12.08.2021.

Analiza Financijske agencije na razini Hrvatske

Županijski poduzetnici na drugom mjestu

Analiza Financijske agencije na razini Hrvatske

Prema novoj analizi Financijske agencije (Fina) Zagrebačka županija je prema ukupnim prihodima poduzetnika u 2020. godini zauzela visoko drugo mjesto, odmah iza Grada Zagreba.

U Zagrebačkoj županiji je u 2020. godini prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja poslovalo 9.258 poduzetnika sa 63.044 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu rast broja zaposlenih za 3,3%. Ostvaren je ukupan prihod u iznosu od 56,8 milijardi kuna, dok je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 6.144 kune odnosno 2,7% više u odnosu na prethodnu godinu.

U odnosu na poduzetnike u drugim županijama, prema ostvarenom ukupnom prihodu poduzetnici Zagrebačke županije su na drugom mjestu u Republici Hrvatskoj, a na drugom mjestu su i prema izvozu koji je u 2020. godini iznosio 10,5 milijardi kuna.

Prema broju zaposlenih Zagrebačka županija je na trećem mjestu, a prema broju poduzetnika na petom mjestu u Hrvatskoj.

I.H.

 
12.08.2021.

Tradicionalna proslava blagdana sv. Roka

Misna slavlja i Rokovsko proštenje

Tradicionalna proslava blagdana sv. Roka

Blagdan svetog Roka slavi se 16. kolovoza, a tradicionalna dva velika okupljanja vjernika na našem području su u Svetoj Nedelji i Galgovu.

U župi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji 353. Rokovo u ponedjeljak, 16. kolovoza, slavit će se na misama kod kapele u središtu grada u 7.30 i 10 sati, dok će središnje misno slavlje biti u 19 sati uz procesiju sa svijećama, koje će predvoditi župnik župe Navještenja BD Marije u Vrbanima vlč. Josip Kuzel. nakon mise je procesija i proštenje.

Rokovska nedjelja slavit će se 22. kolovoza, kada će mise kod kapele biti u 7.30, 9 te u 11 sati. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati u nedjelju, 22. kolovoza, predvodit će profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu mons.dr. Stjepan Baloban. Pet minuta prije mise krenut će procesija s kipom sv. Roka ispred pastoralnog centra.

U Galgovu na sam blagdan svetog Roka, 16. kolovoza, mise u tamošnjoj crkvi su u 9 i 11 sati. Prvo misno slavlje predvodi domaći svetomartinski župnik vlč. Siniša Hegedušić, dok svečanu blagdansku misu u 11 sati predvodi župni vikar u župi sv. Anastazije u Samoboru vlč. Marko Nimac.

Vanjska proslava svetog Roka u Galgovu bit će u nedjelju, 22. kolovoza, kada će mise biti u 9, 11 i 17 sati, uz tradicionalno Rokovsko proštenje.

M.Š.

 
12.08.2021.

Priopćenje HSS-a Zagrebačke županije

Okrenuti smo boljitku stanovnika

Priopćenje HSS-a Zagrebačke županije

Nakon pressice županijske i gradske organizacije SDP-a u Samoboru, HSS Zagrebačke županije 12. kolovoza poslao je priopćenje u kojem piše da su okrenuti projektima za boljitak stanovništva Zagrebačke županije i ne stignu se baviti prozivkama i blaćenjem. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"S obzirom na napade na osobnoj razini te na stalne prozivke čelnice HSS-a Zagrebačke županije pa i HSS-a na nacionalnoj razini, dužni smo reagirati.

Nakon uspješnog konstituiranja Županijske skupštine Zagrebačke županije iz trećeg pokušaja, članstvo HSS-a Zagrebačke županije usmjerilo je energiju te daje podršku programima i projektima nužnima za obnovu potresom pogođenih područja, stabilnosti uslijed korona krize, zdravstvu, obrazovanju i drugo.

Trenutačno je u izradi rebalans proračuna Zagrebačke županije od kojih ističemo planiranje 42 milijuna kuna za potresom pogođena područja. Bez konstituiranja Županijske skupštine 3. kolovoza 2021. godine, ova sredstva za obnovu javnih objekata ne bi za duže vrijeme bila dostupna gradovima i općinama Zagrebačke županije. Također, trošak novih izbora od 5 milijuna kuna značio bi manje u proračunu za zdravstvo, školstvo, udruge, branitelje, poljoprivredu i drugo.

Nadalje, predsjednica HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović nikada nije svoju privatnu životnu situaciju koristila u politička nadmetanja. Podsjećamo kako je zbog političkih pritisaka ostala bez posla, iako je majka koja živi sama s troje djece. Nije javno govorila o tome, skupljala političko bodove niti izigravala žrtvu, a dosadašnji koalicijski partner SDP u tim najtežim trenucima prošloga mandata nije joj pružio podršku. Stoga je nejasno zašto sada javno govore o situaciji koju je Martina Glasnović cijelo vrijeme držala za sebe, a svoje političko djelovanje temeljila je isključivo na radu i upornosti iza kojeg stoje rezultati. Svi oni koji poznaju Martinu Glasnović vrlo dobro znaju da zbog privatnih interesa nije spremna ni na kakve kompromise, niti bi dogovarala suradnju na štetu HSS-a ni stanovnika Zagrebačke županije. Stoga svi koji žele konstruktivno i predano pridonositi razvoju svojih sredina, u Martini Glasnović, predsjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije, imaju sugovornika.

Poštujemo odluku da svatko gradi svoj politički put, a tako i Mihael Zmajlović. Vrijeme će pokazati zašto je još 18. srpnja 2021. okrenuo leđa HSS-u, kako u Zagrebačkoj županiji s kojim je bio na zajedničkoj listi, tako i sada u Samoboru. Želimo mu uspjeh u političkom djelovanju, kao i njegovim stranačkim kolegicama i kolegama.

Iza HSS-a je 117 godina postojanja, progona, zabranjivanja, djelovanja i rada. Svi koji u HSS-u vide partnera morat će prihvatiti da je HSS samostalna stranka okrenuta budućnosti, a ne "ruka u zraku" za osobne političke ambicije pojedinaca iz drugih stranaka."

HSS Zagrebačke županije

 

Analiza Financijske agencije na razini Hrvatske

Tradicionalna proslava blagdana sv. Roka

Priopćenje HSS-a Zagrebačke županije

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002