16.04.2021.

Izdana građevinska dozvola za dogradnju škole u Bregani

Uz OŠ Milana Langa nova školska sportska dvorana

Osnovna škola Milana Langa u Bregani, sagrađena prije 60–ak godina, jedna je od najboljih škola u Hrvatskoj zbog čega se kontinuirano povećava broj učenika u školi, ali i potreba za dodatnim kapacitetima.

Bio je to povod za sastanak gradskih dužnosnika i pročelnika te predsjednice Mjesnog odbora Bregana s ravnateljem Igorom Matijašićem, na kojem je bilo riječi o tijeku projekta ulaganja u ovu školu.

- Grad Samobor je prepoznao vrijednost, ali i potrebe škole u Bregani, stoga je započeo projekt dogradnje škole i izgradnje školske sportske dvorane koju učenici škole i stanovnici Bregane itekako zaslužuju - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec.

- Vratit ću se kojih pet godina unatrag, kada su na Tribini gradonačelnika ravnatelj Igor Matijašić i predsjednica Mjesnog odbora Maja Gračanin pokrenuli inicijativu za izgradnju dvorane. Iskreno sam sretan što ćemo ovaj projekt realizirati - dodao je Stanec.

Pročelnik Davor Bošković pojasnio je u kojoj je fazi sam projekt. Tijekom 2020. godine izrađena je projektna dokumentacija, a građevinska dozvola za rekonstrukciju i dogradnju nove školske sportske dvorane i dodatnih prostorija izdana je 16. ožujka te je postala pravomoćna 9. travnja.

Kako bi se obrazovanje djece moglo organizirati sukladno Državnom pedagoškom standardu, provedbom projekta predviđa se dogradnja jedne etaže zgrade te izgradnja školske dvorane koja će biti smještena uz zgradu škole te povezana toplom vezom.

Ravnatelj Igor Matijašić zadovoljan je, jer, kaže, dugo se čekala dvorana koja će i učenicima u Bregani omogućiti najbolje moguće uvjete za obrazovanje.

- Dodatan prostor osigurat će još više prilika za napredovanje škole koja je prepoznata kao uspješna i produktivna. No, osim škole, dvorana će biti i svojevrstan pokretač cjelokupnog života u Bregani, jer će ovdje prostor za svoje aktivnosti naći i brojne udruge, sportaši i svi mještani - zaključuje ravnatelj.

Sama izgradnja planirana je u dvije faze, tako da će u prvoj biti izgrađena dvorana, a u drugoj izvedeni radovi na dogradnji škole. Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na iznos od 19 milijuna kuna, a planira se kako će sredstva biti osigurana dijelom iz pomoći državnog proračuna, a dijelom iz vlastitih prihoda Grada Samobora.

- Ovo je još jedno veliko ulaganje u Bregani, koja je u 2018. godini dobila gotovo novi dječji vrtić, odnosno dodatne prostore koji su osigurani dogradnjom postojećeg vrtića. Time je riješen velik problem smještaja predškolske djece, a dodatna mogućnost upisa djece u školu dat će i dodatnu vrijednost Bregani, koju mnoge mlade obitelji smatraju idealnim mjestom za doseljavanje i podizanje obitelji. Promišljamo i o dodatnim prostorima za naše udruge, djecu, umirovljenike, kako bi i oni mogli kvalitetno provoditi svoje vrijeme - potvrdila je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, i sama nekadašnja učenica škole.

Podsjetimo, školsku sportsku dvoranu dobila je u 2010. godini škola u Rudama, u 2016. godini OŠ Samobor, znatna ulaganja bila su i u dvoranama u OŠ Mihaela Šiloboda i u OŠ Bogumila Tonija, pa će izgradnjom dvorane u Bregani svi samoborski učenici imati jednake uvjete za obrazovanje.

P.A.

 
16.04.2021.

Potpisan strateški ugovor koji će promijeniti sliku Svete Nedelje

Mate Rimac kreće s gradnjom kampusa u Kerestincu

Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec potpisao je 16. travnja ugovor o osnivanju prava građenja s direktorom poduzeća Rimac Automobili d.o.o. Matom Rimcem, u povodu izgradnje proizvodnog i istraživačko-razvojnog kampusa.

Zemljište na kojem će se izgraditi kampus nalazi se iza dvorca Kerestinec u Svetoj Nedelji, kojim će Rimac Automobili upravljati sljedećih 69 godina. Sukladno potpisanom ugovoru, gradnja kampusa treba biti završena najkasnije tri godine od početka izgradnje.

- San od prije sedam godina došao je do svoje realizacije - rekao je gradonačelnik Dario Zurovec.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, pogotovo Mati Rimcu.

- Mogu reći da je ova investicija najznačajnija ne samo za Svetu Nedelju, već i za cijelu Hrvatsku. Ovako velike investicije, veće od milijardu i pol kuna, ne vide se svaki dan, a zasigurno će otvoriti perspektivu i za sve buduće naraštaje. Mogu reći da je ovo veliki i novi početak za cijelu Hrvatsku - naglasio je Zurovec.

Rimčeva tvrtka surađuje s najvećim automobilskim industrijama na svijetu i, uz sva strateška partnerstva i izniman uspjeh na svjetskom tržištu, ostaje u Hrvatskoj gdje razvija svoje poslovanje i budućnost.

Saborski zastupnik Davor Nađi istaknuo je kako je ovaj projekt sinergija javnog i privatnog sektora.

- Ovo je primjer koliko Hrvatska može ići naprijed kada se investicije ne koče, nego ih se podržava. Naš privatni sektor globalno je konkurentan, a ovo je primjer kako se u Hrvatskoj može uspjeti - rekao je Nađi.

Istaknuo je kako javni sektor mora podržavati privatni, kako bi se ostvarivale investicije.

- Najtransparentniji investitor radi investiciju u najtransparentnijem gradu u Hrvatskoj. Ovo je projekt globalnih razmjera, koji kao svjetionik može privući investicije u našu zemlju - završio je Nađi.

Novi kampus prostirat će se na 200 000 m2, s proizvodnim i istraživačkim objektima na 95 000 m2, dok će 35% zemljišta biti pokriveno vegetacijom. Tvrtka trenutno posluje na šest lokacija, a do izgradnje kampusa većina poslova će se obavljati u prostorima na Jankomiru. Tvrtka ima oko 1000 zaposlenika, a ovom investicijom u planu je dodatno zapošljavanje te bi u idućih nekoliko godina dostigli brojku od 2500 djelatnika.

- Grad Sveta Nedelja od početka nam je izašao u susret. Odavno smo prerasli kapacitete, a nismo mogli pronaći adekvatni prostor koji nam je prijeko potreban. Ova lokacija nam omogućuje sve što nam treba te smo odlučili graditi vlastiti kampus, jer imamo velike planove za koje treba puno prostora. Ovo će biti poseban projekt na svjetskoj razini, otvoren za javnost, građen i osmišljen za zaposlenike. Imamo sve spremno – od projekata do financija i želimo početi graditi punom parom što prije - rekao je Mate Rimac.

Kampus je dizajniran tako da će uz ključne sadržaje i brojne pogodnosti tu biti prostor za rad, rast i igru, a projektiran je da bude i neutralan za okoliš. U njemu neće biti zidova niti ograda - svi su pozvani da ga posjete, uživaju u kampusu i druže se sa zaposlenicima. Inovacijska jezgra kampusa bit će središte za istraživanje i razvoj za 1100 ljudi, zajedno s upravljačkim centrom, dizajnerskim studijem, laboratorijima i VR sobama.

- Kampus će osigurati vrhunska radna mjesta za sve nacionalnosti, a prije svega za naše mlade ljude, koji će im nuditi brojne mogućnosti i osigurati dodatne vrijednosti. Kampus nije projekt na kojem ćemo stati, jer imamo daljnjeg prostora za rast i nove planove - najavio je Rimac.

U kampusu će se nalaziti i testna staza za automobile, kao i izložbeni salon u kojem će kupci moći dobiti individualnu prilagodbu svojeg vozila. U sklopu kampusa bit će smješteni i uredi i proizvodnja električnih bicikala Greyp. U skladu s certifikatima o održivosti, u obzir su uzeti i planovi za organsku proizvodnju hrane na licu mjesta, kao i obilje zelenih površina u kojima će moći uživati zaposlenici, ali i javnost. Kako ne bi došlo do zagušenja prometa, s obzirom da će kampus zahtijevati dnevnu opskrbu materijalima potrebnim za realizaciju projekata Rimac Automobila, predviđeno je više spojeva s postojećom cestovnom mrežom, ali i izgradnja posebne interne prometnice.

Potpisu ugovora nazočio je tajnik kabineta ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Goran Gotal, koji je rekao da kvalitetno poduzetničko okruženje može razviti kvalitetne investicijske potencijale.

- Danas svjedočimo razvoju kreativne industrije, koja je jamac razvoja i budućnosti hrvatskog gospodarstva i poduzetništva. Pokazali smo kako možemo biti partneri koji će i dalje raditi na tome da olakšavaju put investitorima te da svu neaktivnu državnu imovinu stavimo u funkciju, iz koje ćemo generirati nove vrijednosti - rekao je Gotal.

A.B.B.

 
16.04.2021.

24. travnja kreće novi krug masovnog cijepljenja Pfizerom u gradovima Zagrebačke županije

Liječnici obiteljske medicine obavijestit će pacijente o terminu cijepljenja

24. travnja kreće novi krug masovnog cijepljenja Pfizerom u gradovima Zagrebačke županije

Novi krug cijepljenja i docjepljivanja šire populacije protiv COVID-19 cjepivom Pfizera na području Zagrebačke županije bit će organiziran u subotu, 24. travnja od 8 sati, u svim županijskim gradovima na devet posebno organiziranih punktova. Prema planu i raspodjeli cjepiva županijskog Zavoda za javno zdravstvo, drugu dozu Pfizera dobit će 4504 pacijenata koji su procijepljeni u prvom krugu 20. ožujka te 2696 novih pacijenata, koje će odrediti liječnici obiteljske medicine.

Kako bi se proces cijepljenja odvijao prema planu i u skladu s epidemiološkim mjerama, mole se građani da na cijepljenje dolaze u točno dogovoreno vrijeme, koje će im javiti liječnici obiteljske medicine.

U Samoboru će se cijepljenje provoditi u Sportskoj dvorani Samobor, Ulica A. Hebranga 26a, a Svetonedeljčani će se cijepiti u Društvenom domu Mala Gorica, Ulica A. Šenoe 34.

I.H.

 
16.04.2021.

Osigurani uvjeti za besplatan javni gradski prijevoz na području Samobora

Vozili se bumo zabadava - otvoren je postupak javne nabave

Osigurani uvjeti za besplatan javni gradski prijevoz na području Samobora

Kako je bilo i najavljeno, Grad Samobor osigurat će svim svojim građanima besplatan javni gradski prijevoz.

U četvrtak, 15. travnja, na prethodno savjetovanje s javnošću, javno je objavljena kompletna dokumentacija o nabavi i troškovnik za postupak nabave usluga komunalnog linijskog prijevoza putnika na području grada Samobora.

Svi zainteresirani mogu preuzeti dokumentaciju o nabavi na Elektroničkom oglasniku javne nabave na poveznici https://eojn.nn.hr/SPIN/APPLICATION/IPN/DocumentManagement/DokumentPodaciFrm.aspx?id=4993500. Isto je objavljeno i na internet stranici Grada Samobora, na poveznici https://www.samobor.hr/dokumenti?catID=182.

Prethodno savjetovanje traje do 23. travnja, do kada se mogu predati sve primjedbe i prijedlozi na dokumentaciju. Nakon isteka roka prethodnog savjetovanja, Grad Samobor će razmotriti sve pristigle primjedbe i prijedloge te započeti postupak javne nabave velike vrijednosti objavom u Elektroničkom oglasniku javne nabave i Službenom listu EU.

- Grad Samobor inzistirao je na standardima kvalitete autobusa i poštivanju voznog reda, sukladno potrebama građana za koje će gradski prijevoz biti besplatan, jer će trošak prijevoza podmirivati Grad temeljem ugovora o javnoj nabavi usluga komunalnog linijskog prijevoza putnika na području Grada Samobora - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec.

P.A.

 

Izdana građevinska dozvola za dogradnju škole u Bregani

Potpisan strateški ugovor koji će promijeniti sliku Svete Nedelje

24. travnja kreće novi krug masovnog cijepljenja Pfizerom u gradovima Zagrebačke županije

Osigurani uvjeti za besplatan javni gradski prijevoz na području Samobora

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002