se mora poboljšati, stoga još jednom apeliramo prije svega na odgovorno ponašanje svakog od nas. Obvezno održavajte socijalnu distancu, provodite pojačanu osobnu higijenu, redovito provjetravajte zatvorene prostore i gdje god je potrebno nosite medicinske maske ili maske za lice.

Zaštitimo zdravlje sebe i svojih najbližih, obitelji, kolega, susjeda, prijatelja.

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Samobora

Željko Stanec

 
09.04.2021.

Pohađanje nastave od ponedjeljka

Niži razredi osnovnih škola i završni razredi srednjih škola uživo, ostali online

Pohađanje nastave od ponedjeljka

Učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola te učenici završnih razreda srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija od 12. do 16. travnja 2021. nastavu će pohađati uživo, dok će učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola te ostalih razreda srednjih škola nastavu pohađati na daljinu. Praktična nastava i vježbe u srednjoškolskim ustanovama u istom vremenskom razdoblju odvijat će se uživo – stoji u odluci župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

Odluka o organizaciji nastave za osnovne i srednje škole kojima je osnivač Zagrebačka županija donesena je na preporuku Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

Također, preporuča se gradovima Samoboru, Zaprešiću, Velikoj Gorici i Vrbovcu, koji su osnivači osnovnih škola na svojem području, da nastavu organiziraju sukladno županijskoj odluci.

M.S.

 
09.04.2021.

Radovi na novom vrtiću u Pavučnjaku u punom su jeku

Najesen u svoj vrtić

Krajem rujna 2020. godine započeli su radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića u Pavučnjaku, vrijednog gotovo 5 milijuna kuna. Sredstva za gradnju i opremanje vrtića osigurao je proračunom Grad Samobor, radove izvodi domaća tvrtka VM Gradnja, a vrtić, koji se nalazi odmah pokraj tamošnje osnovne škole, bit će područni objekt gradskog Dječjeg vrtića Grigor Vitez.

Nakon izgradnje vrtića u bivšoj vojarni i dogradnji onoga u Bregani, na red je došao i vrtić u Pavučnjaku, koji će omogućiti stanovnicima ovog dijela Samobora smještaj brojnih mališana predškolske dobi te pokriti potrebe ne samo Pavučnjaka, već i Petkovog Brega, Drežnika, pa i Rakovog Potoka.

Na ovaj način nastavlja se ulagati u sve dijelove Samobora, kako bi se djeci omogućilo da pohađaju vrtić i školu u blizini doma, a na taj način nastoje se osigurati uvjeti u kojima će i mlade obitelji rado birati baš ovakva naselja za život. Grad nadalje ulaže znatna sredstva i u očuvanje područnih škola kako bi se olakšalo djeci i roditeljima iz udaljenijih naselja.

Gradilište vrtića obišli su zamjenici gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec, u pratnji ravnateljice DV Grigor Vitez Sandre Ivanuš, koji su se mogli uvjeriti kako sve teče po planu i prvih 45-ero djece, u dvije mješovite skupine, s početkom nove pedagoške godine moći će s veseljem krenuti u svoj novi, moderan i potpuno opremljen vrtić.

Nakon što su izvedeni svi grubi građevinski radovi, sada je u tijeku postavljanje unutarnje i vanjske energetski učinkovite izolacije te svih potrebnih instalacija i priključaka, a potom slijedi unutarnje opremanje sa svim potrebnim namještajem i pedagoškim pomagalima.

U zgradi dječjeg vrtića bit će se višenamjenska dvorana, prostor za smještaj djece jasličke dobi, kao i prostor za smještaj djece za više uzraste.

U tijeku je ishođenje građevinske dozvole i za dogradnju vrtića u Krklecovoj ulici, čime će se osigurati dovoljno mjesta za svu djecu, osobito s obzirom na kontinuirano povećanje broja stanovnika, a time i zadovoljiti potreba za smještajem mališana.

P.A.

 
09.04.2021.

Konferencija za medije ravnatelja Doma zdravlja Zagrebačke županije i predsjednice Stručnog vijeća

20 godina Kožića i njegovih devastiralo zdravstveni standard Samoboraca

Ispred stražnjeg ulaza u samoborski Dom zdravlja održana je u petak, 9. travnja, konferencija za medije koju je, potaknut "brojnim predizbornim napadima na rad ispostava Doma zdravlja Zagrebačke županije", sazvao ravnatelj Većeslav Bergman, kojemu se pridružila i predsjednica Stručnog vijeća Marija Vrca Botica u pratnji voditelja ispostava koje djeluju unutar ustanove, a sve radi "zaštite digniteta zdravstvenih djelatnika koji predano rade svoj posao".

Nakon gotovo sat vremena "predavanja" ravnatelja Bergmana i predsjednice Vrce Botice o tome kako je Dom zdravlja Zagrebačke županije, njegovih 8 ispostava te 48 područnih ambulanti, ogledan i uspješan primjer organizacije i pružanja zdravstvenih usluga svim stanovnicima županije ne samo u Hrvatskoj, već i šire, novinari su na postavljena konkretna pitanja mogli dobiti tek odgovore koji su već ionako svima poznati.

Prema riječima ravnatelja Bergmana, nema boljeg sustava na svijetu u ovim financijskim okvirima pa stoga neće dozvoliti "politička prepucavanja" na račun svojih djelatnika, nakon čega je rekao i kako u sustavu fali barem 2000 liječnika, kvalitetan specijalistički kadar, županijska bolnica i još puno toga, ali oni poduzimaju sve što se može.

Marija Vrca Botica pohvalila se pak brojnim uspjesima struke i zatražila novinare da više o tome pišu, a potom "pošpotala" one pacijente koji ne samo da stalno zovu telefonom, nego se ne znaju služiti ni internetom.

Na konferenciji se pojavila i nekolicina prosvjednika s transparentima na kojima su bile ispisane kritike koje se tiču konkretnog rada samoborskog Doma zdravlja pa do stanja same zgrade i uvjeta u kojima rade naši zdravstveni djelatnici, a u koju se nije ulagalo već desetljećima.

Ravnatelj Bergman odgovorio je kako se radi o dugačkim procedurama i natječajima, bez kojih nema ni obnove.

Dakle, građani Samobora i nakon 20 godina ostaju na čekanju za bolje zdravstvene usluge i uvjete liječenja, iako je upravo naš Dom zdravlja i sjedište Doma zdravlja cijele županije.

Već 20 godina imamo i istog župana, koji jednako dugo "tupi" kako je Samobor bogat grad pa se tu dobro živi i ne treba nam više puno.

A bez županijskog "amena" nema ni boljeg Doma zdravlja.

To je ipak politika, jer nijedan doktor vas ne bu pital u kojoj ste stranci.

M.K.

 
09.04.2021.

Kandidat za župana Zagrebačke županije najavljuje bolje zdravstvene usluge u Svetoj Nedelji

Zmajlović: Trebaju nam pedijatar i ginekolog!

Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, ponovno je 8. travnja, u Svetoj Nedelji, komentirao neplansko upravljanje zdravstvom u Zagrebačkoj županiji. Kao dva najveća problema istaknuo je manjak specijalista i nedostatak uređaja za preglede u pojedinim gradovima. Tako je u županijskim domovima zdravlja moguće da nemate rendgen kao u Svetom Ivanu Zelini ili pak imate uređaj, ali nemate radiologa da na njemu radi, kao što je to slučaj u u Jastrebarskom. U Svetoj Nedelji nema specijalista poput pedijatra i ginekologa, koji su dio primarne zdravstvene zaštite.

- Nedopustivo je da županija svake godine u zdravstveni sustav povrh plaća za zdravstvene radnike ulaže dodatnih 40 do 50 milijuna kuna proračunskih sredstava, a da je rezultat toga loša usluga. Sveta Nedelja dobila je status grada još 2006. godine i jedini je grad u Zagrebačkoj županiji koji nema svoju ispostavu Doma zdravlja. Drugim riječima, župan Kožić se nije u 15 godina potrudio da građanima Svete Nedelje osigura ispostavu Doma zdravlja. To za sobom povlači niz problema, od kojih je jedan i činjenica da u gradu nema hitne službe. Pristup kvalitetnoj zdravstvenoj usluzi je minimum standarda koji županija mora osigurati i to će biti jedno od prioritetnih područja mojeg mandata - komentirao je Zmajlović.

Stanovnici Zagrebačke županije za većinu pregleda i dalje moraju u Zagreb, zbog toga što u domovima zdravlja na području županije nedostaje zdravstvenih djelatnika. U Svetoj Nedelji, prema zadnjem popisu stanovništva, živi oko 18 000 stanovnika, od toga nešto više od 3000 djece do 15 godina te otprilike 7000 žena. Stanovnici Svete Nedelje, zbog nedostatka pedijatra i ginekologa, prisiljeni su ići u Samobor ili kod privatnih specijalista, što iziskuje dodatne troškove.

Potrebe za liječnicima specijalistima u županijama planiraju se na razini Republike Hrvatske. Još 2015. godine planirano je da Sveta Nedelja mora imati pedijatra i ginekologa.

- Županija nije bila u stanju 6 godina osigurati dva specijalista na području Grada Svete Nedelje, a kad su za ravnateljstvo Zavoda za hitnu medicinu kupovali privatnu kuću, sve je od natječaja do odobrenja kredita riješeno u mjesec dana. To jasno pokazuje da prioritet vlasti nisu građani i kvalitetne usluge u zdravstvu - rekao je Zmajlović.

Dodatno je podsjetio na nekoliko konkretnih projekata iz svoje kampanje kao što su mobilni timovi specijalista, sistematski pregledi za umirovljenike, a najavio je i program protiv ambrozije, koja muči preko 30% stanovnika Zagrebačke županije i predstavlja najrašireniji i najagresivniji peludni alergen.

Zaključno je pohvalio i sve djelatnike u zdravstvu, koji se trude i rade odličan posao, unatoč lošim uvjetima rada koje imaju od strane županije kao osnivača zdravstvenih ustanova.

(Sponzorirani članak)

 

Priopćenje Stožera civilne zaštite grada Samobora

Pohađanje nastave od ponedjeljka

Radovi na novom vrtiću u Pavučnjaku u punom su jeku

Konferencija za medije ravnatelja Doma zdravlja Zagrebačke županije i predsjednice Stručnog vijeća

Kandidat za župana Zagrebačke županije najavljuje bolje zdravstvene usluge u Svetoj Nedelji

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002