26.11.2021.

Promocija zajedničkog projekta turističkih zajednica Samobora, Jastrebarskog i Svetog Ivana Zeline GoWine

Novi početak Gourmet turizma na području Zagrebačke županije

Na Etno farmi Mirnovec u Samoboru su se u petak, 26. studenoga, okupili svi sudionici i dionici novog turističkog proizvoda i projekta Zagrebačke županije, čiji je prvi dio, naziva GoWine, koji je ovom prilikom i predstavljen brojnim medijima i uzvanicima, prva karika puno šireg najavljenog projekta Gourmet turizam.

U projektu GoWine sudjeluju turističke zajednice Samobora, Jastrebarskog i Svetog Ivana Zeline, koje su se udružile s ciljem povezivanja ove tri značajne vinske ceste kroz zajedničku web stranicu, tiskanu i interaktivnu kartu s lokacijama vinarija, njihovom ponudom i virtualnom šetnjom putem WebVR aplikacije, kojima posjetitelji i turisti dobivaju sve potrebne podatke i navigacijske alate do željene destinacije.

Projekt su predstavile direktorice turističkih zajednica Marinka Zubčić Mubrin iz Zeline, Petra Masnec iz Jastrebarskog i Martina Paladina u ime domaćina, a sve je, naravno, bilo popraćeno bogatom eno i gastro ponudom, koju su kao Zimski kraljevski ručak osmislili Tomislav Špiček i Rene Bakalović.

Kako je najavljeno, nakon promocije vinskih cesta kroz GoWine, slijedi GoFood, zatim GoBike, koji su već u pripremi, a niz će se još dograđivati u sljedećim godinama.

Uz neizostavni zelinski portugizec i poznata bijela jaskanska vina, prvi puta je predstavljen bijeli bermet iz najstarije i najčuvenije "radionice" samoborskih bermeta obitelji Filipec.

Projekt se provodi uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije, a udruživanje je odobrilo i Ministarstvo turizma i sporta.

M.K.

 
26.11.2021.

Predavanje i predstavljanje knjige Ivana Đogića Iran u prezentu

Za sve su krive razglednice

U samoborskoj Gradskoj knjižnici svoju prvu knjigu naslova Iran u prezentu, koja je dobila i nagradu za najbolju putopisnu knjigu 2021. godine, predstavio je u četvrtak, 25. studenoga, Ivan Đogić.

Đogić nije klasičan putopisac niti svjetski putnik, a u svojoj knjizi opisao je zemlju koju je prvi puta posjetio i obišao 2016. godine, da bi potom 2018. odlučio u njoj i ostati. Prvi posao pokrenuo je izdavanjem turističkih razglednica Irana, kada je shvatio da ih tamo zapravo ni nema, prepoznao potencijale ove velike zemlje, pa danas radi kao turistički vodič i savjetnik.

Uz suprugu Faribu naučio je puno o iranskoj tradiciji, iznimno bogatoj kulturi, povijesti i načinu života, koje mnogi "zapadnjaci" smatraju u najmanju ruku egzotičnom, a po društvenom i političkom uređenju i krutom, što, naravno, nije prava slika Irana. Jer, kako je naglasio Đogić, Iran je vrlo ugodno mjesto za život, ljudi su vrlo pristupačni, gostoljubivi i ležerni, a uloga i žena i muškaraca u obitelji vrlo je važna, unatoč još nekim vidljivim podjelama i pravilima ponašanja.

Dakako, zahvaljujući i nafti, Iran ubrzano kroči prema modernom društvu, uspješno spajajući pritom svoju drevnu civilizaciju i dosege novih tehnologija, koje je većina Iranaca ukorporirala u svakodnevni život.

Predavanju je, uz brojne stalne posjetitelje putopisnih predavanja, nazočio i predsjednik Hrvatsko-iranskog društva – Irandustan Ebtehaj Navaey, poznati samoborski ortodont i prevoditelj djela hrvatskih autora na iranski jezik.

M.K.

 
26.11.2021.

Niz predavanja u OŠ Bregana

Svaki tjedan - pozitivac jedan

Niz predavanja u OŠ Bregana

Ivica Puljak, Dejan Nemčić i Boris Jokić održat će u ovo predblagdansko, ali pomalo suludo i otuđeno vrijeme poticajna predavanja za sve djelatnike OŠ Milana Langa iz Bregane, vjerojatno online zbog cjelokupne situacije, a možda će se realizirati i uživo, ukoliko to prilike budu dopuštale.

Cilj je da se svi osnaže i napune nekom dodatnom pozitivnom energijom, a istaknuti splitski znanstvenik, najbolji učitelj geografije na svijetu i bivši voditelj kurikularne reforme nesumnjivo će pomoći u tome.

Pod geslom "svaki tjedan – pozitivac jedan" posljednji mjesec u godini u školi u Bregani proteći će u znaku druženja s vrhunskim ljudima...

I.M.

 

Promocija zajedničkog projekta turističkih zajednica Samobora, Jastrebarskog i Svetog Ivana Zeline GoWine

Predavanje i predstavljanje knjige Ivana Đogića Iran u prezentu

Niz predavanja u OŠ Bregana

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002