31.05.2021.

Gradit će se biciklistička staza između Strmca, Orešja i Bestovja

Četiri i pol milijuna kuna za život na dva kotača

U sklopu provedbe projekta izgradnje biciklističke staze između naselja Strmec, Orešje i Bestovje (KK. 07.4.2.18.0007.), 31. svibnja 2021. godine gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec, u pratnji zamjenika gradonačelnika Gabrijela Deaka, je s predstavnicima izvođača Kristijanom i Tomislavom Vrančićem ispred zajednica ponuditelja Vrančić obrt za građevinarstvo i prijevoz, Sveta Nedelja i Hvar d.o.o., Samobor, potpisao Ugovor o javnoj nabavi radova za izgradnju biciklističke staze između naselja Strmec, Orešje i Bestovje. te s Igorom Kolarevićem iz tvrtke GEOFUND d.o.o., Strmec, ugovor za pružanje usluge stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu na izgradnji biciklističke staze. Ukupna vrijednost izgradnje biciklističke staze iznosi 4.534.839,58 kuna + PDV.

Prethodno je u okviru projekta 11. veljače potpisan ugovor za uslugu tehničke pomoći upravljanja projektom, administracija te promidžba i vidljivost s tvrtkom Maxicon d.o.o., Zagreb, a 12. veljače i ugovor za uslugu pripreme i provedbe postupka javne nabave s tvrtkom Cibalae Expert j.d.o.o., Vinkovci.

- Ova biciklistička staza je izniman pomak i izuzetno velik projekt, tim više što će se izgradnjom biciklističke staze povezati više naselja. Ono na što sam iznimno ponosan jest da je više od 80% sredstava osigurano iz europskih fondova, a manji dio iz našeg gradskog proračuna. Vjerujem da ćemo izvedbom ovog projekta, odnosno izvedbom biciklističke staze u duljini od gotovo 3,36 km znatno pridonijeti kvaliteti života, ali i sigurnosti svih sudionika u prometu - istaknuo je gradonačelnik Zurovec prilikom potpisa navedenih ugovora.

Potpis i izvršenje ugovora sastavni je dio provedbe projekta izgradnje biciklističke staze između naselja Strmec, Orešje, Bestovje, koji se sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u razdoblju 2014. do 2020.

Grad Sveta Nedelja je 28. rujna 2020. godine sklopio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020 - Biciklistička staza između naselja Strmec, Orešje, Bestovje. Ugovor je potpisan s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Ukupna vrijednost projekta je 7.259.912,44 kn, od kojih su bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda 6.170.925,55 kn, a razdoblje provedbe projekta je od 1. veljače 2021. do 1. veljače 2022. Ostatak sredstava osiguran je iz proračuna Grada Svete Nedelje.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje nove biciklističke staze u dužini 3.360 metara od naselja Strmec preko naselja Orešje do naselja Bestovje. Izgradnjom i opremanjem (odmorišta te javna rasvjeta) nove biciklističke staze ostvaruje se cilj prometnog povezivanja više naselja unutar Svete Nedelje, kako bi se povećala ukupna mobilnost na području Grada i Urbane aglomeracije Zagreb, te samim time veće korištenje alternativnog javnog prijevoza. Nova biciklistička staza omogućit će povezivanje s postojećim sustavom javnog prijevoza.

Početak radova na izgradnji biciklističke staze očekuje se u lipnju 2021. Radovi će trajati predvidivo 7 mjeseci, odnosno do siječnja 2022. godine.

Sve informacije o projektu možete pratiti i na našoj web stranici https://grad-svetanedelja.hr.

A.B.B.

 
31.05.2021.

Udruga Ekosspiritus organizirala izlet "Hrvatska kakvu ne poznajete"

Posjetili Klenovnik, Lepoglavu i Radoboj

U subotu, 29. svibnja 2021. godine, s popuštanjem epidemioloških mjera, već jednom odgođen izlet "Hrvatska kakvu ne poznajete" u Klenovnik, Lepoglavu i Radoboj napokon je uspješno održan. Odgađanje je samo povećalo interes i okupilo više od 60 sudionika, članova Udruge Ekosspiritus i pridruženih znatiželjnika. U nepoznate kutke Zagorja vodio je msgr. Nedjeljko Pintarić, predstavljajući bregove i zakutke svog djetinjstva te aktivnosti koje je za svoj kraj učinio kao svećenik.

Krenulo se unikatnim Marijinim putom, koji vodi od Klenovnika do Vukovja, a prolazi uz 15 uređenih postaja koje predstavljaju radosna, žalosna i slavna otajstva krunice. Čitači su sudjelovali u naviještanju meditacija i predvođenjem desetica krunice, tako da su u hodu izmolili kompletan ružarij.

Na kraju puta izletnici su se okupili u kapeli sv. Volfganga, gdje ih je dočekao domaći svećenik Josip Jagarčec, koji je predstavio crkvu, župu i kraj te predvodio misno slavlje kojim je zaokružena ova pobožnost. Misa je završila hodočasničkim ophodom oko oltara. Lokalno lovačko društvo u šumarku koji okružuje crkvu počastilo je toplim kuhanim grahom i domaćim vinom. Nakon jela, zdravica i pjesme nikome se nije odlazilo, ali još je puno toga bilo predviđeno za obilazak.

Nastavak puta vodio je prema Lepoglavi i kapeli sv. Jurja u mjestu Purga iznad grada, u kojoj se nalaze predivno očuvane freske iz 18. stoljeća najboljeg slikara hrvatskih pavlina Ivana Rangera, kojeg neki nazivaju "hrvatskim Michelangelom". O freskama i pavlinima, župi i mjestu govorio svećenik Nenad Piskač. Naglasio je kako su freske nacrtane tako da vizualno prostor čine puno većim nego što objektivno jest i pozvao sve da obrate pažnju na odlično očuvane žive boje, jer umjetnik koji je radio prije oko 280 godina nikome nije odao tajnu svojih boja i od čega ih izrađuje. Dok je od 1949. do 1989. sama crkva u Lepoglavi bila zatvorena i u njoj je bilo zabranjeno slavljenje liturgijskih obreda, upravo je ova kapela služila kao mjesto okupljanja vjernika. Freskama po svim zidovima dominira mnoštvo anđela, a poznato je kako su baš redovnici pavlini razvijali pobožnost anđelima čuvarima i po legendi svakom pobožnom redovniku je anđeo javio vrijeme njegove smrti, tako da su se uvijek mogli za to pripremiti.

S očima punih boja i pobožnih prizora nastavili su u smjeru Krapine i u mjestu Radoboj obišli Muzej Radboa, turistički objekt uređen u staroj školi, koji svjedoči o bogatoj arheološkoj, rudarskoj i geološkoj prošlosti mjesta i okolice. Postav muzeja predstavila je voditeljica Ivana Hazulin.

Iz Radoboja se pješačilo prema konačnom cilju dnevnog putovanja – kapeli sv. Jakova na Očuri. Uspon na dominantan brežuljak, koji je posve pust, osim najveće gotske kapele koja dominira krajolikom, iziskivao je hodočasničku volju i snagu. Hodače se zgrada dojmila vanjskim masivnim izgledom, dok je šokantan bio ulazak u posve ogoljen prostor, golih zidova i žive stijene umjesto poda. Zašto je to tako u zanimljivom predavanju objasnila je magistra umjetnosti Zvjezdana Jembrih, viša konzervatorica-restauratorica i redovita profesorica na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Spomenula je kako su današnji predavači naviknuti raditi uz "power-point", koji u toj kapeli bez struje nikako nije moguće koristiti, ali da je samo mjesto dovoljno snažna točka u pejzažu, uz zanimljivu i do kraja neistraženu prošlost. Poznato je kako je čak četiri puta mijenjala naslovni titular - od Blažene Djevice Marije prema sv. Jakobu (kako ga zovu u Zagorju) i nazad. Unutrašnjost je bila ukrašena vrijednim gotičkim freskama, koje su uništene prodorom baroka (probijanjem novih prozora, bojanjem zidova), a zatim i oštećenjima koja su na kapeli nastale bombardiranjem i dugo se nisu sanirale. Navodno je dio drvenih oltara zapalio kao ogrjev odbjegli zatvorenik iz Lepoglave, koji se tamo skrivao neko vrijeme. Naslovni kip Gospe je ipak u jednom trenutku spašen, spušten u dolinu i restauriran.

Kapela je podignuta na 450 m nadmorske visine, na klimatski vrlo burnom i nesigurnom mjestu, gdje udaraju gromovi i puše vjetar, a jedini logičan razlog njenog podizanja su, vjerojatno još prije 15. st., hodočasnički putevi koji su prolazili tim krajem. Kako Bratovština sv. Jakova koja djeluje u sklopu Udruge Ekosspiritus ove godine obilježava pet godina od osnivanja i u procesu je označavanja srednjovjekovnih Camino puteva kroz Hrvatsku (koja je među posljednjim zemljama u Europi koja to još nije napravila) simbolično su na tom posebnom mjestu petorica članova - Radovan, Vedran, Vlado, Ante i Julije, obukli bratovštinsku odjeću i zajedno sa sudionicima molili za uspjeh tog značajnog projekta.

Dan prepun sadržaja završio je spuštanjem mraka, a ostalo je još mnogo neispričanih priča, zdravica, šala, kao i mjesta za obići. To je naša zemlja, Hrvatska koju ne poznajemo dovoljno i uvijek u njoj postoje nova bogatstva koja možemo i moramo otkrivati.

Katarina Pučar

 

Gradit će se biciklistička staza između Strmca, Orešja i Bestovja

Udruga Ekosspiritus organizirala izlet "Hrvatska kakvu ne poznajete"

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002