08.05.2021.

U Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Samobora za Florijanovo stigla nova autocisterna vrijedna više od 1,8 milijuna kuna

Zbilja more puno popit, al' i jako špricat!

Od subote, 8. svibnja, garaže Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora krasi i nova vatrogasna autocisterna, vrijedna više od 1,8 milijuna kuna. Dio je to, ne i posljednji, sustavnog višegodišnjeg ulaganja i investiranja Grada Samobora u njegovo vatrogastvo, koje se danas svojom djelotvornošću i organiziranošću ističe i daleko šire od gradskih i županijskih granica.

Prije primopredaje ključeva vozila, nazočnim profesionalnim vatrogascima JVP-a, članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Samobora, Bregane, Galgova, Ruda i Grdanjaca, zamjenicima gradonačelnika Sanji Horvat Iveković i Željku Stancu, zamjeniku pročelnika UO za gospodarstvo, razvoj i projekte EU Krunoslavu Zniki, te ostalim uzvanicima, obratili su se zapovjednik JVP Grada Samobora Mladen Žitković i predsjednik VZG Grada Samobora Željko Koščica.

Obojica su izrazili iznimno zadovoljstvo i zahvalnost na dosad ostvarenim ulaganjima za potrebe samoborskog vatrogastva, koje sada djeluje u adekvatnim prostorima, a k tome se puno pažnje posvećuje i potrebnoj opremi. Sve prisutne razveselila je i vijest, koju je prenio Željko Koščica, kako će samoborski vatrogasci u lipnju konačno i od županije dobiti pick-up vozilo za svoje potrebe.

Uručujući ključeve novog vozila zapovjedniku Mladenu Žitkoviću, zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite grada Samobora Željko Stanec naglasio je kako su kao gradski čelnici nastojali izvršiti sva obećanja i obaveze, a ukoliko i nakon izbora ostanu voditi Grad nastavit će brinuti o vatrogascima te im osigurati i potrebne auto-ljestve, kao sljedeću investiciju.

Nakon obreda blagoslova vozila i molitve župnika Ivice Cika, zapovjednik Žitković uručio je prigodnu zahvalnicu Gradu Samoboru, koju je preuzela zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, a potom su tijekom kratkog druženja svi mogli i razgledati novo vozilo.

M.K.

 
08.05.2021.

Otvoren novouređeni Centar civilne zaštite grada Samobora i HGSS-a

Sigurna kuća za one koji brinu o sigurnosti

U nepunih godinu dana zapuštena zgrada bivše "barutane", unutar prostora bivše Vojarne Taborec u Gundulićevoj ulici, uređena je kao funkcionalni prostor u kojem je najprije svoje mjesto našla samoborska ispostava Hrvatske gorske službe spašavanja, a potom je opremljen i prostor Centra civilne zaštite grada Samobora, obnovljena je fasada te je asfaltiran prilaz i uređen okoliš uz parkiralište.

Omogućeni su tako svi uvjeti za još efikasnije funkcioniranje sustava, danas iznimno važnog kada su u pitanju sigurnost i zaštita građana.

Tim povodom je u subotu, 8. svibnja, ispred zgrade održana prigodna svečanost, kojoj su, uz predstavnike svih službi koje djeluju u sklopu sustava civilne zaštite, na čelu s njezinim načelnikom Željkom Stancem i zamjenikom Krunoslavom Znikom, nazočili i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković te predstavnici trgovačkih društava, samoborskog Doma zdravlja i volonteri, koji se po potrebi također uključuju u sustav.

Po prvi puta su za značajna ostvarenja u sustavu civilne zaštite dodijeljene za 2020. godinu i gradske nagrade istaknutim pojedincima. Načelnik CZ Grada Samobora Željko Stanec uručio je nagrade mladoj volonterki Klari Zniki, dugogodišnjem volonteru Crvenog križa Marijanu Biškupu, članu HGSS-a Romanu Leopoldu, interventnom vatrogascu JVP-a Branku Martiću, članu Stožera CZ-a dr. Slavenu Šimurini, te tvrtki Urbane ideje d.o.o., koja je donirala vozilo stanici HGSS-a.

Zgradu i nove prostorije blagoslovio je samoborski župnik Ivica Cik, a svečanost je svojim izvedbama uveličao naš poznati klarinetist Mihael Paar.

M.K.

 
08.05.2021.

U 4 godine održano gotovo 1000 različitih programa za mlade

Pips, Chips & Videoclips u strogo kontroliranim uvjetima

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak predao je 27. travnja 2017. godine ključeve novog Centra za mlade, popularno nazvanog Bunker, njegovim stvarnim korisnicima - mladima.

Nekoliko desetaka tisuća posjetitelja uživalo je proteklih četiri godine u gotovo tisuću različitih programa, koji se financiraju iz proračuna Grada Samobora, ali i sufinanciranjem iz raznih drugih izvora - preko natječaja resornih tijela do EU projekata.

Najveći broj mladih, njih 28 tisuća, privukli su glazbeni programi, kojih je ukupno održano 69. Nastupila su tako neka od najvećih imena urbane glazbene scene - S.A.R.S., Krankšvester, Edo Maajka, Pips, Chips&Videoclips, Vojko V., Mile Kekin Trio, Elemental... Gotovo 20 tisuća mladih posjetilo je "chillout" zonu, namijenjenu predstavama, projekcijama filmova i općenito zabavnim programima, a održano je ukupno 48 filmskih projekcija i 21 izložba.

Mladi su Bunker prihvatili i kao mjesto za edukaciju i obrazovanje pa je tako održano više od 200 predavanja i radionica, a "study room" je za učenje iskoristilo više od 2 tisuće mladih.

Kroz glavni program DOPRI! (Dođi, Predloži, Izvedi!) mladi su se uključili u stvaranje i provedbu ukupno 537 različitih programa. O interesu mladih, ali i svih stanovnika Samobora za programe Bunkera, govori i brojka od 267 programa realiziranih u suradnji s drugim udrugama i ustanovama, a posjetilo ih je gotovo 26 tisuća posjetitelja.

Podsjetimo, u 1300 m2 prostora i s uloženih gradskih 5 milijuna kuna, koliko je koštalo preuređenje starog časničkog restorana u bivšoj vojarni, mladima su na raspolaganju velika multimedijalna dvorana, odnosno "chillout" zona namijenjena koncertima, predstavama, projekcijama filmova i zabavi općenito, "study room", prostorija u potpunosti opremljena za učenje, pisanje seminarskih radova i slično, uz mogućnost razmjene knjiga - "bookcrossing", a tu je i prostor namijenjen radu udruga, info centar i galerijski prostor te kafić i vanjski prostor.

Ni u vrijeme kada se zbog korone većina programa ne može održavati, u Bunkeru nisu odustali od kvalitetne ponude programa za mlade. Tako je Bunker u 2020. godini posjetilo sveukupno 5508 posjetitelja, dok je online program Bunkera na društvenim mrežama u jeku COVID-19 pandemije popratilo gotovo 500 osoba.

U 2020. godini pokrenut je i program "Zadaća za sve", u suradnji s Udrugom Sretno dijete i Volonterskim centrom "Kad bi svi...", u kojem sudjeluje više od 20 volontera i preko 30 učenika koji marljivo rade na ostvarenju što boljeg školskog uspjeha.

I rođendanska će proslava proći u skladu s propisanim mjerama, ali uz bogat program.

Glazbeni je dio počeo već u petak, 23. travnja, kad je u Bunkeru nastupila mlada zagrebačka kantautorica Mary May. Uz Mary May, rođendansku proslavu uveličao je 30. travnja i riječki indie rock sastav Jonathan, dok će za sam kraj rođendanske proslave u Bunkeru nastupiti dobro znana zagrebačka grupa Pips, Chips&Videoclips, i to s čak tri uzastopna koncerta: 7. (održano!), 8. i 9. svibnja.

Uz red glazbe, Bunker je gostima priuštio i red smijeha. Tako je u subotu, 24. travnja, u Bunkeru nastupio jedan od najboljih hrvatskih stand-up komičara Vlatko Štampar.

I kreativci će doći na svoje. Naime, sve do 23. svibnja otvorena je izložba karikatura splitske umjetnice Tisje Kljaković Braić, a održavaju se i radionice za djecu.

U programu se ističu i sportske aktivnosti, a svi oni koji bi voljeli sudjelovati u proslavi velikog Bunkerovog rođendana, no nisu bili u mogućnosti doći u Samobor, mogli su 2. svibnja uživati u online turniru popularne videoigre RocketLeague.

Više informacija na FB stranici Bunkera.

P.A.

 
08.05.2021.

Novi radarski uređaji za veću sigurnost u prometu

Usporite, prebrzi ste!

Postavljena su četiri nova signalna uređaja s radarom, koji pokazuju brzinu kretanja vozila i upozoravaju vozače na smanjenje brzine.

Dva pokazivača brzine postavljena su na Jazbinskoj cesti u Velikoj Jazbini, a dva u Starogradskoj ulici u Samoboru.

S ciljem osiguravanja sigurnosti svih sudionika u prometu, Grad Samobor i Komunalac d.o.o. nastavljaju s postavljanjem radarskih svjetlosnih uređaja na području Grada Samobora.

A.B.

 

U Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Samobora za Florijanovo stigla nova autocisterna vrijedna više od 1,8 milijuna kuna

Otvoren novouređeni Centar civilne zaštite grada Samobora i HGSS-a

U 4 godine održano gotovo 1000 različitih programa za mlade

Novi radarski uređaji za veću sigurnost u prometu

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002