19.06.2021.

Neuspjela konstituirajuća sjednica Skupštine Zagrebačke županije

Novi pokušaj unutar 30 dana

Neuspjela konstituirajuća sjednica Skupštine Zagrebačke županije

U četvrtak, 17. lipnja, održana je konstituirajuća sjednica Skupštine Zagrebačke županije, na kojoj su, nakon provedenih lokalnih izbora, trebali biti izabrani njezin predsjednik, zamjenici i radna tijela. Sukladno rezultatima izbora, mandate u Županijskoj skupštini dobili su koalicija HDZ-HSU-HNS-HSLS (13), koalicija SDP-HSS (13), koalicija SKNL - Bandić Milan 365 (8), FOKUS (6), DP (5) i MOST (2).

Unatoč tome što je najavljeno da je među strankama postignut dogovor o potrebnoj većini za konstituiranje Skupštine, na ovoj prvoj sjednici već na samom početku nije izabrano Mandatno povjerenstvo, koje mora i verificirati mandate, pa će se unutar zakonskog roka od 30 dana održati sljedeća sjednica.

Ukoliko se u sljedeća dva pokušaja Skupština ne konstituira, slijede i novi izbori.

M.K.

 
19.06.2021.

Konstituirano je Gradsko vijeće Grada Samobora

Irena Franceković predsjednica Gradskog vijeća

Nakon što su, na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora 18. lipnja u Centru za mlade Bunker u Samoboru, svi novoizabrani gradski vijećnici, njih 21, položili prisegu, Mandatnoj komisiji predana su po dva prijedloga za predsjednika i dva zamjenika predsjednika Gradskog vijeća.

Lista koalicije SDP/HSS ima 10 vijećnika, lista novoizabrane gradonačelnice Petre Škrobot Fokus ima 8 vijećnika, a u Vijeću su i dva člana s liste HDZ-a te Irena Franceković sa svoje nezavisne liste.

Na obnašanje vijećničke dužnosti prisegnuli su Željko Stanec, Sanja Horvat Iveković, Željko Mataušić, Miran Šoić, Ivan Horvat, Maja Gračanin, Marija Lindić, Darko Lisec, Đurđica Jančikić i Davor Daničić (koalicija HSS/SDP), zatim Denis Meczner, Marko Matijaščić, Marko Požgaj, Tatijana Lenart, Goran Gorše i Stjepan Razum iz Fokusa, a na mjesta Petre Škrobot i Petra Burića, koji su u izvršnoj gradskoj vlasti, iz Fokusa su u Gradsko vijeće ušli još Martin Komes i Luka Bišćan. Iz HDZ-a u Vijeću su Nika Fleiss (nezavisna) i Matija Hržić te nezavisna vijećnica Irena Franceković.

Prijedlozi koji su došli od liste stranke Fokus dobili su podršku 10 vijećnika, dok su prijedlozi zajedničke liste SDP-a i HSS-a te liste Nezavisni Samobor Irene Franceković dobili podršku 11 vijećnika i potrebnu većinu (ostali su bili suzdržani), pa je Irena Franceković izabrana za predsjednicu, a Miran Šoić (SDP) i Ivan Horvat (HSS) za zamjenike predsjednice Gradskog vijeća.

Novoizabrana predsjednica samoborskog Gradskog vijeća Irena Franceković zahvalila je na izboru te dodala da zna da je čudo i buru izazvao način na koji je predložena za predsjednicu Gradskog vijeća.

- Vama je možda neprirodan sporazum koji sam potpisala, jer potpisala sam ga sa svojim dojučerašnjim ljutim neprijateljima iz koalicije HSS-SDP, no sada ćemo vidjeti kao ćemo odrediti strane. Nadam se da ćemo imati konstruktivnu raspravu, kao i u protekle 4 godine, i da će konstruktivna rasprava biti u donošenju odluka za boljitak Samobora i od strane Fokusa i HDZ-a.

Naglasila je da se na taj korak odlučila iako je znala da će izazvati buru nezadovoljstva, jer je to bio jedini način da se konstituira Gradsko vijeće, te dodala da se nakon njenog izbora konačno može govoriti o projektnoj suradnji.

- Kad u jednom loncu imate gradonačelnika i Gradsko vijeće, kao u prošlom sazivu, možete biti konstruktivno nadobudni, ali na kraju prijedlog oporbe ne doživi odjek, a u ovom slučaju se nadam da će i s jedne i s druge strane dolaziti najbolji prijedlozi i da će ih ovo Gradsko vijeće usvojiti i izabrati najbolje projekte.

Istaknula je na kraju da će ona dati sve od sebe da pomiri sada suprotstavljene strane na izborima kako bi zajedno za ovaj grad napravili najbolje što mogu.

Ireni Franceković je, prilikom predstavljanja prijedloga za potpredsjednike Gradskog vijeća, čestitala i zaželjela uspješan rad Sanja Horvat Iveković. Naglasila je kako je sigurna da svi u Gradskom vijeću žele dobro za Grad Samobor te vjeruje da će to i ostvariti bez podjela, na dobrobit svih građana.

Kako su predsjednica Vijeća, kao i potpredsjednici te članovi Odbora za izbor i imenovanje izabrani iz redova koalicije HSS- SDP i uz potporu Irene Franceković, vijećnike Fokusa, Gorana Goršea i Denisa Mecznera, zanimalo je misli li predsjednica Gradskog vijeća da je to moralno, jer bi u pravilu jedan potpredsjednik trebao doći iz redova manjine.

– To je sukladno Poslovniku o radu Gradskog vijeća, a o moralu bi se dalo raspravljati. No, to nije pitanje za Gradsko vijeće, već osobno pitanje, pa neka o tome svatko sam sudi – odgovorila je Franceković.

Na upit Denisa Mecznera kako kao predsjednica Gradskog vijeća misli ujediniti jednu i drugu stranu i raditi na programskoj suradnji, kada su na sva mjesta izabrali samo svoje kandidate, Irena Franceković je odgovorila da će odbori Gradskog vijeća biti imenovani na sljedećoj sjednici, sukladno broju ostvarenih mandata na izborima.

Nakon što je Gradsko vijeće konstituirano, prihvaćena je dopuna dnevnog reda od još 5 točaka. Nakon dogovora o razmjernoj stranačkoj zastupljenosti, jednoglasno su izabrani članovi Odbora za Statut i Poslovnik te Odbora za dodjelu priznanja i nagrada.

Bez rasprave jednoglasno je donesena nova Odluka o gradskim porezima, prema uputama Ministarstva financija, a većinom glasova prihvaćena su izvješća o izvršenju gradskog proračuna u prošloj godini i prateći dokumenti.

Pri kraju sjednice vijećnicima se obratila gradonačelnica Petra Škrobot i u nekoliko navrata naglasila kako se veseli budućoj suradnji s Gradskim vijećem te podsjetila da i oni (iz stranke Fokus) žele pozitivnu suradnju, što su pokazali ne samo tijekom predizborne kampanje, već i u svojim prijedlozima za izbor predsjednika i njegovih zamjenika, kao i odbore koji su birani na ovoj sjednici, jer su predlagali i nekoga iz redova "konkurenata", što s druge strane nije bio slučaj.

- Međutim, vidjet ćemo hoće li u narednom periodu doći do tih promjena o kojima je, na primjer, govorila Sanja Horvat Iveković i hoće li biti konstruktivne suradnje, za koju je rekla da je očekuje Irena Franceković - naglasila je gradonačelnica, dodavši da će to vrijeme pokazati.

Petra Škrobot rekla je da je ona kao gradonačelnica, kao i vijećnici iz Fokusa i njezin tim, ostali dosljedni cijelo vrijeme te da mogu uzdignute glave hodati Samoborom, razgovarati sa svima i svima pogledati u oči, a upitala se mogu li to svi drugi napraviti te opet dodala da će vrijeme pokazati kako će funkcionirati Gradsko vijeće.

Iako se, rekla je Petra Škrobot, već naveliko priča o tome da će joj biti teško i da će joj zagorčavati život gdje god je moguće, nadu joj ipak daju govori Sanje Horvat Iveković i Irene Franceković o spremnosti na suradnju.

Gradonačelnica je naglasila da će stranka Fokus biti konstruktivni čimbenik u radu Gradskog vijeća, konstruktivno će kritizirati ono što treba, što očekuje i od ostalih vijećnika, budući da su svi kroz kampanju obećali da će raditi na dobrobit Samobora i za boljitak Samoboraca, što stavlja veliku odgovornost i pred nju, ali i pred sve vijećnike, a vrijeme će pokazati hoće li tako i biti.

Nakon toga se, pod točkom razno, za riječ se javilo i nekoliko vijećnika.

Nika Fleiss (lista HDZ-a), pročitala je nekoliko stihova A.G. Matoša iz soneta Stara pjesma iz 1909. godine, u kojima kritizira Samoborce i njihov nedovoljan ili nepostojan politički angažman, uz napomenu da smatra da su stihovi još uvijek aktualni i da bi se u njima netko trebao i prepoznati.

Martin Komes iz Fokusa u ironičnom tonu čestitao je Ireni Franceković na izboru za jednu tako časnu funkciju, od koje se, kako je rekla, očekuje da pomiri "posvađane" strane, te rekao da su vijećnici drugih stranaka danas pokazali koliko su spremni na suradnju. On pak smatra da je najvažnije poslije ove sjednice izaći pred građane i birače časno, uzdignute glave. Komes se nada, kako je rekao, ugodnoj suradnji.

Matiju Hržića (HDZ) zanimalo je što će biti s političkim odlukama i kakav će biti stav novoizabrane predsjednice GV-a kada se bude, na primjer, radilo o temama kao što je preustroj upravnih odjela Grada. Irena Franceković odgovorila je da će biti na raspolaganju gradonačelnici za suradnju te će podržati odluke o preustroju, koje su bile sastavni dio programa i njezine liste. Također, naglasila je da ona nije sklopila koaliciju s listom SDP-a i HSS-a, već sporazum kojim se omogućilo konstituiranje Gradskog vijeća, jer bi se u protivnom moralo ići na ponovne izbore.

I Željko Stanec (HSS) je čestitao svima na izboru, dodavši da ove najave suradnje nisu farsa te će vrijeme pokazati kako ovo Gradsko vijeće želi napraviti nešto dobro za Samobor, uz napomenu da su išli na sporazum o formiranju većine u Gradskom vijeću zato što nisu željeli da Grad ide u nove izbore, što bi značilo i nove troškove.

Denis Meczner pročitao je iz zapisnika Gradskog vijeća iz prosinca 2019. izlaganje Irene Franceković, koja je tada kritizirala proračun koji se donosio za 2020. godinu, a danas je podržala izvješće o njegovoj realizaciji. Irena Franceković pojasnila je da su glasovali o prijedlogu gradonačelnice, a nada se da će budućim proračunima doprinijeti i vijećnici Fokusa da on bude bolji. I gradonačelnica je pojasnila da je to izvješće moglo donijeti Gradsko vijeće u bivšem sazivu, jer su oni dovedeni pred gotov čin, i zato su Fokusovi vijećnici bili suzdržani.

Ivan Horvat (HSS) pozvao je na suradnju bez obzira na stranačku pripadnost, naglasivši da se vijećnici ne smiju smatrati međusobnim neprijateljima, već raditi na dobrobit svojih mjesta i Samobora, poštujući i gradonačelnicu i predsjednicu Gradskog vijeća.

Prije ljetnih praznika bit će, u dogovoru s gradonačelnicom, održana radna sjednica Gradskog vijeća, najavila je na kraju Irena Franceković.

Nakon skupnog fotografiranja, vijećnici su zajedno popili i kavu, što također daje nadu u buduću suradnju.

D.K.

 

Neuspjela konstituirajuća sjednica Skupštine Zagrebačke županije

Konstituirano je Gradsko vijeće Grada Samobora

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002