12.09.2021.

Usta puna "komunikacije"

Umjesto komunikacije - komunikē

Usta puna

UVOD

Gradonačelnica Samobora i zamjenik joj gostovali su u četvrtak, 9. rujna, u emisiji Radio Samobora Tribina gradonačelnice. U nešto manje od sat vremena, a kad se odbije vrijeme utrošeno na pitanja slušatelja, pitanja voditelja emisije i ona postavljena putem e-maila, dopalo ih je za odgovore nekih oko pola sata. U tih pola sata puno se može reći, pojasniti i objasniti. "Top teme" bile su, očekivano, javni prijevoz, prijevoz školske djece i ostali komunalni problemi koji muče građane.

Napravili smo "dubinsku analizu" i zaključili kako smo čuli malo odgovora i budućih konkretnih rješenja, ali smo se naslušali o tome kako oni komuniciraju, i komuniciraju, i komuniciraju sa svima (spomenuvši tu riječ, statistički, u svakoj minuti svojih izlaganja), pa će opet komunicirati kad se vrate u svoje urede, uz nekoliko savjeta građanima kako bi oni trebali komunicirati prema njima i ostalim gradskim službama i institucijama.

No, umjesto komunikacije (veze, spajanja, dostupnosti) dobili smo zapravo komunikē (priopćenje iliti službenu obavijest) kako se trebamo ponašati u komunikaciji.

ZAPLET

Dakle, imamo šum u komunikaciji. Grad Samobor odavno ima svojevrstan ured za odnose s javnošću i djelatnike koji su surađivali, dostavljali i upućivali službene pozive i vijesti o važnim gradskim događanjima prema lokalnim i ostalim medijima. Tako je još od od Bedeničića pa, nadalje, Filipca, Groma, Beljaka... sve smo ih prošli.

Nakon svih tih godina događa se da do informacija ne možemo doći, osim, eventualno, preko Facebooka, za koji je i sama gradonačelnica u navedenoj radijskoj emisiji ustvrdila kako to baš i nije primjeren način komunikacije na toj razini. I zaista nije, jer imaš službenu gradsku stranicu i zaposlenike koji su plaćeni da to rade.

Prije početka školske godine uputili smo službeno par pitanja: koliko je nove djece upisano u osnovne škole, jesu li osigurani dodatni pribor i školski materijali za učenike, kao što je to do sada bilo, koliko to košta Grad, te kako je riješen školski prijevoz. Naš mail je zaprimljen, ali odgovora ni do danas nema. Još uvijek prikupljaju informacije, rečeno nam je.

Više nam ni ne trebaju.

Sljedeći naš zahtjev je bio da nam, unatoč raskidu ugovora o suradnji, kao lokalnom mediju šalju pozive na događanja u kojima sudjeluju gradonačelnica i ostali dužnosnici. Nema ih.

No, nismo mi krepali. I dalje pratimo gradska zbivanja i trudimo se objaviti što sve se u Samoboru događa. U međuvremenu, uz ostalo, gradonačelnica je, samo za primjer, službeno primila veleposlanike dviju velikih država. Ni to, očito, nije bilo dovoljno važno da lokalni mediji poprate. Ostalo da ni ne spominjemo.

RASPLET

Kada smo shvatili da ne ide normalno, otvorio je i Glasnik svoju Facebook stranicu. Pa nek se melje "od nemila do nedraga", koliko se to već na FB-u može. Od kritika nikad nismo bježali, niti ćemo ubuduće, a pohvale su nam, kao i svima, drage. I novine idu dalje i web stranica ide dalje.

Komu i zašto je važnije i draže prepucavanje preko Facebooka, procijenite sami.

EPILOG

Inače, Grad i dalje plaća usluge informiranja lokalnim medijima, televizijama i agencijama, održavanje informatičkog sustava, što je uobičajeno, definirano ugovorima ili narudžbenicama za obavljen posao. Upućujemo vas na iTransparentnost Grada Samobora.

I, da se ne bi zajebavali, ne naslađujemo se ovakvom situacijom. Kako sada stvari stoje, nema tu dobrobiti ni za koga, a ponajmanje za građane Samobora.

Uredništvo Glasnika Samobora i Svete Nedelje

P.S.

Takozvanom "fokusu" (inače, za one koji znaju hrvatski - žarištu, žiži) ćemo, na njihove facebook laži odgovoriti uskoro, malo drugačije i jezikom koji malo bolje razumiju.

Robert Škiljan

 

Usta puna "komunikacije"

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002