08.02.2012.

Na gradskoj konferenciji za novinare bilo je riječi o funkcioniranju mjesnih odbora i mogućem poskupljenju prijevoza

Zahtjev za 12 posto skupljim prijevozom

Na gradskoj konferenciji za novinare bilo je riječi o funkcioniranju mjesnih odbora i mogućem poskupljenju prijevoza

Na redovnoj konferenciji za novinare samoborske gradske uprave u prvi su plan izbile dvije teme – poskupljenje prijevoza i promjene u modelu rada mjesnih odbora. Naravno, za većinu građana najzanimljivija tema je mogućnost poskupljenja javnog prijevoza. Zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec potvrdio je da se s koncesionarima, sukladno zakonskim propisima, razgovara o naplati korištenja novog autobusnog kolodvora te da su koncesionari uputili zahtjev za poskupljenjem pojedinačnih karata, mjesečnih i godišnjih pokaza u prosjeku za 12,17%. Zahtjev se temelji na rastu cijene goriva, budući da je u koncesijskom ugovoru definirano da se može zatražiti povećanje cijene prijevoza, ako dođe do povećanja cijene goriva za više od 5%.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao je kako je u razgovorima njihov načelni stav da cijena pokaza osnovnoškolaca ostane ista, da srednjoškolski i studentski pokaz bude viši za 6% (s tim da i dalje ostaje gradska subvencija od 50 kuna), dok bi za 12% poskupjele pojedinačne karte i građanski pokazi. No, o zahtjevu se još treba izjasniti i Savjet potrošača Grada Samobora. Zamjenik gradonačelnika podsjetio je i da Grad ne izdaje dopusnice za međužupanijske i međugradske linije, nego samo za lokalne, koje su u principu i najneprofitabilnije.

Što se tiče naplate pristajanja i korištenja autobusnog kolodvora, načelni stav je da naplata počne, a da troškove podijele Grad i koncesionari. Za sada je novi autobusni kolodvor u C kategoriji, što bi značilo cijenu od oko 120.000 kuna mjesečno, ali početkom rada ugostiteljskog objekta ušao bi u B kategoriju, što bi podiglo cijenu na oko 150.000 kuna mjesečno ili na godišnjoj razini između 1,5 i 1,8 milijuna kuna. U postojećem koncesijskom ugovoru rečeno je da će se definirati daljnji uvjeti korištenja kolodvora te će se svi ovi detalji utvrditi u aneksu ugovora, rekao je Stanec.

Do zaključenja ovog broja iz Autoturista i Samoborčeka nismo dobili odgovor na upit o ovoj temi.

Novi model rada mjesnih odbora

Na pressici je bilo riječi i o novom modelu rada mjesnih odobra na temelju Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Uz zamjenika gradonačelnika Stanca, o toj su temi govorili pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Zvonko Župančić te koordinator za rad s mjesnim odborima Petar Grgečić.

Grad je već organizirao seminar na kojem je predsjednike mjesnih odbora upoznao s promjenama koje se uvode na području plana javne nabave i srodnim područjima. Kako bi olakšao posao u mjesnim odborima Grad Samobor je, tj. Odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu i zamjenik gradonačelnika, predložio model prema kojem bi provođenje plana aktivnosti i financijskog plana, raspisivanje natječaja i slične aktivnosti preuzeo Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu. Mjesni odobri bi i dalje samostalno donosili svoje planove te bi im ostala sredstva za administrativne poslove. Što se tiče ovogodišnjih sredstava koje su dobili za pojedine aktivnosti, ona će biti uklopljena u postojeće programe koje je usvojilo Gradsko vijeće te će se sve te aktivnosti normalno provoditi. Sve će se to regulirati na sjednici Gradskog vijeća u ožujku, kada će se i formalno napraviti izmjene postojećih programa i preraspodijeliti sredstva, koja su već osigurana u proračunu za 2012. godinu u visini 3,6 milijuna kuna, pojasnio je Željko Stanec.

Pročelnik Zvonko Župančić istaknuo je da mjesni odbori ne gube svoje kompetencije propisane zakonima i Statutom Grada, nego im gradska uprava na ovaj način olakšava posao poštujući i dalje njihove prioritete, koji će se ukomponirati u programe. Već je obavljen razgovor s 27 mjesnih odbora, a sljedećih dana će i s preostalih 16. Koordinator za rad s mjesnim odborima Petar Grgečić rekao je kako je do sada više od 90% mjesnih odbora dalo potporu ovom modelu, kojim će se i ubrzati provođenje odluka i radova. Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec zaključio je temu rekavši da se ovim načinom pojednostavljuje rad te se predsjednike ne stavlja u položaj da kao volonteri potpisuju izjavu o fiskalnoj odgovornosti.

M. Šipuš

 
08.02.2012.

Nakon prvog naleta snijega zimska služba Komunalca sprema se za drugi val snježnih padalina

Spremni za nove centimetre

Nakon prvog naleta snijega zimska služba Komunalca sprema se za drugi val snježnih padalina

Višednevno opsadno stanje koje je trajalo u svim krajevima Hrvatske uslijed rijetko zapamćenih zimskih neprilika nije zaobišlo niti samoborski kraj. Ipak, za razliku od juga zemlje, gdje je snježni pokrivač izuzetno rijetka pojava pa su njegovi nanosi izazvali ozbiljne probleme u svakodnevnom funkcioniranju, u Samoboru i okolici neprestani snijeg i niske temperature gosti su na koje smo navikli. Puno bitnija od navike, naravno, činjenica je da takve prilike (uglavnom) dočekamo spremni, kako građani tako i oni zaduženi za zimsko održavanje prometnica. I iako se prijašnjih godina koji puta znalo dogoditi da bude prigovora na rad zimske službe, odnosno brzinu njezine reakcije na zasnježenje cesta, pa se posprdno znalo reći kako ih je eto, snijeg iznenadio, ovaj puta sve je bilo po "pe esu".

Provjera u Komunalčevoj zimskoj službi pokazuje kako su tijekom prvog snježnog naleta, koji se mnogima u Hrvatskoj pokazao kao najkritičniji, odradili vrlo dobar posao.

- Mogu reći da sam jako zadovoljan kako smo dočekali prvi snijeg. Nije nas iznenadila situacija i bili smo spremni na količine koje su napadale do nedjelje (5. veljače). Imali smo i jako malo kvarova, ekipe su non-stop bile na terenu, tako da smo uspjeli obaviti zacrtano – rekao nam je zamjenik rukovoditelja zimske službe Josip Biber. Prema njegovim procjenama, već je u tom prvom naletu zbog neobično niskih temperatura bilo utrošeno između 70 i 100 tona sipine. Pokazalo se da je posipavanje prometnica na kraju i pokazalo svoju korist, jer je već s prvim prestankom oborina, sredinom drugog tjedna veljače, većina cesta bila suha, odnosno moglo se odraditi čišćenje do samog asfalta.

Na novi snijeg koji je stigao početkom tjedna reagiralo se ponovno danonoćnim radom svih ekipa zimske službe. Tako su uz 13 redovnih ekipa u vrijeme najjačih padalina aktivirane i dodatne dvije, rekao nam je pak jedan od dežurnih voditelja zimske službe Mate Šaban.

- Sve smo zadatke porješavali bez problema, a nakon što je prestalo padati rješavali smo specifične situacije i lokacije gdje su velike strmine i zapusi. Obično su to lokacije prema Žumberku i s druge strane na Terihajskom bregu, a ekipe su nam javljale da su tamo nailazili na zapuhe koji su bili i do 2 metra pa smo morali slati i dodatnu "kombinirku"! – opisuje situaciju Šaban, napominjući kako su uspjeli ostvariti da ceste budu provozne za osobne automobile.

Nekoliko mirnih dana, bez snijega, a prije najavljenog novog naleta padalina, iskoristit će se da bi ih se spremno dočekalo.

- Imali smo poteškoća u dopremi soli. Dva šlepera s oko 150 tona soli su ostala na Plitvicama, jer ceste nisu bile provozne, no to bi trebalo biti riješeno na vrijeme. Također smo pripremili i dodatnih 100 m3 sipine pa bismo trebali biti pokriveni što se posipavanja prometnica tiče – najavljuje Šaban.

Iako se ne ističe puno, a s obzirom da su gradska tvrtka i skloni smo uzeti rad Komunalca "zdravo za gotovo", treba reći da su mnogi djelatnici bili paralelno zauzeti i radom na pripremi Fašnika – postavljali su ukrase, montirali fašnička vrata, priredili pozornicu... Također, osim u dijelu brdskih predjela gdje je preskočen jedan termin odvoza otpada, niti u tom segmentu nije bilo prevelikih poteškoća. Sve u svemu, za razliku od općenitog kritiziranja, ovaj puta bi malo tko trebao imati problema reći da se između snijega i Fašnika Komunalac snašao dosta dobro. Bio na snazi kolektivni ugovor ili ne.

K.S.

 

Na gradskoj konferenciji za novinare bilo je riječi o funkcioniranju mjesnih odbora i mogućem poskupljenju prijevoza

Nakon prvog naleta snijega zimska služba Komunalca sprema se za drugi val snježnih padalina

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002