09.09.2021.

"Neki novi klinci", kak se samozadovoljno vole hvaliti naši novi gradski čelnici, još nisu shvatili da se Grad ne vodi ko privatna firma, bankarski šalter ili školska katedra

Ovi patuljci zbilja pojma nemaju

Prošlo je već više od 100 dana otkako je Grad Samobor dobio novu gradonačelnicu i s njom dio ekipe koja bi narednih 4 godine trebala voditi naš veliki grad. U nekoliko navrata u medijima su naglašavali kako su, konačno, na čelo grada stigli "neki novi klinci", koji će postaviti nova pravila, još transparentnije od mogućeg voditi grad, riješiti probleme po pitanju komunalija, prijevoza, škola, vrtića, kulture, sporta i, uglavnom, sve ono kaj su detektirali kao do sada loše i to promovirali u svojoj predizbornoj kampanji. Na pameti su im projekti, projekti i projekti, privlačenje investitora i novci, ne bi li onda s tim novcima poboljšali standard Samoboraca. Oko toga zbilja niko ne bi trebal imat niš protiv. Ili, ipak...?

Tak bu Samobor, koji se diči svojom tradicijom, kulturom, obrtništvom, gastronomijom i turizmom, najprije dobil još jedan trgovački centar, skladišne hangare i ko zna kaj još sličnog, ali nisu najavili ili im još nije prioritet, recimo, jednosmjenska nastava, gradnja koncertne dvorane, doma za umirovljenike, možda bazena ili nekih drugih društvenih sadržaja... A, koliko znamo, nije ih dočekala prazna gradska kasa.

Sklepalo se i Gradsko vijeće, za koje niko ne zna do kada bude u ovom sastavu trajalo. Jer, opet se radi o "projektnoj" suradnji, gradonačelnica ne želi koalicije, ali Vijeće ipak mora "amenovati" sve te projekte.

Sretni, zadovoljni i sa smiješkom pohajali su u tandemu gradonačelnica i zamjenik joj prvih mjeseci sva moguća događanja, od kulturnih, turističkih i sportskih, do morbidnog otvaranja salona pogrebne opreme u Komunalcu, jer, govorili su, ljudi su nas željni uživo videt i upoznat. Dobro, može i to, jer zbilja ih do sada u Samoboru nismo viđali. Na stranu i to kaj bez papira ne znaju reći par prigodnih rečenica ljudima pred koje su došli ili se pak ponavljaju unedogled ili ne daju izjave. Jer, a i to smo od njih čuli, tol'ko je posla da se ne stignu bolje pripremit.

Sve smo to pregrmeli, ali sad je već došlo i vreme da se počne nekaj konkretno delat.

Na službenim gradskim stranicama ni traga o tome koji su, nakon 100 dana upoznavanja sa situacijom u Gradu, neki daljnji koraci oko rješavanja problema koje su spominjali, projekti u završetku ili začetku, kadrovske promjene u gradskoj upravi, događanja u gradu... Sve moguće vijence, svijeće i križeve su položili, ali nekih konkretnih odluka oko gradskih problema nema. Umjesto toga svi redom na upite odgovaraju da još ne mogu odgovoriti, ne znaju, ne smiju reći, čekamo da se stvar okonča...

Uglavnom, za nas iz lokalnih medija informacije jedva kapaju, kasne, djelatnici gradskog ureda za odnose s javnošću tresu se od straha kad ih nekaj pitamo, pročelnici nas upućuju na taj isti ured, jer se po nalogu gradonačelnice samo s njima komunicira, a informacijama ni traga ni glasa. Toliko o transparentnosti, u koju su najprije uložili gradske novce pa sada zbilja, makar "na parove razbrojs", možete na internetskim stranicama Grada vidjeti što se sve i komu iz gradske kase plaća. Kad imate vremena pogledajte, jer zanimljivije je od rješavanja križaljki ili sudokua.

Nakon 3 mjeseca, a toliko je trebalo da uopće "uglavimo" sastanak na kojem bismo dogovorili kako ćemo dalje surađivati, u doslovce 3 minute zamjenik Burić, uvrijeđen porukom s naše strane o odugovlačenju i odgađanju službenog sastanka i traženju termina za razgovor, rekao je da njima naše usluge više ne trebaju i da sada žuri na još jedan jako važan sastanak. Ajde, može i to.

No, uvrijeđene "veličine" bi trebale znati da su dolaskom na vlast postali javne osobe u službi građana i da su toj istoj javnosti dužne davati informacije od značaja za Grad te polagati račune za to kaj delaju i kakve odluke donose. Očito tek trebaju naučiti prihvatiti i kritike, jer Grad se ne može voditi ko privatna firma, bankarski šalter ili školska katedra, gdi te gazda, službenik ili profesor mogu otpiliti u sekundi pa ti onda traži svoja prava. Znamo svi kak to ide.

Uglavnom, od sada pa nadalje možete očekivati vijesti o tome kako ne možemo doći do informacija (koje ćemo pribaviti drugim kanalima), sve uz pisanu komunikaciju s gradskim čelnicima i dužnosnicima, koji su te iste informacije, na upit, sviđalo im se to ili ne, dužni reći i dostaviti medijima i javnosti.

Nastavak slijedi...

Glasnik Samobora i Svete Nedelje

 
09.09.2021.

Redovita mjesečna dvodnevna akcija prikupljanja krvi u Samoboru

Dvodnevne akcije ipak uspješnije

Redovita mjesečna dvodnevna akcija prikupljanja krvi u Samoboru

Uspješno je okončana još jedna redovita mjesečna dvodnevna akcija prikupljanja krvi u Samoboru. Jučer i u ponedjeljak organiziralo ju je Gradsko društvo Crvenog križa Samobor, odazvalo se 197 darivatelja krvi, 138 muškaraca i 28 žena, a prikupljeno je 166 doza krvi. Po prvi put su se na ovaj humani korak odlučila četvorica naših sugrađana.

I ovo je ljetno prikupljanje krvi pokazalo da je dvodnevna velika gradska akcija, uvedena ove godine, daleko bolja od one jednodnevne. Iako je broj darivatelja približno isti, mnogima je lakše pristupiti akciji, jer mogu izabrati koji će to dan i u koje vrijeme, prije i poslijepodne učiniti.

Dolazećeg tjedna, u petak, 17. rujna, krv će, po treći put moći darivati i Svetonedeljčani. Za njih će akcija biti priređena između 13 i 18 sati u Sportskom centru Sveta Nedelja. U susjednom gradu samoborski Crveni križ tijekom kalendarske godine priređuje četri akcije prikupljanja krvi, u ožujku, lipnju, rujnu i prosincu.

E.K.

 

"Neki novi klinci", kak se samozadovoljno vole hvaliti naši novi gradski čelnici, još nisu shvatili da se Grad ne vodi ko privatna firma, bankarski šalter ili školska katedra

Redovita mjesečna dvodnevna akcija prikupljanja krvi u Samoboru

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002