17.06.2021.

Potpisan sporazum o suradnji HSS-a, SDP-a i nezavisne vijećnice Irene Franceković u Gradskom vijeću Grada Samobora

Irena Franceković bit će nova predsjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Dan uoči konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora, u četvrtak, 17. lipnja, u prostorijama GO SDP-a Samobor održana je konferencija za medije na kojoj je potpisan Sporazum o suradnji između koalicijskih partnera HSS-a i SDP-a, kojima se pridružila Irena Franceković, koja je kao nositeljica liste Nezavisni Samobor temeljem osvojenih glasova na prošlim lokalnim izborima također osvojila mjesto u Gradskom vijeću.

Rezultati izbora u Gradu Samoboru su poznati – za novu gradonačelnicu u drugom krugu izabrana je Petra Škrobot iz stranke Fokus, njezin zamjenik je Petar Burić, ali nijedna lista nije dobila dovoljno glasova za potrebnu većinu (11 od 21 vijećnika) u Gradskom vijeću.

Koalicija HSS/SDP, koja je pod vodstvom Kreše Beljaka unazad 12 godina vodila Grad, dobila je 10 vijećnika, Fokusu je pripalo 8 vijećnika, 2 mjesta u GV-u osvojili su uz potporu HDZ-a Nika Fleiss i Vladimir Skendrović, a 1 mjesto nezavisna vijećnica Irena Franceković.

Gradonačelnica Petra Škrobot unaprijed je najavila kako ni s kime neće potpisivati koalicijske sporazume kada je u pitanju većina u Gradskom vijeću, jer očekuje da novoizabrani vijećnici glasaju za programe koje je Fokus predstavio tijekom kampanje i na temelju kojih su dobili ove izbore, pa i pod cijenu novih izbora.

Na konferenciji za medije ovu situaciju i svoje razloge za potpis sporazuma s koalicijom HSS/SDP pojasnila je najprije Irena Franceković, dugogodišnja gradska vijećnica i, sukladno dogovoru, njihova kandidatkinja za predsjednicu Gradskog vijeća.

Franceković je naglasila kako se ne radi o novoj koaliciji, već jasnom i ozbiljnom dogovoru radi formiranja Vijeća, bez kojega Grad ne može funkcionirati, jer najgora opcija je izlazak na nove izbore. Kao nezavisna vijećnica podržavat će i predlagati sve projekte za dobrobit Samobora, nema namjeru kočiti rad gradonačelnice te će podupirati pozitivna rješenja koja će dolaziti i s njihove strane, ali sada je najvažnije da se Gradsko vijeće formira i da se nastavi normalno raditi.

Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec potvrdili su važnost konstituiranja Gradskog vijeća za stabilnost gradske vlasti, jer politikom se ozbiljno bave već niz godina i, kako po tom pitanju nije došlo do dogovora s gradonačelnicom, smatrali su svojom obavezom da zbog rezultata samih izbora ne dovedu u pitanje formiranje izvršne vlasti. Sada će u Vijeću biti korektiv predstavničke vlasti s kvalitetnom većinom i s ciljem daljnjeg razvoja Grada.

Naglasili su i da sama koalicija (HSS/SDP) nije došla pod znak pitanja ni nakon izbora. I dalje će nastupati zajedno s programima i nuditi projekte za koje se nadaju da će građani prepoznati kao vrijedne, a Irena Franceković, kao predložena buduća predsjednica Gradskog vijeća, bit će poveznica među vijećnicima sve dok ova suradnja bude trajala.

Ovim sporazumom, ukoliko se on kroz glasanje potvrdi i na konstituirajućoj sjednici, oporba će imati većinu u Gradskom vijeću Grada Samobora, moći će prihvaćati ili pak odbijati prijedloge iz Fokusa i ostalih dvoje oporbenih vijećnika, pa je za očekivati da će svi redom itekako morati promišljati u kojem smjeru će nadalje ići Grad Samobor.

M.K.

 

Potpisan sporazum o suradnji HSS-a, SDP-a i nezavisne vijećnice Irene Franceković u Gradskom vijeću Grada Samobora

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002