04.07.2021.

35. Dani Rudarske greblice

Najbolša je, ipak, Bakina greblica

O Rudarskoj greblici, koja je osvojila i europske gastronomske stolove, danas znamo gotovo sve. Punih 35 godina vrijedni Rudari "guraju" svoj tenki kolač prema vrhu i pletu priču oko starog rudnika i siromašnih rudara, kojima je ovaj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada.

Složni entuzijasti amateri okupljeni u KUD-u Oštrc, osim same Greblice, od zaborava su otrgnuli i rudnik, i Bergmane, i stare pjesme i plesove, osnovali Udrugu Rudarska greblica, uredili reprezentativan prostor ispred Rudnika svete Barbare, sustavno obogaćujući svoju manifestaciju novim sadržajima i Gastro susretima, prenoseći dugu tradiciju na mlade generacije kroz Dječju greblicu.

Stoga su svi, nakon prošlogodišnje stanke zbog koronavirusa, jedva dočekali 35. Dane Rudarske greblice, koje su i ovaj puta domaćini, predvođeni tajnikom KUD-a Oštrc Josipom Lebegnerom i voditeljicom Dječje greblice Majom Klisurić, uz svesrdnu pomoć ostalih članova i mještana, odradili besprijekorno. Izostali su samo, zbog epidemioloških mjera, međunarodni susreti folklornih društava, pa je sav program održan ispred rudnika.

U subotu, 3. srpnja, od ranih poslijepodnevnih sati pet ekipa natjecalo se na Gastro susretima, a ove godine imali su širom otvorene ruke da pripreme i predstave jela bilo koje od internacionalnih kuhinja. Zeppelini iz Bjelovara zaputili su se tako u Indiju, rudarsko-zagrebačka ekipa Coolturni tanjur povezala je Mediteran od Turske do Italije, rudarske Senorite na zadatku otišle su put dalekog Meksika, članovi Lovačkog društva Sveti Hubert s Plešivice skuhali su mađarski gulaš, a ženska ekipa HPD-a Sv. Patrik, koje djeluje unutar Udruge Ekosspiritus, odlučila se za "bosanski lonac".

Vrijedne nagrade sponzora otišle su kuharima Coolturnog tanjura, koji je svojim menijem oduševio tročlani žiri – zagrebačka novinarka Tanja Božić, vrsna domaća kuharica Franka Štengl i Ivan Babić iz Bjelovara, drugu nagradu osvojio je "bosanski lonac", a treću bjelovarski Zeppelini. Tijekom Gastro susreta ionako dobro raspoloženje dodatno su dizali Domaći dečki s repertoarom svima dobro poznatih pjesama i raspjevani voditelj Mislav Maroević.

I dok su brojni posjetitelji uživali u svjetskim specijalitetima, pred rudnik su stizale greblice za ocjenjivanje. Žiriju na čelu s Andrejasom Niklom pridružila se po prvi puta i gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot, koja je naglasila kako je već godinama stalna posjetiteljica Dana Rudarske greblice, jer u Rudama redovito posjećuje i članove svoje obitelji koji tu žive, a organizatorima i svim Rudarima zahvalila je i čestitala na velikom trudu koji ulažu te svima poželjela dobar provod.

Od 9 greblica, koje su sve morale biti pripremljene sa "zelenjavom", najbolja je bila Bakina greblica Martine Škiljan, drugo mjesto osvojila je Vrtna frajla, koju je ispekla Marija Lebegner, a treće greblica Ivane Štajnkler pod šifrom Seka.

No, iznenađenje večeri svakako je bila vijest o velikoj i vrlo vrijednoj donaciji Stjepana Lehpamera KUD-u Oštrc, koji je, nakon smrti brata, a u dogovoru s brojnim nasljednicima, jer čak 14-ero djece je bilo u obitelji, kuću od 250 m2 i pripadajući štagalj, odlučio pokloniti društvu. Stjepan je u ime obitelji objasnio kako samo žele pomoći KUD-u Oštrc da nakon puno godina dobiju i zasluženi prostor za probe, čuvanje nošnji i instrumenata, jer su to svojim djelovanjem i zavrijedili.

Primivši ključeve kuće Lehpamerovih, na donaciji i njihovoj nevjerojatnoj gesti osobno je i u ime društva zahvalio Josip Lebegner, obećavši da će itekako skrbiti o kući i cijelom prostoru, jer će im to biti ne samo novi zamah u radu, već i inspiracija za buduće projekte.

Večer je završila koncertom domaće Adrenalice, provjerenim majstorima žive i žestoke svirke za mlade i sve one koji se takvima osjećaju.

M.K.

 

35. Dani Rudarske greblice

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002