02.12.2021.

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, jedna lijepa vijest stiže iz škole u Bregani

I slikovnica o osobama s invaliditetom iz dječje perspektive

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, jedna lijepa vijest stiže iz škole u Bregani

Udruga osoba s invaliditetom Sinergija Samobor prijavila je europski projekt u kojem će jedan od partnera biti i OŠ Milana Langa. Obveza škole u navedenom projektu bila bi izraditi slikovnicu o osobama s invaliditetom iz dječje perspektive.

Učenici iz Bregane će tijekom sljedeće kalendarske godine osmisliti priču u kojoj bi glavni likovi bile osobe s invaliditetom te nacrtati likove – djecu s poteškoćama u razvoju te osobe s različitim vrstama i stupnjevima invaliditeta.

Navedena bi se slikovnica tiskala na hrvatskom, engleskom i brailleovom pismu te predstavila u školama diljem zemlje, a već su i odabrane početne četiri škole iz raznih dijelova Hrvatske (Pula, Babina Greda, Varaždin, Tučepi).

I.M.

 
02.12.2021.

Priopćenje za medije Predsjedništva stranke Stjepan Kožić - Nezavisna lista

Čeka se odgovor državnih institucija

Priopćenje za medije Predsjedništva stranke Stjepan Kožić - Nezavisna lista

Zagrebački župan Stjepan Kožić – Nezavisna lista medijima su se oglasili putem službenog priopćenja, kojeg najvažnije dijelove objavljujemo kao vijest, a cijeli tekst objavljen je na stranicama Glasnika u rubrici Pisma i reagiranja.

"Pokušaj vijećnika SDP-a i izmanipuliranih vijećnika Fokusa i Mosta da Skupštinu Zagrebačke županije pretvore u sudnicu prijekog suda - nije uspio. Naime, 17 vijećnika potpisalo je zahtjev kojim se tražila rasprava o odgovornosti župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića za prikrivanje kaznenih djela i sumnju u njihovo počinjenje te za štetu učinjenu proračunu i ugledu Zagrebačke županije.

Svojim priopćenjem od 22. listopada 2021. godine USKOK je na temelju kaznene prijave PU Zagrebačke donio rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana, a svoje priopćenje završio da u odnosu na upite novinara o dinamici i načinu postupanja ističe da se u ovom predmetu, kao i u svim drugim predmetima, dinamika i način postupanja temelje na okolnostima slučaja i Zakona o kaznenom postupku.

Župan Stjepan Kožić jasno je u javnosti i na samoj sjednici naglasio da zbog tajnosti postupka, dok se izvidi obavljaju i provodi istraga, ne može komentirati sam tijek postupka.

Održana je kratka rasprava u kojoj je župan Kožić dao svoje očitovanje i time je konzumiran zahtjev 17 vijećnika".

T.I.

 
02.12.2021.

Zagrebačka županija potiče gradnju pumptrack poligona i bike parkova

Gotovo milijun kuna za gibanje tijela "gore - dolje"

Zagrebačka županija potiče gradnju pumptrack poligona i bike parkova

Lijepe vijesti iz Zagrebačke županije za sve ljubitelje bicikla, rola skateboarda, romobila... bez obzira na godine. Nakon Velike Gorice i Ivanić-Grada, čiji su pumptrack poligon odnosno bike park već gotovi, slični poligoni gradit će se u Dugom Selu, Jastrebarskom i Svetom Ivanu Zelini.

Zagrebačka županije ove je godine po prvi puta raspisala javni poziv kojim gradovima sufinancira izgradnju ili opremanje sportske infrastrukture te vrste, a svih pet gradova koji su prijavili projekte ostvarili su bespovratnu potporu. Tako je po 200.000 kuna dodijeljeno gradovima Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko i Sveti Ivan Zelina, a 150.000 kuna Velikoj Gorici.

Ono što pumptrack stazu čini drugačijom od klasične vožnje biciklom jest da se umjesto pedaliranjem ili odguravanjem, vozači na pumptracku pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela "gore – dolje".

Ovakva sportska infrastruktura doprinosi kvaliteti života u lokalnoj zajednici, potiče na boravak na otvorenom, utječe na razvoj motoričkih sposobnosti djece i mladih te postaje mjesto susreta i sportskih događanja.

Pumptrack poligoni već su neko vrijeme itekako popularan oblik rekreacije. Kao dvije zanimljivosti možemo istaknuti kako je prvi asfaltirani poligon u Hrvatskoj otvoren još 2020. godine u Svetoj Nedelji, dok je onaj u Velikoj Gorici površinom najveći u Hrvatskoj i jedan od tri najveća u Europi.

M.B.

 
02.12.2021.

Predavanje putopisca Gorana Blaževića u Gradskoj knjižnici

Na devi kroz saudijsku Praznu četvrt

U Gradskoj knjižnici Samobor, u srijedu 1. prosinca, gostovao je putopisac i pustolov Goran Blažević.

U jednosatnom predavanju podijelio je sa samoborskom publikom svoje doživljaje i avanture koje je prošao na putovanju pustinjom Rub al Khali poznatom i kao Prazna četvrt, koja se nalazi u Saudijskoj Arabiji.

Goran je 2019. godine dobio priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju. Bio je dio velike ekspedicije kroz pustinju koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj, a cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikad prošla tom pustinjom.

U tom surovom području boravio je 25 dana, a osim što je morao naučiti pravila pustinje, osjetio je žeđ i glad, a morao se naučiti nositi i s teškom i negostoljubivom klimom.

Jedan od najvećih izazova Goranu je bio naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom nepoznatom životinjom, za koju kaže da je dosta "nervozna i naposlušna", iako ima svoj unutarnji instinkt koji treba slušati.

Nakon povratka kući odlučio je napisati knjigu Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali, u kojoj opisuje dojmove s ovog putovanja.

Inače, Goran Blažević autor je i putopisne knjige Svilim, u kojoj opisuje svoje 3300 kilometara dugo pješačenje.

D.R.

 

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, jedna lijepa vijest stiže iz škole u Bregani

Priopćenje za medije Predsjedništva stranke Stjepan Kožić - Nezavisna lista

Zagrebačka županija potiče gradnju pumptrack poligona i bike parkova

Predavanje putopisca Gorana Blaževića u Gradskoj knjižnici

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002