21.12.2012.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje proračun usvojen, ali rebalans za 2012. nije

Tijesnom većinom do 74 milijuna

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje proračun usvojen, ali rebalans za 2012. nije

Većina svetonedeljskih vijećnika nije željela raspravljati o rebalansu proračuna za 2012. godinu, budući da nisu materijale dobili u roku koji je za to predviđen, pa su odlučili da će o tome odluku donijeti na sjednici koja je zakazana za 27. prosinca ove godine.

Na konačni prijedlog proračuna Grada Svete Nedelje pristiglo je sedam amandmana grupe vijećnika SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSP-a, HSU-a i nezavisnog vijećnika, od kojih su tek tri dobila potrebnu većinu u Gradskom vijeću. Uglavnom se radilo o amandmanima sa "socijalnom" notom, kojima se željelo povećati sredstva za razne pomoći građanima. Prihvaćeni su amandmani kojima su za 25.400 kuna povećana sredstva za opremu novorođenčadi, za 172.000 povećana su sredstva namijenjena za naknade građanima i kućanstvima, a za 60.000 kuna sredstva za financiranje školske kuhinje i produženog boravka djece u školi.

Proračun Grada Svete Nedelje, čiji su ukupni planirani prihodi i rashodi nešto veći od 74 milijuna kuna, donesen je tijesnom većinom od 10 glasova ZA i 9 suzdržanih.

Od planiranih prihoda, nešto više od 1,7 milijuna kuna su prenesena, a u 2012. godini neutrošena sredstva spomeničke rente za kupnju objekta mitnice i dodatna ulaganja u dvorac Kerestinec, prema odluci Gradskoga vijeća, jer postupak kupnje objekta nije završen u ovoj godini.

Za tekuće rashode poslovanja Grad Sveta Nedelja planira utrošiti 42,3 milijuna kuna, za rashode za nabavu nefinancijske imovine 26,3 milijuna kuna i za otplate kredita 5,6 milijuna kuna.

Gotovo 31 milijun kuna detaljno je razrađen kroz programe, koje su nakon proračuna donijeli vijećnici. U program održavanja planira se uložiti oko 9 milijuna kuna, u program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture oko 13 milijuna kuna, u socijalu, sport i kulturu oko 7 milijuna kuna, a u objekte socijalne infrastrukture oko 8,5 milijuna kuna. Tu je prije svega planirana izgradnja sportske dvorane uz OŠ Rakitje, u čijem će financiranju participirati i Zagrebačka županija te ulaganja u društveni dom u Strmcu i u zgradu gradske uprave, kako bi se osigurali nužni dodatni prostori. Za predškolski odgoj osigurat će se 12,4 milijuna kuna, oko 2,5 milijuna za osnovno i srednje obrazovanje, od čega je za stipendije učenicima i studentima osigurano 300.000 kuna.

Na prijedlog Odbora za financije i proračun Grada, Gradsko vijeće usvojilo je i načelni zaključak da se svim korisnicima proračunskih sredstava neće doznačivati sredstva prije no što oni Gradskom vijeću dostave detaljnu raščlambu korištenja tih sredstava po pojedinim udrugama i savezima. S korisnicima javnih potreba u kulturi neće biti problema, jer su oni to već dostavili, no to još nisu učinili korisnici javnih potreba u sportu, za koje je planirano izdvojiti nešto više od 3 milijuna kuna. Posebno je apostrofiran Sportski savez, koji dijeli sredstva od 1,8 milijuna kuna svojim članicama, a ne zna se tko dobije koliko i po kojim kriterijima.

Gradsko vijeće usvojilo je i odluku o kriterijima po kojima će u 2013. godini raspodijeliti 194.000 kuna namijenjenih financiranju političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću te odluku kojom će s po 100 kuna po sjednici biti honorirani vanjski članovi radnih tijela Gradskog vijeća.

Po završetku sjednice članovi Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje i njihovi gosti nastavili su se družiti na prigodnom blagdanskom domjenku u prostorijama Grada.

D.K.

 
21.12.2012.

Vladimir Kinđerski povjerenik HČSP-a za Samobor

Najvažnije obostrano povjerenje

Vladimir Kinđerski povjerenik HČSP-a za Samobor

Izaslanstvo HČSP-a u sastavu Josip Miljak, predsjednik, Jasenka Haleuš, predsjednica HČSP-a Zagrebačke županije, i Ivica Balenović, dopredsjednik HČSP-a Zagreb, posjetilo je 20. prosinca Samobor i sastalo se s Vladimirom Kinđerskim i drugim simpatizerima te dogovorilo da se Kinđerski imenuje povjerenikom stranke za Samobor.

Pregovori oko toga traju već duže vrijeme pa je tako Kinđerski bio i gost na Saboru HČSP-a u Zagrebu. Kinđerski je kao bivši član HSP A.S. jako nezadovoljan politikom te stranke i koaliranjem s HDZ-om, što se dogodilo bez ikakvih konzultacija s članstvom, te je s velikim brojem članova napustio HSP A.S.

Većina tih članova će svoju političku karijeru nastaviti u HČSP-u, a stranačko vodstvo im je zajamčilo potpunu autonomiju u nadležnostima podružnice Samobor. Najznačajniji razlog međusobnog povjerenja jest politika HČSP-a koja isključuje svaku trgovinu i iskorištavanje ljudi za nemoralne i kratkoročne političke ciljeve.

S.S.

 

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje proračun usvojen, ali rebalans za 2012. nije

Vladimir Kinđerski povjerenik HČSP-a za Samobor

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002