28.05.2021.

Predsjednik Hrvatskog sabora primio vodstvo samoborske Bratovštine svetog Jakova

Cilj projekta je razvijanje hodočasničkog turizma

U srijedu, 26. svibnja, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio je u Hrvatskom saboru vodstvo Bratovštine svetog Jakova iz Samobora, koje je predvodio predsjednik bratovštine Ante Blažević. Sastanak je održan na inicijativu bratovštine, nositelja projekta uspostave nacionalne hodočasničke rute "Camino kroz Hrvatsku" kao dijela europske mreže hodočasničkih puteva sv. Jakova.

Cilj projekta je pridonijeti cjelogodišnjem turizmu kroz razvijanje hodočasničkog turizma, potaknuti gospodarski razvoj ruralnih krajeva vezanih uz rutu te promovirati hrvatsku povijesnu i kulturnu baštinu. Bratovština želi idućih sedam godina označiti preko 2000 kilometara podijeljenih u tri osnovne dionice s preko dvadeset malih ruta, koje će se sve spojiti u projekt "Camino Hrvatska". U cijelom projektu članovima Bratovštine sv. Jakova važna je evangelizacija i posadašnjenje evanđelja te osmišljavanje načina kako evangelizirati buduće hodočasnike. Jedan od načina je evangelizacija kulturom i baštinom.

Godišnje Camino rute po Europi prohoda više od milijun i pol ljudi, a pod zaštitom su UNESCO-a i Vijeća Europe.

Predsjednik Hrvatskog sabora pozdravio je inicijativu uspostave nacionalne hodočasničke rute i njezin potencijal razvoja hodočasničkog turizma. Zaključno je pozdravljeno što se ovim projektom nastavlja višestoljetna bogata hodočasnička tradicija hrvatskoga naroda, a predsjednik Sabora Jandroković sa zadovoljstvom je prihvatio poziv organizatora za pokroviteljstvom nad ovim projektom.

R.L.

 
28.05.2021.

Grad Sveta Nedelja obilježava Dan grada, Dan državnosti i svetkovinu Presvetog Trojstva

Trostruko slavlje u Svetoj Nedelji

Građani Svete Nedelje ove godine u svibnju imaju razloga za višestruko slavlje, jer "uklopilo" se nekoliko povijesno važnih datuma koje će obilježiti do kraja ovog mjeseca.

U povodu obilježavanja Dana grada Svete Nedelje te uoči obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, u petak, 28. svibnja, održana je smotra povijesnih postrojbi i svečani mimohod od parka podno crkve Presvetog Trojstva do novog spomen obilježja poginulim braniteljima. Uz domaćine, povijesnu postrojbu Svetonedeljske garde Petar II. Erdödy, smotri su nazočile postrojbe iz sedam gradova: Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Kegljevićeva straža Kostel, Turopoljski banderi, Samoborska narodna garda, Žumberački uskoci i 10. satnija Ivanić. Smotru povijesnih postrojbi obavio je zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Gabrijel Deak, kojemu su predstavnici postrojba predali prijavak.

Svi zajedno potom su odali počast domovini i hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima. Polaganju vijenaca nazočio je zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak u pratnji pročelnice Upravnog odjela za financije, računovodstvo i javne prihode Grada Svete Nedelje Biserke Delač te predstavnici braniteljskih udruga, ravnatelji, predstavnici institucija koje djeluju na području Grada i ostali uzvanici. Velečasni Marijan Kušenić, župnik župe Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji, molitvom za sve sudionike i poginule branitelje Domovinskog rata uveo je prisutne u zajedništvo s Bogom.

Zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak u svom govoru istaknuo je kako mu je drago što istovremeno obilježavamo dva iznimna dana - Dan državnosti i Dan grada Svete Nedelje.

- Također sam iznimno ponosan kako ove važe dane obilježavamo upravo ovdje, ispred novog spomen obilježja hrvatskim braniteljima. On je zahvala svima onima koji su svoj život dali za našu domovinu, za našu slobodu, a ujedno i zalog i podsjetnik za sve nove generacije. Trebamo nastaviti živjeti, trebamo oprostiti, ali nikada zaboraviti. Od srca zahvaljujem svima koji doprinijeli našoj slobodi. Sretan vam Dan državnosti, a svojim sugrađankama i sugrađanima čestitam Dan našega grada - rekao je Deak.

U ime udruga, institucija i ravnatelja s područja Grada Svete Nedelje prisutnima se obratio Robert Maračić, ravnatelj Kulturne zajednice, u ime braniteljskih udruga s područja Svete Nedelje govorio je Mladen Cindrić, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sveta Nedelja, a ispred Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje nazočne je pozdravio Rudolf Jedvaj.

Ugodno druženje Svetonedeljčana s gostima nastavljeno je ispred Turističke zajednice grada Svete Nedelje, a još brojnije okupljanje građana očekuje se na nedjeljnoj misi 30. svibnja, uz svetkovinu Presvetog Trojstva, kojom će i završiti proslava Dana grada.

M.K.

 
28.05.2021.

U samoborskom Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan državnosti

Slavimo 31 godinu demokracije i višestranačja

Svečanost obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske održana je u petak, 28. svibnja, u Parku domovinske zahvalnosti, gdje su se i ove godine okupili predstavnici Grada Samobora, gradskih institucija i ustanova, županije, braniteljskih udruga te roditelji, prijatelji i suborci poginulih branitelja.

Dan hrvatske državnosti slavi se 30. svibnja, kada je 1990. konstituiran prvi višestranački Hrvatski sabor.

Ispred spomenika samoborskim i svetonedeljskim braniteljima najprije su pročitana njihova imena, a vijence su potom, pred postrojenom Samoborskom narodnom gardom, položili i svijeće upalili roditelji poginulih branitelja i članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatim zamjenici gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predstavnici MUP-a i vatrogasaca, te svi ostali koji su došli odati počast našim braniteljima.

Prigodnu molitvu predvodio je samoborski župnik Ivica Cik, a svečanost je svojim stihovima o domovini upotpunio Zoran Perović.

M.K.

 
28.05.2021.

Od subote sajmište otvoreno za prodaju svih vrsta proizvoda

Ove subote si na sajmišče!

Od subote sajmište otvoreno za prodaju svih vrsta proizvoda

Samoborsko sajmište će od subote, 29. svibnja, biti otvoreno za prodaju svih vrsta proizvoda, temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 26.5.2021.

Rad sajmišta više neće biti organiziran na principu prodaje iz automobila kao proteklih tjedana te će se u prostor sajmišta ulaziti pješice, a ponovno će se obavljati i naplata parkiranja.

Petkom sajmište više neće raditi, osim prodaje iz kamiona na žitnom dijelu sajmišta.

Stožer civilne zaštite grada Samobora u suradnji s trgovačkim društvom Komunalac pobrinut će se da se maksimalno poštuju aktualne mjere socijalnog distanciranja i provođenja higijene.

Ovim putem molimo prodavače i kupce za pridržavanje epidemioloških mjera i korištenje zaštitnih maski.

A.B.

 
28.05.2021.

Dodijeljena priznanja i nagrade za najljepše uređene okućnice Grada Svete Nedelje u 2021. godini

Prvo mjesto Marici Mostovac iz Brezja

Turistička zajednica grada Svete Nedelje i ove je godine u sklopu akcije "Zeleni cvijet" objavila natječaj za izbor najuređenije okućnice Grada Svete Nedelje u 2021. godini s ciljem poticanja lokalnog stanovništva na uređenje privatnih okućnica, a dodjela priznanja i nagrada tradicionalno se dodjeljuje u sklopu proslave Dana Grada Svete Nedelje. Ove godine zaprimljeno je ukupno 5 prijava. Temeljem zaprimljenih prijava tročlana ocjenjivačka komisija obišla je teren te ocijenila prijavljene kandidate. Ocjenjivali su se sljedeći elementi: hortikulturno uređenje (vlastito održavanje, originalnost uređenja), cvjetnost (količina i raznovrsnost bilja) i cjelovito uređenje (fasada, kućni broj, ograda).

U prostorijama Turističko-informativnog centra Grada Svete Nedelje u četvrtak, 27. svibnja, dodijeljene su nagrade i priznanja za najljepše uređene okućnice. Prvo mjesto osvojila je Marica Mostovac iz Brezja, drugo mjesto osvojila je Zdenka Resar iz Orešja, a treće mjesto osvojila je Katica Đurđek iz Orešja. Uz priznanje i prigodne nagrade uručeni su im i bonovi novčane vrijednosti.

Nagrade su uručili zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak i direktorica Turističke zajednice grada Svete Nedelje Renata Vlahović.

- Iznimno mi je drago da se nastavlja tradicija nagrađivanja najuređenijih okućnica na području našega grada. Od srca čestitam svim sudionicima te se nadam kako će i u budućim razdobljima nastaviti s ovakvim divnim i kreativnim uređenjima svojih okućnica.

U ime nagrađenih zahvalila je Marica Mostovac, istaknuvši da su okućnice plod njihovog dugotrajnog rada i ljubavi.

- Ovo je poticaj za nove sadnje i uređenja okućnica. Razmjenjujemo iskustva te mi je drago da možemo na ovaj način doprinijeti da naš grad bude još ljepši i prepoznatljiviji.

Također, uz prigodnu nagradu i novčani bon, dodijeljena su priznanja za sudjelovanje Snježani Čitarović iz Bestovja i Gordani Golubić iz Orešja.

A.B.B.

 
28.05.2021.

Zelene stope i njihov predsjednik Romeo Ibrišević već 17 godina čiste naše smeće

Počisti prvo pred svojim vratima

Udruga Zelene stope u petak, 28. svibnja 2021., organizira akciju izvlačenja automobilske olupine iz Parka prirode Žumberak na Samoborskom gorju. Na vrhu Oštrc, u lovištu LD Srna zajedničkim će snagama poštari, lovci, zaposlenici parka i volonteri dobre volje izvući i odvesti na recikliranje auto olupinu staru petnaestak godina. Bit će deveta, rekli bismo – već tradicionalna, eko-akcija u kojoj sudjeluje pedesetak pismonoša iz Samobora i Svete Nedelje.

Prema usmenoj predaji, niz padinu su auto, tada u voznom stanju, neki zločesti momci stuštili niz strmu liticu prema Malom Lipovcu. Najprije su ga ukrali pa "pametno" smislili kako da ga se riješe. Uvijek budnog oka našli su ga članovi Zelenih stopa, ali izvlačenje je zahtjevno i bilo je potrebno mnogo logistike i truda da se akcija organizira.

I tako Zelene stope i njihov predsjednik i fotograf Romeo Ibrišević već 17 godina čiste "smeće" za neodgovornim budaletinama, što je zapravo blagi izraz za one koji rade takav ekocid. Zahvaljujući njima, oko 16 000 olupina završilo je na reciklažnom dvorištu.

Budaletine su ukrale auto i "riješile" ga se, ali što reći o onim glupanima koji su vlasnici pa na starom autu mogu i zaraditi, ako ga predaju na reciklažu?

Kratka besplatna lekcija o recikliranju automobila: iskoristivo je oko 90% materijala. Prvo se odstrane opasne tekućine (motorno, hidraulično i kočiono ulje, gorivo, antifriz, tekućina za pranje stakla). Odvaja se staklo koje se obrađuje za ponovno korištenje ili može postati zamjenski materijal u građevinarstvu. Recikliraju se i svi plastični dijelovi. Korisni mogu biti alternator, anlaser ili kočione čeljusti nakon reparacije. Potom se ostatak zdrobi, preša i balira. Oko 60% mase automobila čelični je lim koji se zdrobi i šalje u ljevaonice i željezare kao sekundarna sirovina.

Dakle, samo krajnja ljudska "sirovina" odlaže auto u prirodu da se tamo raspada tisućljećima i zagađuje i uništava sav živi svijet.

Zato ne budi "sirovina" - malo se skoncentriraj i recikliraj!

T.I.

 
28.05.2021.

Gradski čelnici čestitali Ani Lenard, Darku Šimuncu i Davoru Cipeku na iznimnim uspjesima

Samoborski karate majstori pokorili Europu na svim razinama

Malo je sportskih klubova koji dugi niz godina redovito "isporučuju" vrhunske rezultate, izvrsne trenere, ali i znalce koji mogu upravljati i voditi velike sportske pogone, ne samo na domaćoj, već i na europskoj i svjetskoj razini.

U tom kontekstu Karate klub Samobor perjanica je ovog sporta, jer Ana Lenard je kao kapetanica svoje ekipe i članica hrvatske karate reprezenzacije ponovno na europskom tronu s brončanom medaljom, njezin trener Darko Šimunec dokazao je kako ni dulje pauze u karijeri sportaša, uz upornost i stručan rad, nisu prepreka za osvajanje medalja, a Davor Cipek je, prošavši dug put od natjecatelja, trenera i dužnosnika u klubu, od nedavno glavni tajnik Europske karate federacije.

Na svemu su im tijekom prijema u Uredu gradonačelnika u četvrtak, 27. svibnja, čestitali i prigodnim poklonima zahvalili gradski čelnici, zamjenici gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec, te predsjednik Samoborskog športskog saveza Miro Kelečić i tajnica Marijana Radek.

O Aninom najnovijem uspjehu, koju još čeka natjecanje u Parizu, na kojem bi se trebala izboriti za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, vrlo emotivno je govorila sama Ana, ali i njezin trener Darko Šimunec, koji je u svojem duljem izlaganju, između ostalog, otvoreno progovorio i o problemima koji ih tište, a odnose se ponajviše na tretman i potrebe vrhunskih sportaša poput Ane.

Davor Cipek također je pojasnio koliko je truda i rada potrebno uložiti, koliko dug je i mukotrpan put do vrijednih rezultata, prepoznavanja i stvaranja istinskih sportaša, kao i onih koji će kasnije, nakon završetka sportske karijere, kao treneri prenositi svoja znanja na mlađe generacije ili ih iskoristiti za unapređenje sporta u cjelini.

Sve to već godinama sustavno prakticiraju u KKS-u pa su im medalje i priznanja tek potvrda sjajnog rada i ispravnog smjera koji su odabrali na svojem sportskom putu.

Gradski i sportski čelnici Samobora uzvratili su obećanjem i najavom konkretnijih pomaka u rješavanju statusa svojih vrhunskih sportaša.

M.K.

 

Predsjednik Hrvatskog sabora primio vodstvo samoborske Bratovštine svetog Jakova

Grad Sveta Nedelja obilježava Dan grada, Dan državnosti i svetkovinu Presvetog Trojstva

U samoborskom Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan državnosti

Od subote sajmište otvoreno za prodaju svih vrsta proizvoda

Dodijeljena priznanja i nagrade za najljepše uređene okućnice Grada Svete Nedelje u 2021. godini

Zelene stope i njihov predsjednik Romeo Ibrišević već 17 godina čiste naše smeće

Gradski čelnici čestitali Ani Lenard, Darku Šimuncu i Davoru Cipeku na iznimnim uspjesima

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002