28.03.2021.

Grad Samobor dodatno pomaže ugostiteljima -

Svakome po dodatnih 5 tisuća kuna

Grad Samobor dodatno pomaže ugostiteljima -

Počinju isplate jednokratnih novčanih naknada ugostiteljima u iznosu od 5.000 kuna. Takva je odluka donesena u veljači zbog situacije u kojoj su se mnogi ugostitelji našli slijedom mjera koje u najvećoj mjeri ograničavaju njihov rad.

Samoborski vijećnici na svojoj su posljednjoj sjednici održanoj 24. ožujka prihvatili Odluku o izmjenama i dopunama Proračuna kojom su osigurana sredstva.

- Mjere koje su donesene nisu bile dobro promišljene i zato je Grad Samobor odlučio pomoći u ovoj situaciji onima koje smatramo najviše zakinutima, a to su svakako ugostiteljski objekti - naglasio je zamjenik gradonačelnika, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Željko Stanec.

Financijske potpore namijenjene su za pomoć gospodarskim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost sa sjedištem na području Grada Samobora, a kojima je sukladno Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID–19 putem okupljanja, od 27. studenog 2020. godine, u potpunosti ili djelomično obustavljen rad.

Osim obrta i trgovačkih društava koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, potpore će dobiti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja obavljaju navedenu djelatnost.

Potpora se isplaćuje jednokratno temeljem odgovarajućeg obrasca zahtjeva (ZPU-21), na IBAN gospodarskog subjekta uz prilaganje sljedeće dokumentacije:

- preslika rješenja o upisu u obrtni/sudski registar, rješenje o upisu u Upisnik OPG-a,

- preslika zadnje prijave poreza na potrošnju (obrazac PP-MI-PO)

- izjava o nekršenju mjera Stožera civilne zaštite RH (izjava I.)

- izjava o aktivnosti gospodarskog subjekta (izjava II.)

- preslika osobne iskaznice vlasnika obrta/OPG-a/osobe ovlaštene za zastupanje

- IBAN broj poslovnog računa.

Zahtjevi za potporu predaju se putem e-maila potpore.ugostitelji@samobor.hr, osobno u Urudžbeni zapisnik Grada Samobora, soba 2, ili putem pošte na adresu: Grad Samobor, Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj i projekte EU, Trg kralja Tomislava 5, 10430 Samobor, a sve s naznakom: "Prijava na dodjelu potpora – ugostitelji".

Javni poziv za podnošenje prijava je otvoren do 9. travnja, nakon čega slijedi isplata sredstava.

Najveća pomoć ugostiteljima do sada je ukidanje poreza na potrošnju, koji se na području Grada Samobora ne naplaćuje od 1. siječnja, a iznosio je 3%.

Nadalje, još u prvom paketu mjera nakon Odluke Stožera RH u ožujku 2020., kojom je zabranjen rad ugostiteljskim objektima, oni su oslobođeni plaćanja komunalne naknade i odvoza komunalnog i biorazgradivog otpada za mjesece u kojima im je obustavljen rad. Provedena su i dva kruga javnog poziva za dodjelu potpora gospodarskim subjektima kojima je odlukom Stožera obustavljen rad, te su dodijeljene potpore u iznosu od 2.000 kuna po svakoj zaposlenoj osobi u gospodarskom subjektu kojem je obustavljen rad.

Odlukom Stožera civilne zaštite RH u studenom 2020. ugostiteljima je ponovno zabranjen rad, čime su ponovno aktivirane gradske mjere obustave naplate komunalne naknade i odvoza otpada. Grad Samobor je također, sukladno zamolbi ugostitelja, donio odluku kojom se omogućuje da svi ugostitelji koji imaju tende, odnosno druge pokretne naprave za potrebe terasa na javnim površinama Grada Samobora, da iste u zimskom vremenu, ne moraju micati s navedenih površina, jer to iziskuje dodatni trošak za ugostitelje.

Sve informacije dostupne su u Upravnom odjelu za gospodarstvo, razvoj i projekte EU Grada Samobora, Trg kralja Tomislava 5, 10430 Samobor, na broj telefona 3327-101 ili putem e-maila martina.delisimunovic@samobor.hr.

P.A.

 

Grad Samobor dodatno pomaže ugostiteljima -

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002