03.08.2021.

Iz trećeg pokušaja održana skupština Zagrebačke županije u novom sazivu

Martina Glasnović nova predsjednica

Iz trećeg pokušaja održana skupština Zagrebačke županije u novom sazivu

Danima su trajala medijska nagađanja i predviđanja te stranačka prepucavanja uoči trećeg pokušaja održavanja Skupštine Zagrebačke županije u novom sazivu, a dodatnu težinu donosila je činjenica da se bez dogovora ide u nove izbore. Do njih ipak neće doći, jer je formirana većina, upravo na način kako se i uoči sjednice najavljivalo. To znači da su vijećnici HSS-a u Zagrebačkoj županiji napustili koaliciju sa SDP-om, s kojim su izašli na izbore na zajedničkoj listi, te postigli dogovor s HDZ-om, Nezavisnom listom Stjepana Kožića i BM365 Strankom rada i solidarnosti. Rezultat tog dogovora je da je na sjednici održanoj 3. kolovoza za predsjednicu Skupštine Zagrebačke županije izabrana naša sugrađanka Martina Glasnović (HSS), a za potpredsjednika Mato Čičak (HDZ). Drugi potpredsjednik nije izabran.

Protukandidat Martini Glasnović bio je oporbeni Marko Magdić (Fokus), no pri glasovanju za novu predsjednicu bilo je 25 članova i članica, a 21 protiv, dok je za Marka Magdića bilo 20 glasova za i 26 protiv. Nakon toga potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak izabran je s 24 glasa za, 8 protiv i 14 suzdržanih.

Nova predsjednica skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović zahvalila je članovima na ukazanom povjerenju, najavljujući radnu jesen kada će na dnevnom redu biti donošenje Rebalansa proračuna za 2021. godinu.

Tijekom Skupština vijećnici oporbenih stranaka, a osobito doskorašnjih partnera, prigovarali su vijećnicima HSS-a zbog neprincipijelnosti, kršenja koalicijskog sporazuma i prevare birača.

Inače, u novom sazivu Skupština Zagrebačke županije ima 47 članova, a nakon novih preslagivanja čine je 13 vijećnika iz koalicije HDZ-HSU-HNS-HSLS, zatim 8 iz koalicije Stjepan Kožić nezavisna lista - Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti, 9 iz SDP-a, 6 iz Fokusa, 5 iz Domovinskog pokreta, 4 iz HSS-a i 2 iz MOST-a.

M.Š.

Foto: Martina Glasnović (Zagrebačka županija)

 
03.08.2021.

Joga u parku iza Samoborskog muzeja

Vježbanje joge za regeneriranje

Joga u parku iza Samoborskog muzeja

U Samoboru se već trinaestu godinu zaredom održava program Joga u parku. Vježbanje joge prilagođeno je svima bez obzira na dob, spol ili fizičku kondiciju, a osnovni cilj je promicanje dobrobiti vježbanja, zdrave prehrane i opuštenijeg načina življenja. Tako će se i u kolovozu svake srijede od 19 do 20 sati u parku iza Samoborskog muzeja vježbati joga u sklopu besplatnog programa Ljetna joga na plažama i u parkovima Hrvatske u organizaciji Udruge Joga u svakodnevnom životu. Organizatori sve zainteresirane mole da sa sobom ponesu prostirku te dođu udobno odjeveni i zaštićeni protiv komaraca te pozivaju da uživaju u vježbama koje regeneriraju tijelo i duh i donose potrebnu ravnotežu za uspješno savladavanje svakodnevnog stresa.

M.Š.

Foto: arhiva

 
03.08.2021.

Ljeto u Samoboru u kolovozu

Vrućina ne prestaje ali radionice idu dalje

Ljeto u Samoboru u kolovozu

I dok neki naši sugrađani odmaraju na moru ili nekim drugim destinacijama, oni koji su ostali u gradu, a osnovnoškolskog su uzrasta, dobili su priliku za zabavu i učenje. Riječ je o zanimljivim i raznovrsnim radionicama koje će se i tijekom kolovoza odvijati u Gradskoj knjižnici, Galeriji Prica, kinu i Samoborskom muzeju.

Tako će na dječjem odjelu Gradske knjižnice svakog utorka u 17 sati početi radionica Buhasti putopisi na kojoj će se putovati uz Cmoljca u razne zemlje svijeta i moći saznati puno zanimljivosti o njima. Srijedom u 17 sati kreće Kamišibaj radionica u kojoj se prvo sluša jedna priča, a potom se crtaju i prepričavaju motivi iz priče.

Ispred Galerije Prica na Trgu Matice hrvatske i ovo će se ljeto održavati za djecu školskog uzrasta Likovna PRICAonica. Tijekom kolovoza svakog utorka i srijede od 10 do 11 sati polaznici će moći učiti kako raditi u različitim likovnim tehnikama prema zadanim predlošcima. Prijave na ovu radionicu šalju se na pou.galerija@samobor.hr.

U Samoborskom muzeju osmislili su nekoliko poučnih i zanimljivih radionica za djecu. Održavaju se u parku ispred Muzeja svake srijede od 10 te četvrtkom od 11 sati. Četvrtkom od 18 sati pripremljena je i radionica Mali arheolozi. Radionice četvrtkom startat će 12. kolovoza, budući da se 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Također, u četvrtak 12. kolovoza počet će i kolovoški program Kina na otvorenom. Tog 12. kolovoza projekcija animiranog filma Povratak u OZ počinje u 21 sat, dok će projekcije 19. i 26. kolovoza počinjati u 20 sati i 30 minuta, kada su na rasporedu akcijski film John Wick 3: Parabellum, odnosno animirani Ljepotica i zvijer. Redovan kino program vraća se 27. kolovoza.

M.Š.

 

Iz trećeg pokušaja održana skupština Zagrebačke županije u novom sazivu

Joga u parku iza Samoborskog muzeja

Ljeto u Samoboru u kolovozu

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002