11.07.2021.

Žetvene svečanosti Udruge Etno fletno u Vrbovcu

Fletni pri delu i pri jelu

Još ni danas nema seljaka poljoprivrednika kojemu je život i posao lak, unatoč svim blagodatima tehnike i dostupnih tehnologija. Imanje, ma kako skromno bilo, traži gospodara i radnika koji će svaki dan brinuti da njegovo blago i familija zimu dočekaju spremni, da na stolovima i u štalama ima dovoljno hrane za sve dok čekaju sljedeći prirodan ciklus za sadnju, sjetvu i uzgoj svega što im je potrebno da opstanu. Zato je i žetva pšenice bila itekako važna.

A kako se nekad želo pokazali su i ove godine članovi i članice Udruge Etno fletno, koji su se u subotu, 10. srpnja, okupili na imanju Jadranke Beljak i Željka Gabreka u samoborskom Vrbovcu, gdje su održane ovogodišnje Žetvene svečanosti. Pridružili su im se brojni mještani, prijatelji i gosti iz obližnjeg Brdovca i Klinča Sela, a manifestaciji su nazočili i zamjenik gradonačelnice Grada Samobora Petar Burić, predsjednica Gradskog vijeća Irena Franceković i predsjednik Vijeća MO Vrbovec Lovro Mihelić.

Na polje se sa starim, ali dobro izbrušenim srpovima, kosama i grabljama krenulo s pjesmom, a žetelice i kosci fletno su potom pšenicu vezali u snopove spremne za vršenje. Gazdarica ih je već na polju okrijepila tradicionalnom "južinom" – kukuruznim kruhom, sirom i vrhnjem, kuhanim buncekom, čvarcima i nezaobilaznom kupicom vina "z demižonke", kak je to već red u našem kraju.

Nakon završenog posla svi su se okupili ispred doma Beljakovih, gdje su ih prije zajedničkog blagovanja redom pozdravili predsjednica Udruge Etno fletno Marija Lindić, Lovro Mihelić, Petar Burić i Irena Franceković, poželjevši svima još jedno ugodno druženje, ali i ustrajnost u očuvanju i širenju tradicije ovakvih narodnih običaja, koji uvelike određuju i oplemenjuju ne samo sela u okolici, već i sam Samobor, u koji dolaze svi oni koji prepoznaju i tu kupuju autohtone domaće proizvode.

Sljedeći korak, kako su najavili iz Udruge Etno fletno, zaštita je našeg "kuruznog" kruha i specifičnog postupka njegove izrade na županijskoj razini.

M.K.

 
11.07.2021.

Akcija darivanja krvi u Galgovu

Pristupilo 12 dobrovoljnih darivatelja

Akcija darivanja krvi u Galgovu

Ljetnoj akciji darivanja krvi u Galgovu odazvalo se u petak, 9. srpnja, 12 dobrovoljnih darivatelja, a od njih 11 prikupljene su dragocjene nove doze krvi. U galgovačkom društvenom domu akciji je pristupilo 10 muškaraca, među kojima jedan po prvi put, te dvije žene. Organizatori akcije bili su Gradsko društvo Crvenog križa Samobor i Mjesni odbor Galgovo.

Samoborski Crveni križ za kolovoz najavljuje novu dvodnevnu akciju, koja će se u Ulici Ilirskog pokreta u Samoboru održati u ponedjeljak i utorak, 2. i 3. kolovoza.

E.K.

 

Žetvene svečanosti Udruge Etno fletno u Vrbovcu

Akcija darivanja krvi u Galgovu

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002