11.08.2021.

Pressica županijskog i gradskog SDP-a u Samoboru

Koalicija SDP-a i HSS-a više ne postoji

Predsjednik županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović i predsjednica gradska organizacija SDP-a Samobor Sanja Horvat Iveković održali su u našem gradu 11. kolovoza pressicu u kojoj su još jednom naglasili nezadovoljstvo i ogorčenost ponašanjem HSS-a pri formiranju skupštine Zagrebačke županije i njihovu pretrčavanju u redove HDZ-a.

Sanja Horvat Iveković uvodno je rekla da je takvo ponašanje HSS-a bilo iznenađenje za gradsku organizaciju SDP-a zbog uspješne 12-ogodišnje suradnje u Samoboru te je stoga zavladala nevjerica i puno upita i članova i birača o tome. Začuđenost je bila tim veća jer je vodstvo HSS-a na državnom i županijskoj razini bilo stacionirano u Samoboru, predvođeno predsjednikom Krešom Beljakom pa su stoga SDP-ovci uvjereni kako je upravo u Samoboru i skovana županijska koalicija HSS-a sa HDZ-om i NL Stjepana Kožića te na taj način izdalo birače koji su na proteklim lokalnim izborima glasali za zajedničku listu SDP-a i HSS-a na razini Zagrebačke županije, istaknula je Sanja Horvat Iveković.

Mihale Zmajlović nadovezao se i rekao da je veliki broj birača, osobito u Samoboru, glasovao za tu zajedničku listu i za njega kao kandidata za župana pa je Samobor bio jako važan kao višegodišnja utvrda SDP-a i HSS-a je HSS-ovo pretrčavanje nazvao eklatantnom prevarom.

- Druga bi situacija bila da su samostalno izašli na izbore, onda bi imali samostalnu odgovornost što će učiniti s povjerenjem ljudi koji su za njih glasali. Veliki broj članova HSS-a poznajem dugo godina i smatram ih dobrim ljudima i kolegama, ali ovo što je učinilo vodstvo HSS-a je klasična izdaja i pljuvanje u lice Samoborkama i Samoborcima. To što su učinili HSS, Krešo Beljak i Martina Glasnović nije ništa drugo nego gaženja svega onoga za što su se borili proteklih više od 12 godina - naglasio je na pressici Mihael Zmajlović.

Dodao je i da SDP u Samoboru ima veliku potporu birača te zato smatra da se zbog njih moraju odnositi odgovorno, reagirati na ove stvari koje su se dogodile te će ubuduće donositi odluke koje će biti isključivo u njihovu interesu.

Zmajlović je ponovio i da je situacija oko konstituiranja skupštine Zagrebačke županije bila takva da se mogla formirati oporbena većina i da HSS nije morao pretrčati kako bi navodno spriječio trošak za nove izbore.

- U Samoboru su SDP i HSS sa nezavisnom vijećnicom dogovorili upravo takvu, nazovimo je, oporbenu većinu i u toj situaciji SDP je bio lojalan i odgovoran prema koalicijskom sporazumu i dogovoru s HSS-om poslije izbora, da bi na županijskoj razini taj isti HSS razvrgnuo koaliciju u pretrčao HDZ-u iako je postojala realna mogućnost da se oformi i drugačija većina. Ništa ne može opravdati takvu političku prostituciju, to je izdaja birača, to je nedopustivo - oštar je bio Mihael Zmajlović.

Što se tiče situacije u samoborskom Gradskom vijeću predsjednica samoborskog SDP-a Sanja Horvat Iveković rekla je da će se nastaviti odgovorno ponašati prema biračima, a kroz daljnje razgovore vidjeti što je najbolje u interesu grada Samobora i kako djelovati.

- Učinit ćemo ono što ćemo smatrati najboljim i za našu organizaciju i za naše birače te sve građane. Odluke ćemo donositi sukladno i odlukama naših stranačkih tijela i vidjeti što je adekvatno našim programima i politikama za koje se zalažemo - zaključila je Sanja Horvat Iveković.

M.Š.

 
11.08.2021.

Dvije samoborske škole partneri u prijavi europskog projekta

Projekt za jačanje STEM vještina

Dvije samoborske škole partneri u prijavi europskog projekta

OŠ Milana Langa iz Bregane i OŠ Samobor pridružile su se kao partneri u prijavi školama u Ivanić-Gradu koje bi trebale biti (ukoliko projekt bude odobren) svojevrsni nositelji u europskom projektu koji bi se provodio u deset škola Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije. Naziv projekta je Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj Regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području.

Cilj projekta je poboljšanje uvjeta i modela rada u STEM područjima s učenicima osnovnih škola kroz opremanje deset STEM učionica i razvoj najmanje četiri edukacijska programa za razvoj vještina u pojedinim STEM područjima. Učitelji i ostali odgojno-obrazovni djelatnici svoje će vještine unaprijediti kroz međusobnu suradnju, transfer znanja i učenje kroz rad na razvoju edukacijskih programa, a programi će potencijalno pokrivati sljedeća područja: biologija, fizika, matematika, tehnička kultura, razredna nastava i rad s darovitim učenicima.

Oprema će biti u jednakim omjerima raspodijeljena u svih 10 partnerskih škola koje će onda oformiti STEM učionice, a svaka učionica bi trebala biti opremljena multidisciplinarnom opremom (laserski pisač, 3D printer, DSLR fotoaparat, laptop i dr.) koja je nužna kao preduvjet za provedbu svakog programa ili podiže kvalitetu i mogućnosti provedbe na višu razinu.

Uz dvije samoborske škole, među deset škola su i OŠ Đure Deželića (Ivanić-Grad), OŠ Josipa Badalića (Graberje Ivanićko), OŠ Stjepana Basaričeka (Ivanić-Grad), OŠ Ludina, OŠ Zorke Sever (Popovača), OŠ Braće Radića (Kloštar Ivanić), OŠ Ksavera Šandora Đalskog (Donja Zelina) te OŠ "Braća Radić" (Martinska Ves). Odluke o odabiru očekuju se krajem siječnja.

Igor Matijašić, prof.

 
11.08.2021.

6. larvicidni tretman suzbijanja komaraca

Samobor nastavlja borbu s komarcima

6. larvicidni tretman suzbijanja komaraca

U srijedu i četvrtak, 11. i 12. kolovoza, tvrtka Zagrebački ekološko sanitacijski higijenski servis d.o.o. provodit će larvicidni tretman suzbijanja komaraca uz potoke i vode stajačice na području Grada Samobora. Ovaj 6. po redu larvicidni tretman provodi se postavljanjem granula u vode stajačice kako bi se suzbile ličinke komaraca, a tretman nije štetan za ljude, biljke i životinje.

Kako javljaju iz Komunalca, u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, tretmani će biti odgođeni za sljedeći dan.

I.H.

Foto: ilustracija HZJZ

 

Pressica županijskog i gradskog SDP-a u Samoboru

Dvije samoborske škole partneri u prijavi europskog projekta

6. larvicidni tretman suzbijanja komaraca

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002